Salotos neturi virsti kalorijų bomba Pereiti į pagrindinį turinį

Salotos neturi virsti kalorijų bomba

2016-02-18 15:51 diena.lt inf.
Salotos neturi virsti kalorijų bomba
Salotos neturi virsti kalorijų bomba / Shutterstock nuotr.

Jau tapo tradicija laukiant pavasario susirūpinti savo figūra ir atsikratyti tamsiuoju ir šaltuoju metų laiku priaugtų kilogramų. Kepsnius imame keisti salotomis, nė nesusimąstydami, kad ne kiekvienas salotomis vadinamas patiekalas atitinka savo įvaizdį.

Mitybos specialistai pastebi, kad lieknėjantys žmonės labai nerimauja, jog salotos – nuobodus, neskanus patieklas, todėl nešykšti įvairių priedų, kurie ne tik paįvairina patiekalo skonį, bet ir suteikia jam nepageidaujamų kalorijų.

Svarbiausia taisyklė rengiantis gaminti salotas – tinkamos daržovės. Kuo mažiau lėkštėje krakmolingų daržovių, tuo mažiau kalorijų, todėl drąsiai dėkite į lėkštę pačių įvairiausių rūšių kopūstų, baklažanų, paprikų, agurkų, pomidorų, visų rūšių lapinių daržovių, salierų, špinatų, grybų. Sotumo suteiks, jei į salotas įdėsime po šaukštą iš dviejų rūšių krakmolingų daržovių – kukurūzų, bulvių, aguročių, pupelių, lešių, bolivinių balandų, rudųjų ryžių, žirnelių.

Susigundžiusieji pagardinti salotas džiovintais vaisiais turėtų žinoti, kad juose daug natūralaus cukraus. Razinų, džiovintų spanguolių, slyvų, abrikosų nauda neabejotina, kaip ir kaloringumas. Jei norite saldesnio priedo, verčiau rinkitės tuos pačius nedžiovintus vaisius. Palyginimui: 100 g džiovintų bananų – 390 kcal, šviežių kaloringumas – 90 kcal, razinų – 262 kcal (vynuogių – 70 kcal), džiovintų slyvų – 242 kcal (šviežių – 50 kcal), džiovintų obuolių – 259 kcal (šviežių – 50 kcal).

Ne ką daugiau komplimentų nusipelnė skrudinto batono kubeliai, tortilijos ar kukurūzų traškučiai – saujelė šių priedų padidina patiekalo kaloringumą 100–120 kcal. Vietoj jų geriau rinktis riešutus: ne tik paįvairinsite skonį, bet ir gausite naudingų medžiagų.

Norėdami papildyti salotas baltymais, pamirškite gardžius keptos vištienos su apskrudusia odele gabaliukus ar keptą šoninę – geriau rinkitės ant grotelių keptą ar virtą paukštieną, lašišą, tuną. Svarbu, kad mėsos ar žuvies gabalėlis vienoje salotų porcijoje būtų ne didesnis nei delnas.

Riboti reikėtų ir sūrio, kuriuo norite pagardinti salotas, kiekį: apsiribokite ne daugiau kaip 30 g. Tas pats pasakytina ir apie avokadus, alyvuogių aliejų. Vienai porcijai salotų turėtų pakakti aštuntadalio avokado. Maišydami užpilą, nepadauginkite aliejaus (net jei tai alyvuogių aliejus). Dižono garstyčių, citrinų sulčių ir aliejaus užpilas skanus, bet ir labai kaloringas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra