Pereiti į pagrindinį turinį

Restorano verti vėlyvieji pusryčiai

2021-05-08 02:00
DMN inf.

Profesionalus virtuvės šefas Gediminas Endriukaitis dievina skanų maistą. Anot TV3 kulinarinės laidos "Skaniai ir paprastai" vedėjo, savaitgalio rytai – tas metas, kai galima imtis skaniųjų eksperimentų ir palepinti šeimą.

Redakcijos archyvo nuotr.

Turkiškas kiaušinis Cilbir

Žolelių padažui:

• saujelė šviežių krapų,

• saujelė šviežios kalendros,

• ½ stiklinės tyro alyvuogių aliejaus,

• žiupsnelis rupios jūros druskos.

Česnakiniam jogurtui:

• 1 stiklinė 10–12 proc. riebumo jogurto,

• 1–2 skiltelės šviežio česnako,

• žiupsnelis rupios jūros druskos.

Aštriam padažui:

• 2–3 šaukštai sviesto,

• 1 šaukštelis aitriosios paprikos dribsnių,

• 1 šaukštelis saldžios paprikos miltelių.

Virtam kiaušiniui:

• švieži kiaušiniai,

• citrinų sulčių,

• žiupsnelis druskos į vandenį verdant.

Šviežią kalendrą ir nesumedėjusias krapų šakeles sutrinkite iki pastos konsistencijos su žiupsneliu rupios jūros druskos ir keliais šaukštais tyro alyvuogių aliejaus. Vėliau įpilkite dar keletą šaukštų alyvuogių aliejaus ir išmaišykite. Į jogurtą įdėkite trintą arba smulkiai tarkuotą šviežią česnaką ir gerai išmaišykite. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir kaitinkite, kol pradės burbuliuoti. Tuomet įdėkite aitriosios paprikos dribsnių ir saldžiosios paprikos miltelių, išmaišykite ir nuimkite nuo kaitros.

Kad paruoštumėte tobulą be lukšto virtą kiaušinį, pirmiausia į prikaistuvį įpilkite vandens – turėtų būti apsemti maždaug 4–5 cm. Tuomet įdėkite truputį druskos ir užkaiskite iki virimo, bet kad vanduo nekunkuliuotų.Paimkite kiaušinį iš šaldytuvo (taip taip, šaldytuvo!), kad baltymas būtų šaltas. Įmuškite kiaušinį į nedidelį sietelį. Šalto kiaušinio baltymas būna standesnis, atsiskiria jame esantis vanduo ir lengvai nuteka per sietelį. Kiaušinį atsargiai perkelkite į puodelį, įpilkite šaukštą citrinų sulčių ir atsargiai pamaišykite – citrinų sultyse esanti rūgštis padės stabilizuoti, sutvirtinti baltymą. Taip paruoštą kiaušinį atsargiai įdėkite į karštą vandenį ir virkite 2–3 min., kol sutvirtės baltymas.

Šis patiekalas turi būti valgomas tik su šiltu, minkšto trynio kiaušiniu. Lėkštėje paskleiskite du šaukštus česnakinio jogurto, pašlakstykite žolelių padažo ir aitriųjų paprikų sviesto, ant viršaus dėkite ką tik iš vandens ištrauktą kiaušinį ir skanaukite su gabalėliu šviežios duonos.

Viduržemio jūros regiono skonių pyragas

Tešlai:

• 2 ½ stiklinės (315 g) kvietinių miltų,

• 1 šaukštelis druskos,

• 6 šaukštai (90 g) šalto sviesto,

• ¾ stiklinės (148 g) šaltų taukų,

• ½ stiklinės (120 ml) šalto vandens.

Įdarui:

• 100 g marinuotų artišokų šerdžių,

• 100 g saulėje džiovintų pomidorų,

• 100 g žaliųjų alyvuogių,

• 100 g alyvuogių ir daržovių mišinio,

• 30 g krekerių,

• avių pieno sūrio,

• 1 kiaušinis,

• vytintas kumpis.

Iš vakaro arba keletą valandų prieš gaminant pasiruoškite tešlą, kad spėtų išbrinkti miltai, tešla atvėstų. Į dubenį suberkite sijotus miltus, druską, sudėkite šaltus sviesto ir taukų gabaliukus (jeigu neturite ar nenorite naudoti taukų, pakeiskite juos sviestu) ir trinkite, kol susidarys trupiniai. Galite tai daryti su šakute arba, jei turite galimybę, elektriniu smulkintuvu. Tuomet į tešlą pilkite šalto vandens ir atsargiai ranka maišykite, kol susijungs trupiniai. Tuomet tiesiog stipriai suspauskite tešlą į vieną gabalą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve. Jokiu būdu stipriai neminkykite tešlos, nes tešloje neliks sviesto ir taukų intarpų, dėl kurių ir susidaro tešlos sluoksniai kepinyje.

Įdarui skirtas marinuotas daržoves nusausinkite ir stambiai pakapokite. Pyrago kokybei labai kenkia perteklinė drėgmė, todėl į įdarą įdėkite smulkintų krekerių, kurie sugers visą išsiskyrusią drėgmę iš įdaro ir įgaus jo skonį. Valgydami jų net nepastebėsite.

Paruoštą ir atvėsintą tešlą padalykite į dvi dalis (iškepę vieną pyragą, iškart gaminsite ir antrą). Vieną dalį tešlos iškočiokite į 20–22 cm skersmens apskritimą. Ant tešlos tolygiai paskleiskite paruoštą marinuotų daržovių įdarą, palikdami maždaug 2–3 cm kraštelius. Ant viršaus padėliokite stambiai laužytą avių pieno sūrį. Paliktus kraštelius atsargiai užlankstykite link pyrago centro apie 8–10 kartų, kad kiekvienas užlenkimas iš dalies uždengtų kitą. Kraštus patepkite kiaušinio plakiniu.

Gaminant lauke visuomet labai svarbu iš anksto pasirūpinti kepsnine. Įkaitinkite kepsninę iki 120 °C ir ant nerūdijančio plieno grotelių uždėkite kepimo akmenį. Tuomet įkaitinkite kepsninę iki 200–210 °C. Paruoštą kepimui pyragą dėkite ant įkaitusio kepimo akmens ir kepkite apie 30 min., kol gražiai apskrus bei iškeps padas. Iškeptą pyragą truputį atvėsinkite, uždėkite vytinto kumpio ir ragaukite.

Naujausi komentarai

Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų