Pereiti į pagrindinį turinį

Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

2024-09-22 11:25
DMN inf.

Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuskaidrintus sviesto riebalus.

Atsargiai: per didelis lydyto sviesto vartojimas gali neigiamai paveikti širdies sveikatą ir sukelti svorio problemų. Atsargiai: per didelis lydyto sviesto vartojimas gali neigiamai paveikti širdies sveikatą ir sukelti svorio problemų.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šis sviestas sveikatai palankiausias tik vartojant saikingai. Ji pabrėžia, kad nors ghee turi vertingų vitaminų, per didelis jo vartojimas gali neigiamai paveikti širdies sveikatą ir sukelti svorio reguliavimo problemų.

„Viename šaukšte lydyto sviesto yra apie 112 kcal, todėl svarbu kontroliuoti suvartojamą kiekį, kad nebūtų kalorijų pertekliaus. Saikingai vartojant šis sviestas gali būti naudingas vitaminų A, E ir K2 šaltinis, kurie yra būtini sveikai odai, regėjimui ir kaulų būklei palaikyti. Be to, lydyto sviesto smilkimo temperatūra yra aukšta (apie 232 °C), todėl jis puikiai tinka kepimui ir troškinimui dideliame karštyje“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė pabrėžia, kad lydyto sviesto gamybos metu pašalinama dauguma laktozės ir kazeino, todėl jis tinka žmonėms, jautriems šiems pieno komponentams. Tačiau visiškai netoleruojantys laktozės ar alergiški pieno baltymams turėtų vartoti ghee sviestą atsargiai, nes jame gali likti šių medžiagų pėdsakų. Taip pat žmonėms, turintiems jautrų virškinimo traktą, gali kilti diskomfortas vartojant šį produktą.

„Tokiais atvejais rekomenduojama pradėti nuo mažo kiekio lydyto sviesto ir stebėti organizmo reakciją. Jei pasireiškia pilvo diskomfortas, reikėtų apsvarstyti alternatyvius sveikatai palankius produktus“, – pataria gydytoja dietologė.


Geriausia laikyti sausai

• Šis sviestas yra jautrus drėgmei, kuri gali pagreitinti gedimo procesą, todėl svarbu jį laikyti sausoje ir tamsioje vietoje, toli nuo tiesioginių saulės spindulių ir šilumos šaltinių.

• Užtikrinkite, kad po kiekvieno naudojimo indas būtų gerai uždarytas.

• Naudokite tik švarius ir sausus įrankius, kad į sviestą nepatektų drėgmės ar teršalų.


Karamelizuoti bananai su lydytu sviestu

4 prinokę bananai,

30 g lydyto sviesto,

50 g rudojo cukraus,

0,5 šaukštelio cinamono,

žiupsnelis druskos,

15 ml citrinos sulčių.

Bananus nulupkite ir supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais.

Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite lydytą sviestą. Į keptuvę su tirpintu lydytu sviestu dėkite bananus ir kepkite apie 2–3 min., kol jie taps auksinės spalvos ir šiek tiek suminkštės. Į bananus supilkite rudąjį cukrų, cinamoną ir druską. Maišykite, kol cukrus ištirps ir bananai bus padengti karamelės mase. Supilkite citrinos sultis ir dar kartą gerai išmaišykite. Kepkite dar 1–2 min., kol karamelė taps tiršta ir klampi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų