Pavasarį, kai dar neturime daug šviežio derliaus daržovių, salierų stiebai gali tapti puikiu ir kvapniu ingredientu.
„Maistine verte saliero gumbas ir stiebai tarpusavyje skiriasi nežymiai. Visapusis daržovės panaudojimas leis atrasti ir pajusti gaivų ir turtingą jos skonį. Su salierais reikėtų drąsiai eksperimentuoti, jų gaminimo būdų yra daugybė: nuo garuose virto ar orkaitėje kepto saliero šakniagumbio, iki šviežio ir traškaus jo stiebo“, – rekomenduoja sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.
Taip pat vertėtų atsižvelgti ir į salierų maistines medžiagas, jei norime praturtinti savo racioną. Anot dr. E. Gavelienės, šią daržovę galima laikyti tirpių ir netirpių skaidulų šaltiniu. Ekspertė pažymi, kad salieruose gausu antioksidacinių ir priešuždegiminių medžiagų, taip pat eterinių aliejų, vitaminų A ir C, įvairių mineralų, tokių kaip magnis, kalis, kalcis ar natris.
„Salieruose esantis natris gali suteikti išraiškingo sūrumo namuose gaminamiems patiekalams“, – priduria E. Gavelienė.
Su salierais reikėtų drąsiai eksperimentuoti, jų gaminimo būdų yra daugybė.
Ekspertės nuomone, vaikai taip pat turėtų būti pratinami prie šios sveikatai palankios daržovės skonio. Nors unikalus, neįprastas skonis patinka ne visiems vaikams, galima rasti būdų, kaip sumaniai įtraukti šią daržovę į mažųjų racioną.
„Šios daržovės stiebą galima supjaustyti lazdelėmis, kad, kaip traškus užkandis, visuomet būtų lengvai pasiekiamas ranka. Kitas variantas – salierų stiebus įmaišyti į salotas, sriubas ar troškinius ir taip prie jų skonio pamažu vaikus pratinti“, – patarimais dalijasi E. Gavelienė.
Kaip išlaikyti šviežius stiebus
* Nepjaustytą salierą tvirtai suvyniokite į aliuminio foliją, kuri padeda geriau išlaikyti drėgmę nei plastikas. Tačiau neužspauskite folijos kraštų, kad išeitų natūralios etileno dujos. Įdėkite suvyniotą salierą į daržovėms skirtą šaldytuvo stalčių ir laikykite net iki keturių savaičių. Neplaukite ir nepjaustykite, kol nepasiruošėte naudoti.
* Suberkite supjaustytus stiebus į didelį indą ir užpilkite vandeniu (vandenį papildykite kas antrą dieną). Indą su užpiltais salierų stiebais uždenkite plastikine plėvele arba dangteliu. Kai būsite pasiruošę valgyti, tiesiog išimkite juos iš vandens ir nuplaukite.
Minestronė, itališka daržovių sriuba
2 morkos,
2 salierų stiebai,
1 skardinė pjaustytų pomidorų,
1 skardinė pupelių,
100 g žiedinių kopūstų – šviežių arba šaldytų,
1 česnako skiltelė,
1 mažas svogūnas,
2 lauro lapeliai,
100 g makaronų (nebūtinai),
druskos ir pipirų pagal skonį.
Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Apkepkite juos puode, įpylę šaukštą aliejaus ir sudėję lauro lapelius. Morkas ir salierų stiebus supjaustykite maždaug 1 cm gabaliukais, sumeskite juos kartu su žiediniais kopūstais į puodą ir maišydami apkepkite, kol daržovės suminkštės. Tada supilkite konservuotus pomidorus ir pupeles, pasūdykite daržovių mišinį ir užpilkite 600 ml verdančio vandens. Jei norite tirštesnės sriubos, pridėkite 100 g makaronų. Uždenkite ir dar 10–15 min. pavirkite.
Naujausi komentarai