Nors Lietuvos virtuvė nėra labai egzotiška, mūsų šalies gaminimo tradicijos išlieka autentiškos. Pažvelgus į regionų mitybos įpročius, pastebimi tam tikri skirtumai, pavyzdžiui, Dzūkijoje visuomet gaminta daugybė valgių iš grybų, Suvalkijos ir Žemaitijos regionai gali puikuotis pagal seną receptūrą gaminamais mėsos gaminiais. O štai Aukštaitija visuomet garsėjo miltiniais patiekalais, iš kurių vienas populiariausių – blynai, kurie buvo patiekiami su įvairiais saldžiais ir nesaldžiais padažais.
Bene mėgstamiausi tiek vaikų, tiek suaugusiųjų blyneliai Lietuvoje – „čirviniai“. Vargu ar atsirastų bent vienas, kuris nėra ragavęs šių saldžių ir traškių širdelės formos blynų, kuriems pagaminti reikalinga speciali keptuvė. Nors egzotikos čia mažai, tačiau tai patiekalas, daugeliui primenantis vaikystę ir mamą, virtuvėje besisukančią ištisas valandas ir kepančią „čirvinius“ blynelius. Tiesa, šiais laikais blynų gaminimas išties supaprastėjo. Norint pasigaminti paprastus purius blynelius, užtenka namuose turėti miltinį mišinį blynams, kuris maišomas su pienu arba vandeniu. Blynelius pagaminsite greitai, o pagardinus juos įvairiomis uogienėmis, skanėstu pradžiuginsite visą šeimą.
Atitrūkus nuo įprastų gaminimo tradicijų, pasaulio virtuvė atrodo išties egzotiška ir neįprasta, tačiau galima pastebėti, kad modernėja ir lietuviška virtuvė. Tačiau juk kartais taip smalsu paragauti ir patiekalų, kurie gaminami tolimiausiuose pasaulio krašteliuose.
Siūlome jums šešias idėjas, kaip pasigaminti blynų kitaip.
1. JAV „Pasukų“ blynai
Tradiciniai amerikietiški „pasukų“ blynai – populiariausia blynų versija pasaulyje. Slaptas šio patiekalo ginklas yra pasukos, dėl kurių blyneliai tampa ypatingai purūs ir stori. Nors vieni pasukas naudoja žarnyno stiprinimui ir valymui, amerikiečiai šį produktą nusprendė panaudoti blynams. Tereikia pasukų įmaišyti į kiaušinius, cukrų ir miltus. Patiekalui gardinti naudojamos įvairios uogos, tačiau pagrindinis šių blynelių pagardas – lėkštėje plaukiantis klevų sirupas. Tai deginto cukraus skonį primenantis sirupas, pasižymintis įvairiaspalve poskonių gama, kitaip dar vadinamas – „skystuoju gintaru“.
2. Graikiški blyneliai „Tiganites“
Šis kepinys kilęs iš senovės Graikijos, žinomas nuo 6 a. prieš Kristų, tačiau iki šių dienų laikomas populiariu pusryčių maistu šalyje. Blyneliai ypatingi tuo, kad į jų tešlą pilamas natūralus alyvuogių aliejus, kuris turi žmogaus organizmui vertingų savybių. Patiekalas valgomas su medumi, cinamonu ar minkštu ožkos pieno sūriu „Anthotyro“. Įdomu ir tai, kad kasmet Korfu saloje, gruodžio 12 d. vyksta religinis festivalis, kur tradiciniai „tiganites tuo Aghiou“ arba „šventųjų blynai“ patiekiami salos globėjo Spyridon garbei.
3. Daniški „Aebleskiver“ blyneliai
„Aebleskiver“ yra tradiciniai danų blyneliai, kurie išsiskiria savo neįprasta forma – jie atrodo tarytum maži kamuoliukai. Šiam patiekalui paruošti reikalinga speciali keptuvė su keliomis pusrutulio formos išpjovomis. Nors blynai atrodo išties neįprastai, jų receptas paprastas ir nesudėtingas: reikia sumaišyti kiaušinius, miltus, sviestą, pieną ir cukrų. Šį patiekalą galima vadinti šventiniu, nes danai jį ruošia gruodį, artėjant gražiausioms metų šventėms, o patiekia kartu su skandinavišku karštu vynu. Šie danų blyneliai gaminami ir parduodami JAV, šioje šalyje jie vadinami – „pūkiniais blynais“ (ang. pancakes puffs)..4
4. Afrikietiški blynai „Kabalagala“
Pietų Afrikos Respublikoje šis patiekalas vadinamas bananų blynais. Tai saldus gaminys, ruošiamas iš prinokusių bananų košės ir egzotiškojo augalo – manijoko – šakniagumbių miltų. Minėtas augalas savaime yra nuodingas, todėl privalo būti tinkamai apdorotas prieš valgant. Siekiant, kad pasišalintų nuodingos medžiagos, manijokas verdamas, mirkomas, spaudžiamas, keletą kartų džiovinamas. Egzotiški blyneliai kepami karštame aliejuje, o paruošus, nenaudojami jokie papildomi pagardai.
5. Meksikietiški blynai „Karšti papločiai“
„Karšti papločiai“ gaminami iš kukurūzų arba kvietinių miltų. Tradiciškai blyneliai pagardinami šviežių vaisių uogiene ir saldžiu ožkos pienu. Tai populiariausias pusryčių patiekalas Meksikoje, kurį galima rasti beveik visuose šalies restoranuose. Taip pat, šį skanėstą prekeiviai kepa, tiesiog, gatvėje, dažniausiai mugėse ar miesto švenčių metu.
6. Olandiški „Pannenkoeken“ blyneliai
Olandiški „pannenkoeken“ blynai visoje Europoje garsėja dėl savo dydžio (labai dideli arba labai maži) ir traškumo. Šio skanėsto galima sočiai prisivalgyti specializuotuose „Pannenkoekenhuis“ –blynelių restoranuose, nors šie blynai Olandijos sostinėje Amsterdame pardavinėjami praktiškai visur. Tai dar ne viskas – gatvės prekeiviai susižavėjusiems turistams rengia tikrus šou – blynus profesionaliai kepa ir įdarinėja jų akivaizdoje. Vienas svarbesnių patiekalo tešlos ingredientų yra riešutų sviestas, dėl kurio blyneliai tampa labai traškūs. Olandai juokauja, kad šių blynų įdarui naudoja visa tai, kas liko nuo vakarienės, nes patiekalo gardinimui galima naudoti viską – pradedant žuvimi ir baigiant vaisiais.
Naujausi komentarai