Kalėdos kvepia aguonomis
Prekybos tinklo IKI užsakymu atlikta visuomenės nuomonės apklausa atskleidžia, kad 34 proc. apklaustųjų Kalėdoms ir Kūčioms perka jau pagamintus konditerinius gaminius – tortus, pyragus, vyniotinius, pyragaičius, o 39 proc. žmonių teigia ant Naujųjų metų stalo dedantys namuose pagamintus desertus. Prekybos tinklo viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad šventiniu laikotarpiu ženkliai išauga gvazdikėlių, meduolių, žuvies ir karšto vyno prieskonių, tačiau visus rekordus muša – aguonų pardavimai.
„Saldžių kepinių aromatai visada primena jaukius namus, gražiausias akimirkas bei sukuria šventinę nuotaiką, todėl nenuostabu, kad per Kalėdas desertams skiriamas ypatingas dėmesys. Šeimininkės gamina įvairius pyragus, vyniotinius, meduolius ar sausainius su aguonomis. Suskaičiavome, kad šių metų gruodį aguonų pardavimai išaugo net 20 kartų, lyginant su lapkričio mėnesiu. Tai išties labai didelis pokytis, formuojantis naujas šventinių patiekalų vartojimo tendencijas“,– sako B. Čaikauskaitė.
Sausainiai su aguonomis ir šokoladu
Populiariausias patiekalas iš aguonų per didžiąsias metų šventes – kūčiukai ir aguonų pienas. Konditerė Nijolia Juchnevič sako, kad šventinis lietuvių Kalėdinis stalas yra neįsivaizduojamas be sausainių su aguonomis, todėl pateikia kiek kitokį – šokoladu gardintų sausainių su aguonomis receptą.
Reikės:
200 g kambario temperatūros sviesto
100 g pieniško šokolado su riešutais
370 g miltų
170 g cukraus
1 vnt. kiaušinio
1 a. š. druskos
0,5 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. vanilės ekstrakto
4 a. š. šaukštų sausų aguonų
Gaminimas: Sviestą suplakite su kiaušiniu, vanile, druska ir cukrumi. Įmaišykite pusę reikalingo kiekio miltų ir kepimo miltelius. Likusius miltus įminkykite rankomis ir iš gautos tešlos suformuokite nedidelius kamuoliukus. Pasirinktą jų pusę įdarykite sausomis aguonomis. Suformuotus sausainius sudėkite į lėkštę ir kelioms valandoms pastatykite į šaldytuvą. Tuomet kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, o orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo skardoje, palikdami kelių centimetrų pločio tarpus, sudėliokite atšalusius sausainius. Juos pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių. Kol sausainiai kepa, išlydykite šokoladą ir vėliau jame pamirkykite vieną iškepusių sausainių pusę. Visus sausainius išdėliokite ant kepimo popieriaus ir palikite sustingti.
Šventinis džiovintų vaisių pyragas
„Dabar pats metas kepti vaisių pyragą, kuriam bręsti reikės iki pat Kalėdų. Kad ir kaip norėsis atsignybti gabalėlį, teks kovoti su namiškiais, kad pyragas išlauktų didžiausių metų švenčių. Gaminant džiovintą vaisių pyragą, svarbiausia neskubėti ir paruoštą tešlą maišyti tol, kol ji taps puri ir šviesi. Taip pat svarbu atidžiai ir neskubant, po vieną, įmušti kiaušinius bei įtarkuoti apelsino ar citrinos žievelės pagal skonį. Tuomet teliks sulaukti, kol nuotaiką pakeliantis kvapas pasklis po virtuvę“, – sako N. Juchnevič.
Reikės:
1 kg įvairių džiovintų vaisių ir uogų
220 g kambario temperatūros sviesto
150 g migdolų
200 g rudojo cukraus
4 vnt. kiaušinių
320 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. cinamono
1 citrinos
1 apelsino
Gaminimas: Džiovintus vaisius ir uogas nuplikykite verdančiu vandeniu ir gerai nusausinkite. Vaisius, uogas ir riešutus susmulkinkite. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi. Tuomet muškite po vieną kiaušinį ir besukant viską gerai išmaišykite. Išspauskite citrinos ir apelsinų sulčių bei supilkite jas į masę. Atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius bei cinamoną ir juos suberkite į pyrago masę. Viską gerai išmaišykite. Įkaitinkite orkaitę iki 140 – 160 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Supilkite paruoštą tešlą ir kepkite pyragą apie dvi valandas. Jei matote, kad pyrago viršus smarkiai ruduoja, pridenkite jį folija. Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės ir leiskite visiškai ataušti. Tada sandariai suvyniokite į foliją, dėkite į maišelį ir brandinkite iki švenčių.
Meduolis, be kurio šventė – neįsivaizduojama
Jaukiu kvapu namus pripildantys meduoliai – tradicinis šventinis skanėstas, kuris nuo šv. Kalėdų neatsiejamas taip pat, kaip ir mandarinai ar imbieriniai sausainiai. Meduolio kvapas suaugusiems žmonėms dažnai primena vaikystę, todėl dauguma šeimininkių net nesudvejoja ar tiekti jį ant šventinio stalo.
„Meduoliai gali būti pagaminti minkštuoju ir kietuoju būdu, o juos iškepti nėra sudėtinga. Gaminti meduolius patariama gerokai anksčiau, nes tinkamai laikant uždaroje dėžutėje, jie švieži išlieka net iki kelių mėnesių“, – atskleidžia N. Juchnevič.
Reikės:
500 g miltų
300 g medaus
150 g cukraus
70 g sviesto
5 vnt. kiaušinių
250 g grietinės
1 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. tarkuoto muskato
1 a. š. maltų gvazdikėlių
1 a. š. cinamono
Gaminimas: Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir į gautą masę supilkite medų. Viską gerai išmaišykite ir berkite cinamoną, tarkuotą muskatą ir gvazdikėlius. Puodelyje išlydykite sviestą, kurį sumaišykite su medaus ir cukraus mase bei supilkite grietinę. Viską dar kartą gerai išmaišykite. Tuomet miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį, nuolat maišydami, pilkite į medaus masę. Stebėkite, kad neatsirastų gumuliukų. Atskirai išplakite kiaušinių baltymus ir juos atsargiai įmaišykite į gautą tešlą. Supilkite tešlą į meduolio formos kepimo indą ir kepkite apie pusvalandį 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai apskrus.
Visuomenės nuomonės tyrimą šių metų lapkričio mėnesį atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“. Tyrimo metu apklausta 1000 visos Lietuvos gyventojų, kurių amžius nuo 18 iki 74 metų.
Naujausi komentarai