Pereiti į pagrindinį turinį

Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga

2025-01-08 10:50
Parengta pagal pranešimą spaudai

Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams.

Anot gydytojo dietologo Edvardo Grišino, varškė yra itin vertinga ne tik dėl daugybės panaudojimo būdų, bet ir naudos žmogaus organizmui. Visų pirma, šio maisto produkto sudėtyje – daugybė B grupės vitaminų, magnio, aptinkama ir geležies. Varškė, kaip ir dauguma pieno produktų, taip pat turtinga kalcio ir fosforo, kurie svarbūs raumeninio audinio sveikatai, širdies veiklai ir kaulų stiprinimui.

E. Grišinas pabrėžia, kad varškėje – gausu baltymų, būtinų žmogaus organizmui. Gyvūninės kilmės baltymai turi pilną aminorūgščių grandinę, reikalingą ne tik raumenų sveikatai, bet ir imunoglobulinų gamybai, virškinimo fermentų sintezei, ląstelės struktūros ir kitų organizmo procesų normaliam palaikymui. Kitaip sakant, tai viena iš trijų svarbiausių medžiagų, padedančių išlaikyti sveikatą ir apsisaugoti nuo ligų.

„Atkreipti dėmesį į pakankamą baltymų suvartojimą – būtina, nes pagrindiniai veiksniai, galintys pabloginti gyvenimo kokybę, susiję būtent su raumeninio audinio mažėjimu. Deja, kasdieninėje mityboje dažniausiai dominuoja daug angliavandenių turintys maisto produktai, todėl dauguma žmonių baltymų suvartoja mažiau nei reikia, kad palaikytų savo bendrą sveikatą. Matome, kad visuomenė susiduria su padidėjusiu sveikatos trapumu, ypač vyresnio amžiaus žmonių tarpe“, – teigia dietologas ir priduria, kad varškė gali būti naudinga siekiantiems subalansuoti savo mitybą, ypač tada, kai nevartojama mėsos ar valgoma mažai žuvies.

Kaip teigia E. Grišinas, vidutiniškai per dieną žmogui reikėtų suvartoti 0,8–1,2 g baltymų kilogramui kūno masės, tad varškė gali būti išties puikus pasirinkimas, ypač, kad iš jos galima pagaminti daugybę skirtingų valgių. Ieškantiems kulinarinio įkvėpimo „Maximos“ kulinarijos meistrai siūlo tris nebrangių receptų idėjas.


Varškės ir špinatų lazanija

12 lazanijos lakštų,

450 g maltos jautienos,

680 g pusriebės (9 proc. riebumo) varškės,

900 ml pomidorų padažo,

150 g šviežių smulkintų špinatų,

140 g tarkuoto parmezano, padalyto į dvejas dalis,

225 g tarkuotos mocarelos, padalytos į dvejas dalis,

2 didelių kiaušinių,

5–6 susmulkintų česnako skiltelių,

2 šaukštelių džiovinto raudonėlio,

druskos ir pipirų pagal skonį.

Kol orkaitė kaista iki 190°C, išvirkite lazanijos lakštus (kiek trumpiau nei nurodyta ant pakuotės) ir keptuvėje paruoškite mėsą – kepamą maltą jautieną paskaninkite susmulkintu česnaku, raudonėliu ir pomidorų padažu. Kitame inde sumaišykite pusriebę varškę, kiaušinius, špinatus, pusę mocarelos ir parmezano, kol masė taps vientisa. Paskaninkite druska ir pipirais. Apie 23x33 cm dydžio kepimo formą ištepkite sluoksniu mėsos su padažu, uždenkite lazanijos lakštais, uždėkite varškės mišinį ir kartokite sluoksnius, kol baigsis mėsos ir varškės mišiniai. Pabaigoje apibarstykite likusiu sūriu, uždenkite folija ir kepkite orkaitėje 30 minučių. Po to nuimkite foliją ir leiskite dar penkias minutes apskrusti, kol sūris visiškai ištirps. Išėmę iš orkaitės palaukite dešimt minučių ir mėgaukitės.

 

Orkaitėje keptas omletas su varške

6 kiaušiniai,

4 pjaustytos šoninės juostelės,

1 nedidelis svogūnas,

150 g raudonos ir žalios paprikos,

225 g pusriebės (9 proc. riebumo) varškės,

240 g vyšninių pomidorų,

1 sauja svogūnų laiškų,

1 avokadas,

1 sauja kalendros,

1 šaukštas sviesto,

druskos ir pipirų pagal skonį.

Įkaitinkite orkaitę iki 175°C. Kol ji kaista, ketaus keptuvėje ant vidutinės ugnies apkepkite šoninę, kol ji taps traški, tada išimkite ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai. Keptuvę nuvalykite popieriniu rankšluosčiu, kad pašalintumėte likusius riebalus. Įdėkite sviesto ir apkepkite susmulkintą svogūną su paprika, kol svogūnai paruduos, o paprika suminkštės. Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius su didžiąja dalimi varškės, druska ir pipirais, įmaišykite šoninę. Supilkite mišinį į keptuvę su daržovėmis ir perkelkite ją į orkaitę. Kepkite apie 10–15 minučių, arba kol omleto centras sustandės. Patiekite, papuošdami likusia varške, supjaustytais pomidorais, avokadais, svogūnų laiškais ir kalendra.

 

Ukrainietiški virtinukai su varškės įdaru

Įdarui:

350 g pusriebės (9 proc. riebumo) varškės,

1 didelio kiaušinio trynys,

žiupsnelis druskos.

Tešlai:

285 g miltų,

56 g sviesto,

1 didelio kiaušinio,

1 šaukšto grietinės,

70 ml kambario temperatūros vandens.

Patiekimui:

2 šaukštai druskos,

28 g sviesto,

grietinės,

nedidelės saujos krapų.

Į indą įdėkite 350 g nusunktos pusriebės varškės, įberkite druskos ir įmuškite kiaušinio trynį. Išmaišykite iki vientisos masės ir palikite šaldytuve mažiausiai pusvalandžiui. Tuo tarpu kitame inde sumaišykite 210 g miltų, žiupsnelį druskos ir pusę (28 g) sviesto, kol gausite vientisą tekstūrą. Įmuškite kiaušinį, įdėkite grietinę ir įpilkite vandens, maišykite, kol tešla taps puri. Iškočiokite ją ant paviršiaus, apibarstyto miltais, kol ji taps lygi ir elastinga. Uždenkite ir leiskite tešlai pailsėti 20 minučių. Po to iškočiokite apie 48 cm skersmens apskritimą ir išpjaukite apie 25 apskritimus. Palikite juos ramybėje 10 minučių, tada užpildykite įdaru ir užlenkite kraštus. Galiausiai virkite pasūdytame vandenyje, kol jie iškils į paviršių. Patiekite prieš tai išmaišę su likusiu sviestu ir apibarstę krapais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų