Tai mums patvirtina ir „Paralelė 39“ restorano – braserijos virtuvės šefas Martynas Žymantas, kuris sako, kad lietuviai turi nepakeičiamų įpročių prie kurių yra pripratę.
Tradiciniai patiekalasi keičiasi
Prisiminus prieš dešimt – dvidešimt metų buvusias Kalėdas, ant stalo garuodavo ne tik antis ar višta, bet ir keptos, virtos daržovės. Šaltųjų patiekalų neįsivaizdavome be „naminių“ salotų pagardintu ne vienu šaukštu majonezo. Tačiau pastaruoju metu jaučiamas sveikesnių, lengvesnių kalėdinių patiekalų poreikis.
Kalėdiniam garnyrui rekomenduojama naudoti daugiau šakninių daržovių, ropių ar burokėlių. Prie kalėdinės anties rinktis ne bulves ar bulvių piurė, o lęšius, ropes, porus ar grūdinės kilmės produktus. Tai ne tik skanu ir sveika, bet ir puikiai dera šalia pagrindinio Kalėdų patiekalo. Prie šio patiekalo siūloma rinktis obuolius, kurių Lietuvoje galima ištisus metus.
Šiandien lietuviai pato išradingi ir tradicinėmis tapusias „namines“ salotas su majonezu keičia lengvesnėmis salotomis, plėšytų lapų salotomis su aliejaus padažu ar žolelių užpilu.
Sveiko garnyro įdejos
Šie garnyrai ne tik greitai paruošiami, bet ir daug naudingesni mūsų organizmui, nei įprastinės mišrainės.
Romaninių salotų-mandarinų salotos
Ingridientai:
¼ puodelio raudono vyno acto;
¾ puodelio augalinės kilmės aliejaus;
1 šaukštas medaus;
½ šaukšto druskos;
¼ šaukšto pipirų;
¼ svogūno;
1 didelė romaninių salotų galva, suplėšita stambiai;
8 mandarinai, nulupti ir atskirti.
Eiga:
Mažame inde sumaišykite raudono vyno actą, aliejų, medų, druską, pipirus ir svogūną.
Suplėšikite salotas į didelį indą ir apšlakstykite jau paruoštu padažu, tada ant salotų sudėkite mandarinų skilteles ir neškite ant stalo.
Obuolių salotos
Ingridientai:
2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
2 šaukštai balto balzamiko acto;
1 šaukštas garstyčių;
1 šaukštas medaus;
2 nelupti žalieji obuoliai;
1 neluptas raudonasis obuolys;
½ šaukšto druskos;
½ šaukšto pipirų.
Eiga:
Į didelį dubenį plonais griežynėliais supjaustykite obuolius.
Mažame dubenėlyje sumaišykite balzamiko actą, alyvuogių aliejų, garstyčias, medų bei druską su pipirais. Paruoštą padažą užpilkite ant salotų.
„Penki per dieną“
Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš kelis metus atsiradusi ir Lietuvoje. Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti Lietuvos gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.
Naujausi komentarai