Vienas iš jų – galimybė pašeimininkauti virtuvėje, čia sukuriant tikrus kulinarijos šedevrus. Jei skirti laiko savo, kaip virtuvės šefo, talentams atskleisti neatrandate dėl to, kad trūksta idėjų, išbandykite šiuos gardžius, skrandį ir sielą šildančius receptus!
Moliūgų sriuba
Reikės:
šiek tiek alyvuogių aliejaus,
maždaug 20 g sviesto,
1 l daržovių sultinio,
maždaug pusės vidutinio dydžio moliūgo,
1 didelės bulvės,
1 didelio svogūno,
1 nedidelės morkos,
2–3 arbatinių šaukštelių kario.
Moliūgą, bulvę bei morką nuskuskite ir susmulkinkite nedideliais gabalėliais, svogūną smulkiai sukapokite. Didelėje keptuvėje ar troškintuve įkaitintame aliejuje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkiai kapotą svogūną ir šiek tiek apkepinkite, kol suminkštės. Sudėkite likusias susmulkintas daržoves, apibarstykite kariu, išmaišykite ir keletą minučių pakepkite. Tuomet supilkite sultinį, uždenkite keptuvę ir ant vidutinės ugnies troškinkite maždaug pusę valandos, kol visos daržovės suminkštės. Kiek pravėsusią sriubą sutrinkite iki vientisos masės. Šią sriuba itin tinka pagardinti kreminiu sūriu, pakepintos šoninės gabalėliais ar patiekti su riekele česnakinio skrebučio.
Arbata tik suaugusiesiems
Reikės:
40 ml viskio arba brendžio,
150 ml obuolių sulčių,
cinamono lazdelės,
skiltelės citrinos,
1 arbatinio šaukštelio medaus.
Mažame puode ant vidutinės ugnies pakaitinkite obuolių sultis, ištirpinkite medų, supilkite alkoholį ir vis pamaišydami dar pakaitinkite 1–2 min., bet jokiu būdu neleiskite užvirti. Patiekite su citrina ir cinamono lazdele.
Burgundiška jautiena
Reikės:
trupučio alyvuogių aliejaus,
maždaug 1 kg geros kokybės jautienos,
100 g šaltai rūkytos šoninės,
3–4 vidutinio dydžio morkų,
3–4 svogūnų,
4–5 česnako skiltelių,
2 valgomųjų šaukštų miltų,
2 valgomųjų šaukštų pomidorų pastos,
450–500 ml sauso raudonojo vyno,
450–500 ml jautienos sultinio,
2 didelių saujų pievagrybių,
1–2 didelių saujų miško grybų,
kvapiųjų pipirų, lauro lapų, druskos, maltų juodųjų pipirų, čiobrelių.
Jautieną supjaustykite maždaug trijų pirštų storio gabalėliais ir nusausinę popieriniu rankšluosčiu bei kiek pabarstę druska ir pipirais, kuriam laikui palikite. Dideliame puode storais kraštais (tinkamu naudoti ir orkaitėje) įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir apkepinkite nedidelėmis juostelėmis supjaustytą šoninę, kol ši apskrus bei išsiskirs taukai. Tuomet šoninę išgriebkite kiaurasamčiu ir palikite, o likusiuose riebaluose apkepinkite jautieną. Geriausiai mėsą kepti per keletą kartų, kad visi gabalėliai galėtų gražiai apskrusti iš visų pusių. Apkepusią jautieną padėkite į šalį. Tuomet į puode likusius riebalus sudėkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, kelias minutes pakepinę sudėkite stambiai pjaustytas morkas ir česnako skilteles. Jei reikia, įpilkite šiek tiek aliejaus, kad daržovės neimtų svilti. Supilkite pomidorų pastą ir išmaišykite. Ant daržovių užbarstykite miltus, supilkite maždaug pusę stiklinės vyno ir mentele nubraukite puodo kraštus ir dugną, kad nepradėtų svilti. Sudėkite jautieną bei šoninę, supilkite sultinį ir likusį vyną, suberkite lauro lapus, čiobrelius bei kvapiuosius pipirus. Mėsa turėtų būti apsemta skysčio. Jei šio trūksta, įpilkite dar šiek tiek vyno ir sultinio. Užvirkite troškinį, uždenkite ir dėkite į iki 160 0C įkaitintą orkaitę maždaug trims valandoms. Kepimo laikas priklauso nuo mėsos kokybės, gabalėlių dydžio, tad po dviejų valandų patikrinkite – paruošta mėsa turi imti byrėti vos pajudinus šakute. Baigdami gaminti sudėkite ir smulkintus grybus, patroškinkite dar maždaug 20 min. Jei reikia, pasūdykite. Skaniausias šis patiekalas su bulvių koše.
Naujausi komentarai