Pereiti į pagrindinį turinį

Šventiniams susitikimams – nepamirštamo skonio pyragai

2017-12-06 15:21
DMN inf.

Kalendoriui pradėjus skaičiuoti žiemos sezono dienas, o šaltukui spaudžiant bei kelius ledu dengiant vis dažniau, ilgais žiemos vakarais sušildyti gali karštas pyrago gabalėlis ir gardaus jo aromato šiluma. O ir artėjant šv. Kalėdoms daugėja įvairių vakaronių su draugais, artimaisiais, kolegomis ar „žiburėlių“ vaikų mokymo įstaigose.

Pastaraisiais metais žmonės vis labiau domisi sveikesnėmis kepinių ir konditerijos gaminių alternatyvomis, renkasi lengvesnius, natūralesnius, gaivesnio skonio kepinius, rašoma pranešime spaudai. Taip pat daugėja ir tautiečių, kurie dairosi kepinių be glitimo, ieško saldėsių visai be ar su mažiau cukraus.

„Net ir prieš didžiausias žiemos šventes žmonėms yra aktualūs mažiau kalorijų turintys, natūralesni desertai – su uogomis – šviežiomis ar šaltyje džiovintomis – liofilizuotomis, uogų tyrėmis, gaiviais pertepimais: grietinėlės, panakotos, maskarponės ar rikotos. Taip pat pamažu atsisakoma gausiai ir įvairiomis spalvomis dekoruotų saldėsių, tačiau su Kalėdomis asocijuojančių dekoro elementų prieš šventes nevengiama. Ir nors apskritimo formos pyragai ar tortai išlieka žanro klasika, įdomesnės formos gaminiai stalą ir papuošia, ir akį žymiai labiau patraukia“, – atskleidžia Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.

Morkų pyragas su varškės kremu

Pyrago tešlai reikės:

280 g miltų

2 stiklinių per burokinę tarką sutarkuotų morkų (apie 2 didelės morkos)

400 g cukraus

250 ml alyvuogių aliejaus

100 g varškės

3 kiaušinių

1 a. š. kepimo miltelių

2 a. š. cinamono

80 g graikinių riešutų

150 g konservuotų ananasų

Varškės glaistui reikės:

2 š. minkšto sviesto

120 g varškės

50 g grietinės

1 a. š. vanilės

150 g cukraus pudros

Gaminimas. Į vieną indą reikia sudėti visus pyrago tešlai reikalingus sausus, birius ingredientus, į kitą – skystus. Išmaišius viską atskirai, sumaišyti kartu ir šauti į iki 180°C laipsnių įkaitintą orkaitę, kepti apie 1 val. Galima patikrinti, ar pyragas iškepęs mediniu pagaliuku – tešla turi būti drėgna, bet per daug nelipti. Glaistui reikiamus produktus ištrinti ir užtepti ant atvėsusio pyrago.

Obuolių pyragas, kuriame nesijaučia kieti obuoliai

Reikės:

7 vidutinio dydžio obuolių

210 g sviesto

150 g cukraus

Vanilinio cukraus

Cinamono

2 kiaušinių

360 g miltų

Kepimo miltelių

Gaminimas. Pirmiausiai nulupkite ir griežinėliais supjaustykite obuolius. Juos suberkite į keptuvę kartu su nedideliu sviesto ( maždaug 10 g) gabalėliu. Troškinkite obuolius ant žemos temperatūros, o jiems sušilus pagal skonį įberkite cukraus ir cinamono, bet troškinti dar nenustokite. Kol išsitroškins obuoliai paruoškite pyrago pagrindą – ištirpdykite sviestą, į indą įkulkite kiaušinius, įberkite cukraus, vanilinio cukraus, viską išmaišykite. Į masę suberkite persijotus 360 g miltų bei kepimo miltelių. Pyrago masę ir obuolius sumaišykite, krėskite į indą ir kepkite 180°C apie 45 min.

Burokėlių pyragas

Tešlai reikės:

200 g miltų

2 a. š. cukraus pudros

100 g sviesto, vidutinio kietumo, supjaustyto 1,5 cm kubeliais

1 kiaušinio

2 v. š. vandens

1 v. š. citrinos sulčių

Įdarui reikės:

350 g virtų ir nuluptų burokėlių

125 ml grietinėlės

2 kiaušinių

175 g tamsaus muskuso cukraus

1 a. š. malto imbiero

1 citrinos sutarkuotos žievelės

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Tuo metu sumaišykite miltus ir sviestą, tai būtų geriausia daryti rankomis, kad pajustumėte tešlos gabalėlius. Kitame inde sumaišykite likusius ingredientus. Miltų ir sviesto dubenyje viduryje padarykite duobelę ir į ją supilkite kiaušinio ir kitų ingredientų mišinį. Naudojant peilį lengvai įmaišykite skystus ingredientus į miltų ir sviesto mišinį. Jeigu tešla atrodo per sausa, įpilkite šlakelį vandens. Kai tešla pradės kibti rankomis suformuokite rutulį, apvyniokite jį maistine plėvele ir bent 15 minučių įdėkite į šaldytuvą.

Darbo paviršių plonu sluoksniu pabarstykite miltais ir iškočiokite tešlą į maždaug 3 mm storio lakštą. Įdėkite jį į sviestu išteptą kepimo skardą, ant viršaus uždėkite kepimo popieriumi ir priberkite žirnių, ryžių ar kitų kietų kruopų. Po 15 minučių kepimo išimkite kruopas ir kepimo popierių ir kepkite pyrago pagrindą dar apie 8–10 minučių. Išėmę pyragą sumažinkite orkaitės kaitrą iki 180°C temperatūros.

Išvirtus ir nuluptus burokėlius supjaustykite kubeliais ir sutrinkite juos kartu su grietinėle. Kitame inde pirmiausia sumaišykite kiaušinius ir cukrų, tuomet supilkite burokėlių masę ir likusius ingredientus, viską gerai išmaišykite.

Supilkite burokėlių masę ant pyrago ir kepkite orkaitėje apie 30–40 minučių. Prieš patiekiant leiskite atvėsti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų