- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nors apribojo didžiąją dalį įprasto gyvenimo, karantinas visgi išlaisvino lietuvių kulinarinę vaizduotę, vis dažniau įkvėpdamas juos eksperimentams virtuvėje. Todėl ieškantiems idėjų, ką naujo pasigaminti namuose, išties verta išbandyti ramenus. Tai iš Japonijos kilęs patiekalas, kurio pagrindą sudaro greitai išverdami makaronai, patiekiami išraiškingo skonio sultinyje su daržovėmis, kiaušiniais ir mėsa. Savo ruožtu lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai pastebi, jog namuose išsivirti ramenus vis dar ryžtasi ne visi, nes šio azijietiško valgio gamyba atrodo sudėtinga. Tačiau, jų teigimu, žinodami keletą gudrybių, lengvai pasigaminti ir mėgautis egzotišku patiekalu galės kiekvienas.
Svarbiausia – makaronai ir sultinys
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, prekybos tinklo lojalių klientų apklausos rodo ryškią pandemijos įtaką pirkėjų kulinariniams įpročiams. Jų duomenimis, į naujų skonių paieškas savo virtuvėse leidžiasi vis daugiau lietuvių.
„Pastebime, jog šiuo metu ypač populiarūs yra Azijos virtuvės patiekalai. Tokia tendencija jau senokai vyrauja visame pasaulyje, ne išimtis ir Lietuva. Gaminti egzotiškus valgius savo namuose lietuviai ryžtasi vis drąsiau, tuo tarpu mes nuolatos užtikriname itin platų aukščiausios kokybės jiems būtinų produktų asortimentą. Kartu pirkėjai noriai renkasi ir „Meistro kokybės“ ženklu pažymėtus ypač skanius bei visuomet šviežius ramenus“, – akcentuoja E. Dapkienė.
Tuo metu patarimų tiems, kurie ramenus nori pasigaminti patys, turi „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Ji sako, jog pasigaminti šį japonišką patiekalą yra lengviau, nei gali pasirodyti – tereikia žinoti keletą gudrybių.
„Viena svarbiausių ramenų sudedamųjų yra sultinys. Jis yra šio patiekalo pagrindas, įprastai verdamas ilgai, kartais – net iki 20 valandų. Sultinys gali būti vištienos, jautienos, jūros gėrybių. Viena populiariausių variacijų – neskaidrus, sodrus, prie lūpų šiek tiek limpantis, kreminės struktūros sultinys, verdamas iš kiaulienos kaulų bei riebalų. Jo fantastiškas skonis atskleidžia visą ramenų žavesį“, – sako B. Baratinskaitė.
Pasak ekspertės, kitas esminis patiekalo ingredientas – makaronai. Ramenams jie naudojami ne įprasti itališki, o pagaminti iš kvietinių miltų, vandens, druskos ir valgomosios sodos. Pastarasis šarminis elementas yra privalomas, nes tik taip pavyksta išsaugoti patiekalo autentiškumą. Be to, makaronų tešlą reikia gerokai išminkyti ir suformuoti tįstančio gliuteno gijas. Tačiau ramenų makaronus galima įsigyti jau paruoštus, o tai ypač taupo laiką bei palengvina paruošimo procesą.
Visgi, maisto ekspertės teigimu, visos šio japoniško patiekalo gamybos subtilybės geriausiai atsiskleidžia gaminant. Todėl B. Baratinskaitė siūlo pabandyti paruošti ramenus, o tai padaryti ir lengva, ir tikrai verta, nes jie gali tapti tikru namų virtuvės favoritu.
Klasikiniai vištienos ramenai
5 porcijoms reikės: 5 vištienos šlaunelių, 5 kiaušinių, 3 pakelių jau paruoštų ramenų makaronų, 150 g ekologiškų šitakių grybų, 5 svogūnų, 30 g imbiero, 2 valgomųjų šauktų sezamų aliejaus, 5 valgomųjų šaukštų sojų padažo, 2 kubelių ekologiško vištienos sultinio, 300 g kininių kopūstų, 3 arbatinių šaukštelių ryžių acto, mėgstamų prieskonių.
Gaminimas: pirmiausia paruoškite marinuotus kiaušinius. Dėkite juos į puodą su šaltu vandeniu, apsemkite, užkaiskite ir virkite 3 minutes. Tada kiaušinius iškart perkelkite į vandenį su ledukais, nes taip sustabdomas tolesnis pastarųjų virimas. Be to, juos bus lengviau nulupti. Atvėsusius kiaušinius nulupkite, pamerkite į 3 šaukštus sojų padažo, sumaišyto su trupučiu šalto vandens bei 2 šaukšteliais ryžių acto. Mišinys turi kiaušinius apsemti. Tuomet juos marinate sudėkite į šaldytuvą. Norėdami stipresnio marinuotų kiaušinių skonio, galite paruošti iš vakaro ir laikyti šaldytuve.
Tuomet ruoškite kitus ingredientus. Nuplaukite ir supjaustykite grybus, svogūnus ir kininius kopūstus. Nuvalykite ir sutarkuokite imbierą. Atskirame inde išmaišykite likusį sojų padažą kartu su karštu vandeniu. Tada apibarstykite prieskoniais vištieną, pakepkite keptuvėje apie 10 minučių, įpilkite vandens, leiskite pasitroškinti. Paruoškite vištienos sultinį, išmaišykite jį su likusiu ryžiu actu, sojų padažu ir imbieru iki vientisos masės. Į keptuvę supilkite vištienos riebalų likučius, apkepkite imbierą, įdėkite kopūstų lapus, porą minučių maišydami patroškinkite.
Į dubenius sudėkite pjaustytą vištieną, svogūnus, supilkite sezamų aliejų, sojos padažo likučius. Išvirkite makaronus, sudėkite į dubenius, ant viršaus dėkite kopūstų lapus, perpus perpjautus kiaušinius, viską užpilkite vištienos sultiniu. Skanaus!
„Ramenuose esantys kiaušiniai, kaip ir makaronai bei sultinys, labai svarbūs patiekalui. Tik tinkamai pastaruosius paruošus, atsiskleidžia visas egzotiškas valgio skonis. Jis yra ypač turtingas, nes ramenus sudaro daug skirtingų ingredientų, kurių visuma leidžia tiesiog mėgautis šiuo Japonijos virtuvės šedevru. Todėl toks namų gamybos patiekalas niekuo nenusileidžia geriausių restoranų delikatesams, o jį paruošti išties nėra sudėtinga“, – tikina B. Baratinskaitė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)1
Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...