Lengva improvizuoti
Tradiciškai mėsainiai gaminami iš maltos jautienos, visgi, ruošiant šį patiekalą galima lengvai improvizuoti.
Mėsainiai – patiekalas, kurį gaminant lengva įtikti įvairiausiems skoniams. Naudokite ne tik keptą jautienos paplotėlį, bet ir maltą arba plėšytą kiaulieną, vištieną, jeigu mėsos nevalgote – paplotėlį galima ruošti iš žuvies, įvairiausių daržovių. Taip pat juos pagardinti įmantresniais sūriais, naudoti ne tik šviežias, bet ir grilintas daržoves, karamelizuotus svogūnus, įvairiausius padažus ar čatnius.
Naudingi patarimai
Dėmesio skirkite bandelei. Renkantis bandeles svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad sudrėkusios nuo mėsos sulčių ir padažo jos neištižtų. Prieš patiekiant ant stalo galima jas kelias minutes paskrudinti – tuomet jos tampa gražiai auksinės spalvos ir traškios.
Tinkamai paruoškite maltinuką. Norint, kad mėsainis tirptų burnoje, svarbu naudoti kokybišką mėsą. Joje turėtų būti ir šiek tiek riebalo, geriausia apie 20 proc., tuomet kepama mėsa neišsausės. Prieš kepimą maltinuką reikėtų lengvai apibarstyti druska bei patepti aliejumi.
Prieš kepant – pašaldykite. Prieš formuodami naminių mėsainių paplotėlius – faršą laikykite šaldytuve. Mat atšilusi malta mėsa limpa prie rankų, tampa labiau byri. Vos suformuotus, dar nespėjusius atšilti paplotėlius iš karto dėkite ir ant grilio.
Mėsos per daug nevartykite. Vieną mėsainio pusę kepkite kelias minutes, kol ji sutvirtės, ir tuomet jį apverskite bei kepkite, kol iškeps taip, kaip patinka jums. Ši taisyklė galioja, kai maltinukui renkatės jautieną, tačiau jeigu pasirinkote kiaulieną arba vištieną, mėsa turi būti iškepusi visiškai. Kepimo metu maltinuko daug nevartykite ir nespauskite, nes prarasite viduje besikaupiančias sultis ir iškeptas maltinukas bus sausas.
Freepik.com nuotr.
Pagardinkite įvairesniais sūriais. Nors ruošiant mėsainius dažniausiai naudojamas čederio ar fermentinis sūris – paimprovizuokite. Pavyzdžiui, naudokite kelių rūšių sūrius. Į maltinuko vidų dar įdėkite šiek tiek mėlynojo pelėsio sūrio – šis sūris mėsai suteiks nepaprasto skonio. Jeigu mėgstate, gamindami mėsainius naudokite ir kamambertą – jis puikiai dera su saldesniais padažais.
Pasigaminkite karamelizuotų svogūnų. Naminiams mėsainiams nepaprasto skonio suteikia karamelizuoti svogūnai. O juos pagaminti labai paprasta. Svogūnus nulupkite ir perpjaukite pusiau, česnakų skilteles padalinkite ketvirčiais. Ant viryklės labai gerai įkaitinkite keptuvę, išlydykite joje sviestą, suberkite rudąjį cukrų, viską išmaišykite. Kai cukrus išsilydys, į keptuvę sudėkite svogūnus česnakus, supilkite balzamiko actą ir vandenį, įberkite druskos bei pipirų. Viską išmaišykite, keptuvę uždenkite ir kepkite apie 10 minučių. Kai svogūnai suminkštės, nukelkite dangtį ir leiskite nugaruoti pertekliniam skysčiui.
