Pereiti į pagrindinį turinį

Itališkos virtuvės patiekalas, nepaliekantis abejingų

2022-02-13 07:30
DMN inf.

Itališkos virtuvės patiekalais žavisi visas pasaulis. Pagalvojus apie itališką maistą, pirmiausia vaizduotėje iškyla neaprėpiama makaronų įvairovė ir gardžios picos. Pastarasis patiekalas mėgstamas visame pasaulyje, o įvairiausi itališkai virtuvei būdingi ingredientai populiarūs ir Lietuvoje.

Naminė pica su pomidorais, mocarela ir parmezanu
Naminė pica su pomidorais, mocarela ir parmezanu / freepik.com nuotr.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad pagrindinis itališkų patiekalų bruožas – visada švieži ingredientai. Be to, šios šalies virtuvė remiasi paprastumo principais ir tradicijomis.

„Viena ryškiausių ir gražiausių itališkų tradicijų – maisto valgymas kartu su visa šeima. Italams pietūs ir vakarienė nėra tik proga pavalgyti – tai laikas, skirtas praleisti drauge, besidžiaugiant šeimos ir artimųjų draugija. Pietus ar vakarienę sudaro daugiau nei vienas patiekalas, kuriuose naudojami pabrėžtinai kokybiški ingredientai. Sudėtinių patiekalo dalių šviežumas italams kur kas svarbiau nei maisto paruošimo technika“, – pasakoja ekspertė.

Pica, kaip ir kiti itališki patiekalai, gaminama iš aukščiausios rūšies produktų. Svarbiausia – tinkamas tešlos paruošimas. Norint pasigaminti picos tešlą, reikia vos kelių itin paprastų ingredientų: vandens, aukščiausios rūšies miltų, druskos, cukraus, mielių ir gero alyvuogių aliejaus. Dar vienas produktas, be kurio neįsivaizduojama pica, – sūris. Dažniausiai kepant autentiškas šios šalies picas naudojama mocarela. O viena populiariausių ir klasika jau vadinamų picų Italijoje – „Margherita“ yra gaminama iš naminio šviežių pomidorų padažo ir aukščiausios rūšies mocarelos.

Žinoma, pica – patiekalas, kurį kepant galima laisvai improvizuoti, todėl kartais jos pagardinamos ir kitais itališkais sūriais, pavyzdžiui: provolone, pecorinu, rikota ar skamorca. Gaminant picą labai labai lengva ieškoti naujų skonio derinių – telieka pasitelkti fantaziją.

Naminė pica su pomidorais, mocarela ir parmezanu

Tešlai:

400 g miltų, turinčių daug glitimo,

400 g miltų, turinčių mažai glitimo,

10 g sausų mielių,

5 g druskos,

5 g cukraus,

10 ml alyvuogių aliejaus,

400 ml šilto vandens.

Viršui:

350 ml pomidorų tyrės,

1 šaukštas pomidorų pastos,

½ šaukštelio česnakų granulių,

¼ šaukštelio druskos,

½ šaukštelio džiovintų raudonėlių,

400 g mocarelos,

80 g tarkuoto parmezano,

120 g vyšninių pomidorų,

1 sauja šviežių bazilikų.

Naminės picos yra itin gardžios, ypač jei jos padą gaminate namuose. Daugelis prisibijo tuo užsiimti, nes įsivaizduoja, kad reikia specialių krosnių ar įrankių, bet iš tikrųjų iškepti skanų ir minkštą picos padą galima ir paprasčiausioje orkaitėje. Cukrų ir sausas mieles suberkite į šiltą vandenį ir maišykite, kol ištirps. Dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, druską, supilkite alyvuogių aliejų, vandenį su cukrumi ir mielėmis ir minkykite tešlą rankomis kokias 15 minučių. Uždenkite ją medžiaginiu rankšluostėliu ir leiskite mielėms atlikti savo darbą. Kai tešla iškils maždaug dvigubai, ją dar kartą paminkykite, padalykite į 4 lygias dalis, kiekvieną jų suformuokite į kamuoliukus, vėl uždenkite ir palikite dar 15–20 min. Kai tešla dar truputį pakils, iš kiekvieno kamuoliuko rankomis suformuokite apvalius picų padus ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Įkaitinkite orkaitę iki 250 °C. Į švarų dubenėlį supilkite pomidorų tyrę, įmaišykite česnakų granules, druską, raudonėlius ir ištepkite padažu kiekvieną picos padą. Ant viršaus išdėliokite supjaustytus vyšninius pomidorus, berkite mocarelos, parmezano (maždaug šaukštą šio sūrio pasilikite pabaigai) ir pašaukite picas į orkaitę. Šitos picos net ir namuose iškepa labai greitai – vos per 10 min. Iškepusias apibarstykite likusiu sūriu ir papuoškite baziliko lapeliais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų