Dažniausiai žmonės pomidorus valgo kaip garnyrą: sumaišę su grietine, aliejumi ar įpjaustę į įvairias salotas. Tačiau šiuo laikotarpiu šviežių pomidorų panaudojimas gali būti be galo įvairus.
A. Rasmussen siūlo pomidorus naudoti kaip vieną pagrindinių patiekalo sudedamųjų dalių, juolab, kad jie labai skanūs ne tik švieži, bet ir kepti, troškinti ar marinuoti.
Klasikinė pomidorų sriuba
Reikės:
0,7 l šviežių pomidorų,
1 l daržovių sultinio,
2 bulvių,
1 svogūno,
2 skiltelių česnako,
50 gramų mėgstamo sūrio,
šviežių bazilikų ar kitų prieskoninių žolelių pagal skonį.
Gaminimas. Kelias minutes pakepinkite svogūnus. Virtuviniu trintuvu sutrinkite bulves, pomidorus, česnakus ir pakepintus svogūnus. Užvirinkite daržovių sultinį ir į jį supilkite sutrintą masę. Viską užvirinkite ir vėliau supilstykite į lėkštes. Užtarkuokite sūrio ir pabarstykite bazilikais ar kitomis mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.
Pomidorų pyragas su mocarela
Reikės:
80 g sviesto,
250 g miltų,
1 kiaušinio,
2 a. š. džiovintų bazilikų,
žiupsnelio druskos.
Įdaro gamyba reikės:
3 mocarelos sūrio rutuliukų,
6 vidutinio dydžio pomidorų,
50 g kietojo sūrio,
maltų juodųjų pipirų,
šviežių bazilikų lapelių.
Gaminimas. Sviestą išsukite su druska ir šviežiais bazilikais, įmuškite kiaušinį ir dar kartą gerai išsukite. Tuomet suberkite miltus ir išminkykite tešlą. Jei ji gaunasi kietoka, galite įpilti porą šaukštų šilto vandens. Išminkę tešlą, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi ir skardą su tešla įdėkite į 160 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių. Tuo pačiu metu griežinėliais supjaustykite pomidorus ir mocarelos sūrį. Iškepus pyragui, ištraukite jį iš orkaitės ir apdėliokite sūrio griežinėliais. Ant sūrio išdėliokite pomidorus ir pyragą vėl įdėkite į orkaitę. Kepkite dar apie 15 minučių. Tuomet sutarkuokite kietąjį sūrį, o pyragui iškepus ir apibarstę jį kietuoju sūriu dar kartą pašaukite į orkaitę 5 arba 10 minučių. Prieš patiekdami pyragą pabarstykite jį šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir uždėkite šviežių bazilikų ar kitų prieskoninių žolelių. Šis pyragas bus gardus tiek šiltas, tiek šaltas.
Pikantiška varške įdaryti pomidorai
Reikės:
4 pomidorų,
350 g varškės,
3 česnako skiltelių,
50 g petražolių,
3 v. š. grietinės,
druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas. Nupjaukite pomidorų viršūnėles ir išskobkite jų vidų. Elektriniu trintuvu sumaišykite varškę, grietinę, česnaką, druską ir pipirus iki vientisos masės. Į šią masę sudėkite smulkintas petražoles ir viską gerai išmaišykite. Tuomet į išskobtus pomidorus šaukštu sudėkite varškę ir papuoškite petražolių šakele. Pomidorus, įdarytus pikantiška varške, patiekite kaip užkandį.
Pomidorų užkandis
Reikės:
itališkos duonelės ciabatta,
alyvuogių aliejaus,
poros česnako skiltelių,
4–5 pomidorų,
tarkuoto fermentinio sūrio,
šviežių mėtų,
druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.
Gaminimas. Itališką duonelę supjaustome riekelėmis ir apšlakstome aliejumi, smulkintu česnaku bei mėtomis. Šias riekeles keletą minučių apkepame, pomidorus susmulkiname kubeliais, įmaišome tarkuotą sūrį ir dedame druskos ir pipirų. Viską apšlakstome likusiu aliejumi ir išmaišome. Dedame ant ką tik pakeptos duonos ir papuošiame mėtos lapeliu.
Naujausi komentarai