Šaltibarščių priedai gali gerokai nustebinti Pereiti į pagrindinį turinį

Šaltibarščių priedai gali gerokai nustebinti

2025-06-01 23:00
Iš skaitmeninės receptų knygos „ŠaltibarštIKI enciklopedija“

Silkė šaltibarščiuose? Aštrumo suteikiantys krienai arba vietoj jų truputis vasabių? O gal šliūkštelti mineralinio vandens? Neįmanoma, kad šaltibarščiai nusibostų, nes kartais vos vienas priedas gali šiai legendinei sriubai suteikti naujų skonių.

Įvairovė: nors šaltibarščiai atrodo paprasti, ir jų pagrindui, ir priedams žmonės renkasi skirtingus produktus.
Įvairovė: nors šaltibarščiai atrodo paprasti, ir jų pagrindui, ir priedams žmonės renkasi skirtingus produktus. / freepik.com nuotr.

Nors šaltibarščiai atrodo paprasti, net ir jų pagrindui žmonės renkasi skirtingus produktus. Tiesa, svarbiausio šaltibarščių ingrediento – burokėlių – klausimu lietuviai turi aiškų favoritą. Kaip atskleidė „Iki“ pirkėjų surengta apklausa, net 7 iš 10 respondentų renkasi marinuotus burokėlius. Pusė iš jų pirmenybę teikia marinuotiems obuolių sultyse, maždaug vienodai renkasi ir tiesiog marinuotus. Tik 27 proc. apklaustųjų šaltibarščiams naudoja virtus burokėlius.

Kitas klausimas – kuo užpilti šį burokėlių gėrį? Apklausa parodė, kad 71 proc. naudoja specialų kefyrą šaltibarščiams, nors populiaru ir tiesiog paprastas kefyras (jis naudojamas 6 atvejais iš 10).

Įdomu, kad trečdalis sako įdedantys ir grietinės, ketvirtadalis respondentų (25 proc.) į sriubą įpila vandens, o 23 proc. – pieno.

Atsirado ir tokių, kurie įpila pasukų, grietinėlės ar net mineralinio vandens. Kai kurie prisiekia, kad jų šaltibarščių skonis išskirtinis dėl pridėto rūgštynių sultinio, naminio natūralaus jogurto ar rūgpienio. Kiti net įpila airano.

Tradicinius šaltibarščių ingredientus – agurkus, kiaušinius, krapus ir svogūnų laiškus – apklaustieji papildo ir neįprastais priedais. 15 proc. respondentų šaltibarščių skonį paįvairina actu arba citrinos sultimis, 13 proc. deda ridikėlių, 9 proc. – rūgštynių.

Dalis apklaustųjų į šaltibarščius deda netradicinių ingredientų – marinuotų ar raugintų agurkėlių, česnako, krienų. O štai mėsos gabalėliai, kuriuos į šaltibarščius deda latviai, pas mus nepopuliarūs – juos naudojantys sakė tik 2 proc. apklaustųjų.

Kai kurie mėgsta šaltibarščius paskaninti smulkiai pjaustytu poru, atsirado tokių, kurie šią lietuvišką sriubą pagardina japoniškaisiais vasaiais ar net silke. Vieni spalvą paryškina įpildami vyšnių sirupo, kiti azijietiškos egzotikos suteikia naudodami kokosų pieną, treti deda avokado. Reikia tik kūrybiškumo ir nebijoti pabandyti šį tą naujo.


Šaltibarščiai su raugintais agurkėliais

1 l kefyro,

300 ml graikiško jogurto,

4 virti burokėliai,

3 nedideli rauginti agurkai,

šiek tiek druskos,

krapų,

svogūnų laiškų,

6 kietai virti kiaušiniai,

virtos bulvės patiekti.

Agurkus sutarkuokite burokine tarka arba plonai supjaustykite ir dėkite į puodą. Tada supjaustykite svogūnų laiškus, krapus, sutarkuokite burokėlius, sudėkite į puodą su agurkais, supiltikite graikišką jogurtą, kefyrą, įberkite druskos, sudėkite supjaustytus virtus kiaušinius, viską išmaišykite. Patiekite su virtomis bulvėmis.

Azijietiški šaltibarščiai su kokosų pienu

200 ml kokosų pieno,

100 ml kefyro,

1 mažas burokėlis (virtas arba keptas, sutarkuotas),

1 mažas agurkas,

1 šaukštelis sojų padažo,

1 šaukštelis ryžių acto,

1 česnako skiltelė (smulkinta),

kalendros arba mėtos (kapotos),

šiek tiek čili dribsnių (jei norisi aštrumo).

Sumaišykite visus skysčius su pagardais. Sudėkite burokėlius, agurkus, žalumynus. Atšaldykite ir patiekite su ryžių trapučiais ar azijietiškais kiaušiniais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų