Turime dėkoti suomei
Makaronai su kepta feta – receptas, kurį gali pagaminti net tie, kurie paprastai į virtuvę užsuka tik išsivirti kavos. Nors šio patiekalo skonis nukelia į Viduržemio jūros regioną, tačiau iš tiesų jis gimė Suomijoje.
Recepto autorystė priskiriama suomių maisto timklaraštininkei Jenni Häyrinen, kuri 2019 m. pasidalijo paprastu ir taupiu receptu. Tai buvo kažkas naujo: vienas indas, keli ingredientai ir stulbinantis rezultatas. Receptas tapo toks populiarus, kad Suomijoje vienu metu parduotuvėse iš lentynų dingo visa feta.
Šis receptas pasiekė aukštumas ne tik Europoje. 2020 m. platformoje „TikTok“ jį atrado JAV vartotoja, ir nuo tada jis tęsia savo neįtikėtiną kelionę po pasaulį.
Pigu ir paprasta
Dabar sunku surasti žmogų, kuris nebūtų girdėjęs apie makaronus su kepta feta – tai tikra socialinių tinklų žvaigždė, užkariavusi tiek maisto entuziastų, tiek paprastų smalsuolių širdis.
Tikriausiai daugelis sutiks, kad šio recepto žavesys – jo paprastumas. Patiekalui reikia vos kelių ingredientų: makaronų, pomidorų, česnakų, alyvuogių aliejaus ir, žinoma, fetos. Viso to lengvai rasite savo virtuvėje arba arčiau namų esančioje parduotuvėje – tad nereikia jokių didelių išlaidų.
Makaronai su kepta feta – tikra socialinių tinklų žvaigždė, užkariavusi tiek maisto entuziastų, tiek paprastų smalsuolių širdis.
Feta yra puikus pasirinkimas dėl savo unikalios tekstūros. Kepama orkaitėje, ji tampa kreminė, o šalia esantys pomidorai išskiria sulčių, kurios kartu su sūriu sukuria tobulą padažą. Rezultatas – aromatingi, kreminiai makaronai su sūrio ir pomidorų deriniu – patiekalas tiesiog tirpsta burnoje.
Tačiau yra dar vienas jo pranašumas – gaminimo paprastumas. Tereikia sudėti ingredientus į vieną kepimo indą, pašauti į orkaitę ir leisti vykti magijai. Nereikia stovėti prie puodų ar nuolat maišyti – patiekalas gaminasi beveik savaime.
Alternatyvos fetai
Mocarela – universalus pasirinkimas, jei norisi šiek tiek daugiau tąsumo. Kepant mocarela išsilydo ir sukuria sultingą, tačiau švelnų skonį. Jei mėgstate, kad būtų sūriau, galite papildomai pagardinti druska.
Brinza – geriausia alternatyva fetai, mat šio bulgariško sūrio tekstūra ir skonio intensyvumas panašūs į graikiško.
Rikota, švelnus itališkas sūris, puikiai dera su pomidorais. Jis ne toks aštrus kaip feta, bet tekstūra suteiks patiekalui kreminio švelnumo.
Ožkos sūris turi ryškesnį, išraiškingesnį skonį nei feta, tačiau kepant jis gerokai sušvelnėja. Tad rezultatas – išties gurmaniška ir kreminė kepto sūrio su makaronais versija.
Bri sūris yra švelnesnis, todėl, jei norite daugiau skonio intensyvumo, galite įdėti šiek tiek papildomų prieskonių, pvz., raudonėlių ar net šlakelį citrinos sulčių, kad padidintumėte rūgštumo ir skonio gilumą.
Makaronai su kepta feta
200 g fetos,
500 g vyšninių pomidorų,
0,5 šaukštelio džiovintų raudonėlių,
4 šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus,
200 g makaronų,
3 skiltelės česnako,
šviežių bazilikų.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Į orkaitėje įkaitinto indo vidurį įdėkite fetą ir aplink suberkite nuplautus pomidorus ir česnako skilteles. Pabarstykite raudonėliais, pagardinkite druska (nedaug!) ir pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30–35 min. Tuo tarpu užvirinkite vandenį, pasūdykite ir išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Nukoškite ir pasilikite ½ puodelio makaronų vandens. Šakute sutrinkite keptą fetą, pomidorus, česnaką, pabarstykite bazilikais, į indą sudėkite makaronus ir išmaišykite. Jei atrodo per sausa – įpilkite šiek tiek vandens, kuriame virė makaronai. Jei reikia, pagardinkite druska ir pipirais, įpilkite daugiau alyvuogių aliejaus.
Naujausi komentarai