Seni geri receptai: nuo bandelių iki guliašo Pereiti į pagrindinį turinį

Seni geri receptai: nuo bandelių iki guliašo

2015-03-24 15:36 diena.lt inf.
Seni geri receptai: nuo bandelių iki guliašo
Seni geri receptai: nuo bandelių iki guliašo / Shutterstock nuotr.

Tradicinis bulvių plokštainis

Reikės

1 kg bulvių,
1 puodelio pieno,
žiupsnelio druskos,
pagal skonį pipirų,
100 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės,
1 vnt. svogūno.

Paruošimo būdas

Nuskustas bulves sutarkuokite, o tarkiuose atsiradusį skystimą nupilkite. Nusunkti nereikia, tik nupilkite perteklinį skystį.
Svogūną labai smulkiai supjaustykite ir pakepkite su smulkiai supjaustyta šaltai rūkyta šonine.
Į bulvių tarkius įberkite druskos, pipirų ir įpilkite karšto pieno (šildant pieno neužvirkite). Gerai išmaišykite.
Į bulvių masę supilkite pakepintus svogūnus ir šaltai rūkytos šoninės gabaliukus. Gerai išmaišykite.
Supilkite į kepimo skardą ir dėkite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 60 minučių.

Mielinės bandelės

Reikės

600 g miltų,
25–30 g mielių,
1 stiklinės cukraus,
500 ml pieno,
50 g sviesto,
3 kiaušinių trynių,
žiupsnelio druskos,

Įdarui:
cinamono,
razinų,
aguonų,
džemo.

Aptepui:
50 g sviesto,
2 kiaušinių trynių.

Paruošimo būdas

Mieles supilti į pašildytą pieną, suberti dalį cukraus, pamaišyti ir palikti apie 15 minučių, kol pradės kilti.

Supilti dalį miltų, išmaišyti, viršų pabarstyti miltais ir palikti, kol masė padvigubės. Trynius sumaišyti su likusiu cukrumi ir su žiupsneliu druskos, supilti į tešlą. Pilti sviestą, berti dar miltų, gerai išmaišyti šaukštu, kad tešla suliptų į vientisą masę.

Paminkyti, jei trūksta, pridėti miltų, kad tešla neliptų prie rankų. Tešlą palikti šiltai 1 val. pakilti.

Gabalą tešlos iškočioti. Patepti ištirpintu sviestu, pabarstyti cukrumi, cinamonu, aguonomis. Susukti kaip vyniotinį, supjaustyti ir sukti bandeles. Patepti kiaušinio tryniu.
Leisti  šiek tiek pakilti (apie 15 min.) ir kepti 180 °C temperatūroje apie 20 minučių.

Močiutės guliašas

Reikės
400 ml jautienos sultinio,
40 g pomidorų padažo,
50 g grietinės,
svogūnų,
500 g stambiai supjaustytos jautienos,
lauro lapų,
maltų juodųjų pipirų,
1 valgomojo šaukšto kvietinių miltų,
druskos.

Paruošimo būdas

Jautiena pakepinama įkaitintame aliejuje 5–7 minutes, pagal skonį pasūdoma, apibarstoma pipirais, pridedama pomidorų padažo, dar truputį patroškinama.

Į puodą su sultiniu įdėti paruoštą jautieną su pomidorų padažu, uždengti ir ant vidutinės ugnies troškinti vieną valandą ir 20 minučių, tuomet mėsa būna labai minkšta ir skani. Per tą laiką, kol mėsa troškinasi, svieste pakepinami miltai, atskirai svogūnai.

Į sultinį su jautiena sudėti svogūnus, pakepintus miltus, nemaltų pipirų, lauro lapelius ir dar 15 minučių patroškinti. Baigus troškinti pridėti grietinės ir dar porą minučių patroškinti. Patiekti su bulvių koše.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra