Nors daugeliui žmonių morkos – įprasta kasdienė daržovė, tačiau prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen pranešime žiniasklaidai siūlo į jas pažvelgti nekasdieniškai ir pasigaminti pačių netikėčiausių patiekalų – nuo gardaus morkų pyrago iki tikros picos.
Vėlyviems sotiems pusryčiams – morkų pica
Žmonės dažnai taupydami laiką renkasi greitai pagaminamus maisto patiekalus. Vienas iš populiariausių pasirinkimų – pica. A. Rasmussen sako, kad nors pica nėra laikoma pusryčių patiekalu, tačiau radus tinkamus ingredientus, ji puikiai tiks ir šiam metui.
„Pusryčiams galite pasigaminti ne tik skanią, bet ir sveiką picą iš morkų. Pakeiskite klasikinius ingredientus šiomis daržovėmis ir būsite nustebinti rezultatu. Žmonės mėgsta įvairų sūrį ant picos, tačiau dažnai pamiršta, kad jo paskirtis – neleisti sudegti kitiems ingredientams, kol pica kepa orkaitėje, todėl sūrį naudokite saikingai. Taip pat pasigaminkite savo picos padą ir stenkitės į jį nedėti per daug riebalų ar cukraus“, – pataria A. Rasmussen ir dalinasi morkų picos receptu.
Reikės:
Picos tešlos pagrindui:
200 ml pieno
330 g miltų
7 g mielių
2 v. š. alyvų aliejaus
0,5 a. š. druskos
1 a. š. cukraus
Picos gamybai:
4 vnt. vidutinio dydžio morkų
100 g fermentinio sūrio
50 g mocarelos sūrio
0,5 a. š. malto muskato
3 v. š. majonezo
1 v. š. aliejaus
1 skiltelės česnako
Šiek tiek druskos ir pipirų
Gaminimas. Pradėkite gaminti picos pagrindą – šiltame piene ištirpinkite mieles su cukrumi ir leiskite joms pastovėti 10 minučių. Vėliau sudėkite likusius ingredientus ir maišykite tešlą tol, kol ji nebelips prie rankų ir pasidarys glotni. Tešlą susukite į rutuliuką, apdenkite maistine plėvele ir palikite kildintis šiltoje vietoje apie 30–40 minučių. Per tą laiką pradėkite ruošti įdarą ant picos. Morkas nulupkite ir sudėkite į verdantį vandenį su žiupsneliu druskos. Morkas virkite apie penkias minutes ir vėliau palikite jas kelioms minutėms atvėsti. Tuomet apvirtas morkas sutarkuokite stambesne tarka ir sumaišykite su fermentiniu sūriu, smulkintu česnaku ir majonezu. Picos tešlą iškočiokite, kad gautųsi maždaug centimetro storio pagrindas ir aptepkite jį aliejumi. Ant pado dėkite sluoksnį paruoštos morkų masės, pabarstykite viską druska ir pipirais. Sudėkite pjaustytas riekeles mocarelos sūrio ir pabarstykite maltu muskatu. Picą įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir kepkite 20 minučių.
Troškintos morkos su alyvuogėmis ir mėtomis
Maisto ekspertės A. Rasmussen teigimu, morkos dažniausiai naudojamos garnyro gamybai, o kartais jis gaunasi toks skanus, kad nebereikia nieko kito.
„Troškintos morkos yra labai universalus patiekalas – tai gali būti ir garnyras, šiltos salotos, užkandis arba savarankiškas patiekalas. Jei morkas troškinsite kartu su kitomis daržovėmis, pagaminsite klasikinį garnyrą prie mėsos patiekalų, tačiau jei įdėsite alyvuogių – mėgausitės gurmanišku užkandžiu“, – sako A. Rasmussen ir dalinasi troškintų morkų su alyvuogėmis ir mėtomis receptu.
Reikės:
350 g morkų
2 v. š sojų padažo
2 v. š. skysto medaus
2 v. š. alyvuogių aliejaus
80 ml sauso baltojo vyno
200 g žaliųjų alyvuogių be kauliukų
200 g juodųjų alyvuogių be kauliukų
Sauja kapotų šviežių mėtų
Gaminimas. Morkas nuskuskite ir supjaustykite maždaug 3–4 centimetrų juostelėmis. Tuomet įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite morkas. Supilkite baltą vyną ir troškinkite tol, kol vynas išgaruos. Į keptuvę pilkite sojos padažą ir medų ir viską gerai išmaišykite. Kepkite dar apie 10 minučių. Įdėkite supjaustytas alyvuoges ir pakepinkite viską dar kelias minutes. Troškintas morkas ir alyvuoges pabarstykite šviežiomis mėtomis.
Morkų, ananasų ir mango salotos
Morkos yra be galo universalios, nes jas galima valgyti tiek žalias, tiek termiškai apdorotas. Dažnas mėsos ar žuvies patiekalų palydovas – įvairios morkų salotos. A. Rasmussen sako, kad šias tradicines salotas galima pakeisti šiek tiek neįprasta vaisių ir morkų kombinacija.
Reikės:
300 g plonai pjaustytų morkų
100 g šviežių ananasų gabaliukų
2 vnt. nedidelių mangų
60 ml baltojo vyno acto
1 v. š. cukraus
2 v. š. apelsinų sulčių
2 v. š. alyvuogių aliejaus
Šviežių žalumynų
Prieskonių pagal skonį
Gaminimas. Atskirame dubenėlyje sumaišykite actą, cukrų, apelsinų sultis ir aliejų. Tuomet dėkite pjaustytas morkas ir dar kartą viską gerai išmaišykite. Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite šaltai bent valandą. Tuomet supjaustykite mangus ir juos kartu su ananaso gabaliukais sudėkite į salotas. Jas pagardinkite norimais prieskoniais arba žemės riešutais bei įvairiais žalumynais.
Žiemos atradimas – desertai iš morkų
Dažna šeimininkė be morkų neįsivaizduoja kasdienių patiekalų, tačiau nekaloringi ir energijos suteikiantys desertai iš šių daržovių taip pat jau karaliauja visose virtuvėse. A. Rasmussen sako, kad desertus iš morkų pagaminti nėra sudėtinga – tereikia rasti tarpusavyje skaniai derančius ingredientus.
Morkų keksiukai su pistacijomis
Reikės:
150 g tarkuotų morkų
100 g nesūdytų gliaudytų pistacijų
100 g rudojo cukraus
120 ml aliejaus
200 g miltų
2 vnt. kiaušinių
1 a. š. kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos
Gaminimas. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių. Maišytuve suplakite kiaušinius su cukrumi ir aliejumi, kol masė taps balsva. Tuomet suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Išmaišykite ir sudėkite morkas bei pistacijas. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į keksiukų kepimo formeles. Morkų keksiukus kepkite apie 20 minučių.
Morkų pyragas su šokoladu
Reikės:
300 g morkų
150 g šokolado
100 g miltų
3 vnt. kiaušiniai
250 g rudojo cukraus
1 a. š. sutarkuotos apelsinų žievelės
1 v. š. abrikosų uogienės
Gaminimas. Morkas sutarkuokite, o kiaušinius išplakite su cukrumi, kad neliktų cukraus granulių ir sumaišykite su morkomis. Į morkų mišinį įmaišykite apelsinų žieveles ir miltus. Gautą masę sukrėskite į kepimo indą ir pašaukite į 180 laipsnių orkaitė 20–25 minutėms. Kol pyragas kepa išlydykite šokoladą ir jau iškepusį morkų pyragą aptepkite juo. Viršų papuoškite abrikosų uogiene.
Naujausi komentarai