Tačiau komanda ne tik ragauja gardžiausius patiekalus, bet ir patys yra tikri virtuvės asai, todėl pasidalino net trimis tobulais receptais, atrastais kelionės metu, iš vieno paprasto ir labai sveiko ingrediento – pievagrybių.
Lankantis Šiaulių apskrityje „Maisto kelio“ komanda aplankė išskirtinį čia veikiantį maisto pramonės objektą – „Baltic Champs“ pievagrybių ūkį. Čia vedėjai ne tik susipažino su šių grybų auginimo subtilybėmis, bet ir atrado naujų receptų.
„Norint auginti pievagrybius turime jiems sukurti sąlygas, lyg būtų ruduo, kuomet yra šilta ir drėgna. Per mėnesį visa įmonė, tame tarpe ir šis grybynas, nuskina iki 1200 tonų pievagrybių. Visi pievagrybiai yra atrenkami ir nuskinami tik rankomis“, – laidoje pasakos įmonės generalinis direktorius Arūnas Radzevičius.
Susipažinę su pievagrybių keliu link mūsų stalo, laidos vedėjai iš prigrybauto laimikio kartu su „Kamado Bono“ grilio meistru Robertu Svetlausku pasigamins gardžių patiekalų.
Pasirodo, pievagrybiai yra vienintelė daržovė turinti vitamino D, savyje taip pat turi vario, kalio, dėl to yra ne tik skanūs, mažai kaloringi, bet ir vertingi gerai savijautai, todėl „Maisto kelio“ komanda dalinasi ir kelionėje po Šiaulių apskrityje atrastais receptais iš pievagrybių.
Trinta pievagrybių sriuba
Reikės: 500 g pievagrybių; 2 svogūnų; 50 g sviesto; Poros šaukštų alyvuogių aliejaus; Poros šaukštų miltų; 200 ml grietinėlės; 600 ml sultinio (tinka tiek daržovių tiek vištienos ar mėsos); Druskos ir pipirų.
Pievagrybius ir svogūnus smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus. Jame kelias minutes apkepinkite svogūnus, tuomet sudėkite grybus ir pakepinkite juos 5-7 minutes iki kol šiek tiek suminkštės. Puode ištirpinkite sviestą, į jį suberkite miltus ir nuolat maišant apkepinkite porą minučių iki kol turėsite vienalytę, auksinės spalvos tyrelę. Vis maišant supilkite sultinį ir jį užvirinkite. Tuomet sudėkite kepintus grybus ir svogūnus, vėl palaukite, kol užvirs, pagardinkite druska, pipirais, pertrinkite per sietelį ar maisto smulkintuvu ir pakaitinkite dar 5-7 minutes. Galiausiai supilkite grietinėlę, išmaišykite, minutėlę pakaitinkite ir patiekite.
Grill pievagrybiai su šonine
Reikės: 500 g šviežių pievagrybių; 1 šaukšto kepintų saulėgrąžų; 100 g varškės sūrio su kmynais; 50 g sūrio su mėlynuoju pelėsiniu; 80 g tepamo varškės sūrelio; 100 ml alyvuogių aliejaus; 150 g šaltai rūkytos šoninės, supjaustytos griežinėliais; Druskos ir pipirų pagal skonį;
Drėgna servetėle nuvalykite pievagrybius. Išlaužkite grybų kotelius ir peiliuku apipjaukite kepurėlės kraštus, kad tilptų daugiau įdaro. Gabalėliais supjaustykite sūrį. Į grybo kepurėlę įberkite žiupsnelį saulėgrąžų, įdėkite po gabalėlį varškės ir pelėsinio sūrio. Kad įdaras laikytųsi, kepurėlės kraštus aptepkite tepamu varškės sūreliu. Pievagrybių kepurėles apsukite šoninės griežinėliu, jį prie grybo pritvirtinkite mediniais smeigtukais. Įdarytus pievagrybius kepkite ant grilio grotelių 10-15 min., kol grybai suminkštės ir iš jų pradės skirtis sultys.
Grill pievagrybių vėrinukai
Reikės: 500 g didesnių šviežių pievagrybių; 2 saldžiųjų paprikų, supjaustytų gabalėliais; 2 vidutinio dydžio obuolių, supjaustytų skiltelėmis. Marinatui: 12 valgomųjų šaukštų alyvuogių arba rapsų aliejaus; 1 česnako galvutės, smulkiai supjaustytos; 1 vidutinio dydžio citrinos sulčių; 1 šaukšto prieskoninių žolelių (čiobrelis, mairūnas); 1 šaukštelio druskos.
Į indą sudėkite nuplautus pievagrybius, supjaustytas saldžiąsias paprikas ir obuolius. Supilkite visas marinato sudedamąsias dalis, gerai išmaišykite ir uždenkite. Marinuokite 1-3 val. Pakaitomis, ant bambukinių ar metalinių iešmelių, sumaukite grybus, paprikas ir obuolius. Vėrinukus, laikas nuo laiko apversdami, kepkite ant gerai įkaitusio grilio 10-15 min. Patarimas: prieš kepimą, bambukinius iešmelius 20-30min. pamirkykite vandenyje.
„Maisto kelias“ – šeštadieniais, 10 val. tik per TV3!
Naujausi komentarai