Kuo šilčiau, tuo dažniau norisi gerti. Kas sveikiausiai, geriausiai malšina troškulį?
Senoji lietuviška gira, anot nepriklausomo kulinarijos ir mitybos eksperto Vincento Sako, yra rūgštaus skonio, dažniausiai pagaminta iš raugintos sulos arba užpilant vaisius ar uogas šaltinio vandeniu be jokio medaus, cukraus ar mielių. Štai ta tikra gira yra ne tik gėrimas, bet ir vaistas nuo daugelio vidaus ligų bei skrandžio negalavimų.
Jei norite, anot V.Sako, kad jūsų vaikeliai augtų sveiki, negirdykite jų jokiomis kolomis, pepsiais, fantomis, spraitais, o duokite gerti tik tikros gaivos ir giros. Ekspertas pataria moterims grožiui palaikyti prausti veidą tikra gyva gira arba gyvu alumi, o turtingesnės galėtų net ir išsimaudyti. Ir dar – po pirties tinka gerti tik girą, sulą ir šaltinio vandenį. Dabar nusiteikime ilgai truksiančiam, bet vertam to darbui – tikros giros gamybai.
Lietuviškų ruginių miltų raugas naminei girai
V.Sakas siūlo naminės giros raugo receptą
Reikės:
20 g medaus,
10 g ruginių miltų,
200 ml šilto vandens.
Išplakite šiltame vandenyje visus ingredientus, supilkite į aukštą litrinį indą ir palikti kambario temperatūroje 4–5 dienas, o jei temperatūra žemesnė – visą savaitę. Raugas kils, putos, o paskui aprims – raugas jau bus "prinokęs", geros kokybės. Štai šį raugą ir reikia naudoti girai gaminti.
Jei jūsų pagamintoje ir šaldytuve laikomoje giroje susidaro nuosėdų, jų neišpilkite – naudokite naujai girai.
Abrikosų gira
Reikės:
15 l vandens,
5 kg abrikosų,
30 g mielių,
medaus ir cukraus pagal skonį.
Surinktus sode ar nusipirktus abrikosus parą laikykite kambario temperatūroje, sugrūskite medine grūstuve kubile arba statinėje, užpilkite karštu vandeniu ir palikite 12 valandų. Tuomet perkoškite, dėkite mieles, supilstykite į butelius ir šaltoje patalpoje laikykite 10 dienų.
Avižinių dribsnių gira
Reikės:
5 l vandens,
500 g avižinių dribsnių,
1 stiklinės cukraus,
10–15 g mielių.
Avižinius dribsnius užpilkite šaltu vandeniu, virkite 30–50 min., palikite 2–3 valandas, kad atauštų, perkoškite, dėkite cukrų ir mieles. Palikite 24 valandas. Paskui perneškite į šaltą patalpą ir išgerkite per 1–2 dienas.
Bajoriška juodos ruginės duonos gira
Reikės:
10 l vandens,
1 kg juodos ruginės duonos,
4 stiklinių cukraus,
20 g mielių,
2 citrinų sulčių.
Ruginės duonos džiūvėsius paskrudinkite, kol šiek tiek parus, užpilkite karštu vandeniu. Palikite 2–3 valandas kambario temperatūroje. Misą perpilkite į kitą indą. Džiūvėsius dar kartą užpilkite karštu vandeniu ir palikite dar 2 valandas. Šią porciją sumaišykite su pirmąja, sudėkite cukrų ir mieles, ištirpintas nedideliame kiekyje misos. (Cukrų geriausia prieš tai ištirpinti ir į misą pilti kaip sirupą.) Kai atauš, perkoškite, sudėkite cukrų, mieles, supilkite citrinų sultis, įdėkite kelis kubelius citrinų odelės. Palikite 24 valandas, paskui išpilstykite į butelius, užkimškite juos ir trims dienoms išneškite į šaltą vietą.
Duonos gira su džiovintais obuoliais
Reikės:
10 l vandens
1kg juodos ruginės duonos
4 stiklinių cukraus
20g mielių
2 citrinų sulčių
Užvirkite 3 l vandens su sauja džiovintų obuolių (galima įdėti ir kelias razinas) ir keliomis plutelėmis duonos, praaušinkite ir dėkite maždaug riešuto dydžio gabaliuką mielių. Pridenkite marlės gabaliuku, pastatykite šiltoje vietoje. Jei kiekis nedidelis ir pakankamai šilta, maždaug po trijų dienų galima ragauti. Prieš pilant į ąsotį įdėkite kelis griežinėlius citrinos.
Duonos gira su džiovintomis slyvomis
Reikės:
10 l virinto vandens,
1 kg duonos džiūvėsių,
1 stiklinės cukraus,
50 g mielių,
150 g džiovintų slyvų.
Džiūvėsius dėkite į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu, išmaišykite ir sudėkite džiovintas slyvas (100 g), uždenkite dangčiu ir palikite 5 valandas. Paskui sudėkite cukrų, mieles ir likusias slyvas, dar kartą išmaišykite ir palikite rūgti 10–12 valandų. Paskui perkoškite per marlę ir dar dvi paras laikykite vėsioje patalpoje.
Duonos gira su džiovintais vaisiais
Reikės:
5 l vandens,
500 g džiovintos juodos duonos (pasigamintos iš 1 kg šviežios),
250 g džiovintų vaisių,
50 g cukraus,
10 g mielių,
šiek tiek razinų.
Džiovintus vaisius pavirkite pusėje nurodyto kiekio vandens, nukoškite per trigubą marlę. Duoną užplikykite likusiu kiekiu vandens, palaikykite ir nuspauskite per trigubą marlę. Tada vaisių nuovirą ir skystį nuo duonelės mirkymo sumaišykite, sudėkite cukrų ir su šiek tiek cukraus atskirai ištrintas mieles. Laikykite šiltai parą. Tada supilstykite į butelius, įmeskite po kelias razinas, užkimškite ir laikykite šaldytuve. Gerkite po 2–3 dienų.
Naujausi komentarai