Klasikinis mėsainis
Jums reikės:
1 jautienos maltinuko
Bandelės su sezamų sėklomis
100 g pomidorų
50 g raudonųjų svogūnų
5–6 lapinių salotų lapų
1 sūrio riekelės
2 v. š. pomidorų padažo
2 v. š. saldžiarūgščio padažo
Gaminame:
Maltinuką dėkite tik ant įkaitintų kepimo grotelių. Kepkite vidutinėje kaitroje po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės. Kai mėsą apversite, iškart uždėkite ant jos sūrį. Perpjautą bandelę padėkite šalia vidine puse žemyn ir porą minučių pakaitinkite. Nuimkite bandelę nuo kaitros ir sukonstruokite mėsainį: ant apatinės bandelės dalies užtepkite saldžiarūgščio padažo, uždėkite pusę salotų lapų, sluoksnį smulkintų raudonųjų svogūnų, mėsą ir sūrį, o ant jų pomidorų riekeles bei likusias salotas su svogūnais. Užtepkite pomidorų padažo ir uždenkite viršutine bandelės dalimi. Patiekite su keptomis bulvytėmis.
Veganiški mėsainiai
Jums reikės:
4 visų grūdo dalių bandelių su sėklomis
8 gūžinių salotų lapų
120 g šviežių pomidorų
50 g agurkų
30 ml saulėgrąžų aliejaus
Paplotėliams:
300 g virtų avinžirnių
150 g virtų baltųjų pupelių
80 g svogūnų
2 skiltelių česnako
3 v. š. smulkintų petražolių
1 a. š. maltų kalendrų sėklų
1 a. š. sezamų sėklų
¼ a. š. maltų ciberžolių
1 a. š. druskos
2 a. š. alyvuogių aliejaus
Padažui:
200 ml graikiško jogurto
1 a. š. garstyčių
1 a. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. citrinų sulčių
1 skiltelės česnako
Gaminame:
Į dubenį supilkite jogurtą, alyvuogių aliejų, citrinų sultis, įdėkite garstyčias ir sutrintą česnaką. Viską gerai išmaišykite. Nukoštus avinžirnius ir baltąsias pupeles sudėkite į trintuvą ir lengvai sumalkite. Į šią masę dėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, česnakus, petražoles, kalendras, sezamų sėklas, ciberžoles ir druską. Viską trinkite rankiniu trintuvu po truputį pildami alyvuogių aliejų, kol masė taps vientisa. Iš masės suformuokite keturis paplotėlius. Keptuvėje įkaitinkite saulėgrąžų aliejų ir kepkite paplotėlius po 5–7 minutes iš abiejų pusių. Perpjaukite bandeles ir ant kiekvienos apatinės bandelės išdėliokite salotų lapus bei pomidorų riekeles. Ant viršaus išdėliokite iškeptus paplotėlius ir padenkite juos padažu. Ant padažo išdėliokite plonai pjaustytų agurkų skilteles ir uždenkite viršutine bandelės dalimi. Kiekvieną mėsainį galite sutvirtinti perverdami mediniu pagaliuku.
Mėsainiai su tortilijomis
Jums reikės:
4 mėsainių maltinukų
4 pilno grūdo tortilijų
2 vynuoginių pomidorų
1 avokado
½ raudonojo svogūno
½ žaliosios citrinos
4 salotų lapų
2 g šviežių petražolių
4 v. š. dižono garstyčių
žiupsnelio druskos
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Gaminame:
Avokadą nulupkite, pašalinkite kauliuką ir supjaustykite griežinėliais. Vynuoginius pomidorus padalinkite į keturias dalis, svogūną ir petražoles smulkiai supjaustykite. Mėsainių maltinukus sudėkite ant grotelių ir kepkite 3-4 minutes, o tortilijas tol, kol šios apskrus. Imkite vieną tortilijos lakštą, į jo centrą dėkite salotos lapą, išdėliokite avokado griežinėlius, apibarstykite juos druska bei pipirais, tuomet išdėliokite pomidorų skilteles, tolygiai padenkite tortiliją smulkintais svogūnais bei petražolėmis ir viską apšlakstykite citrinos sultimis. Galiausiai dėkite maltinuką, o ant jo paskirstykite 1 šaukštelį garstyčių. Tortilijos lakštą kruopščiai susukite ir sutvirtinkite mediniu pagaliuku. Taip paruoškite visas keturias tortilijas ir skanaukite!
Naujausi komentarai