Pereiti į pagrindinį turinį

Paskutinei advento dienai ir Kūčių vakarienei

2014-12-23 19:10

Adventas ir pasninkas baigiasi. Tai buvo laikotarpis, kai atsisakoma tam tikrų valgių, leidžiama skrandžiui pailsėti nuo sunkiai virškinamo maisto, išvalomas organizmas.
Sveikos gyvensenos ir mitybos propaguotoja, Žolinčių akademijos vadovė Danutė Kunčienė siūlo tai, ko galbūt dar neragavote.

Adventas ir pasninkas baigiasi. Tai buvo laikotarpis, kai atsisakoma tam tikrų valgių, leidžiama skrandžiui pailsėti nuo sunkiai virškinamo maisto, išvalomas organizmas.
Sveikos gyvensenos ir mitybos propaguotoja, Žolinčių akademijos vadovė Danutė Kunčienė siūlo tai, ko galbūt dar neragavote. Tai daržovių vyniotinis, skanus ir sveikas patiekalas, kurį galima paruošti ir Kalėdoms, nes derės prie šventinių mėsos patiekalų.

Daržovių vyniotinis

500 g bemielės sluoksniuotos tešlos (jos galima nusipirkti jau paruoštos),
1–2 vidutinio dydžio morkos (tiks ir panašus moliūgo kiekis),
1 poras,
1 stiklinė raugintų kopūstų,
1 stiklinė šviežių smulkintų kopūstų,
1 stiklinė smulkintų brokolinių kopūstų,
1 stiklinė atšildytų šviežių (ar džiovintų) voveraičių ar kitų grybų,
1 sauja džiovintų slyvų (abrikosų ar pan.) be kauliukų,
1 sauja susmulkintų žalių salierų su kotais (gali būti ir džiovinti lapeliai),
1 sauja spanguolių (bruknių),
įvairių prieskoninių žolelių, druskos ir pipirų pagal savo skonį.

Sutarkuotą morką (arba moliūgą) patroškinti nedideliame aliejaus su vandeniu (1:1) mišinyje, paskaninti kalendra. Porą supjaustyti ir patroškinti su salieru, brokolinį kopūstą patroškinti, paskaninus mėgstamais prieskoniais, šviežius kopūstus troškinti su grybais, paskaninus prieskoninėmis žolelėmis. Raugintus kopūstus troškinti su spanguolėmis (arba bruknėmis), paskaninus prieskoniais. Troškinant daržoves, neužmiršti druskos, pipirų.

Sudėliojus daržoves sluoksniais ant bemielės tešlos lakšto, jį suvynioti, o kraštą sušlapinti vandeniu, kad priliptų prie viso vyniotinio. Taip paruoštą vyniotinį kepti apie 30–40 min. 180 C temperatūroje.

Prie šio vyniotinio tiks toks padažas: 2–3 valgomieji šaukštai jogurto be priedų, 2 valgomieji šaukštai paruoštų krienų, arbatinis šaukštelis adžikos. Viską sumaišyti.
Padažui tiks ir atšildytos bruknės, kuriomis galima papuošti patiekalą lėkštėje. Uogos tiks ir prie patiekalo.

Kaunietės Ritos Putvienės patiekalas tiks ir advento, ir Kūčių stalui.

Gaivios salotos

1 morka,
2 valgomieji šaukštai pjaustytų svarainių, mirkusių sirupe,
1 valgomasis šaukštas nuplikytų aguonų,
2–3 valgomieji šaukštai pamirkytų razinų.
Morką palaikyti karštame vandenyje 1–2 min., sutarkuoti, sumaišyti su išgriebtais iš sirupo svarainiais, plikytomis aguonomis, mirkytomis razinomis. Mišinį paskaninti keliais šaukšteliais svarainių sirupo.

Kūčių bandelės

Laikraščio skaitytoja Zita Mikaločienė siūlo Kūčių stalui šias bandeles, kurias galima patiekti ir karštas.

Virtus (dar geriau – daigintus) lęšius, pupeles, žirnius, kviečius sumalti ir, kad tešla suliptų, įpilti aguonų pieno. Paskaninti mėgstamų žolelių mišiniu (ypač tiks Provanso žolelės, smulkintas česnakas ir pan.) Galima įberti ciberžolės miltelių (mišinys įgaus malonios gelsvos spalvos).

Gerai išmaišius, formuoti bandeles, dėti jas ant kopūsto lapo ir kepti 20 min. iki 160 C įkaitusioje orkaitėje. Galima pabarstyti aguonomis, juodgrūdės sėklomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų