Pereiti į pagrindinį turinį

Vasara – puikus metas išbandyti naują receptą

2023-07-02 02:00

Vasarą iškylos gamtoje ar poilsis sodyboje – dažnas laisvalaikio leidimo būdas. Natūralu, kad taip pramogaudami neapsieiname be maisto. Tik gaminti tai, kas įprasta, – neįdomu, norisi paragauti ko nors naujo. Tad gal išbandykite tai, ką pasigaminti siūlo šefai, kuriuos dažniausiai matome televizijos laidose.

Salotos su braškėmis nepaliks abejingų

TV3 nuotr. 

Lietuvoje apie prasidėjusią vasarą geriausiai praneša ne kas kita, o braškės, todėl virtuvės šefas ir TV3 laidos „La maistas“ vedėjas Gian Luca Demarco atskleidė, kaip jos geriausiai derinamos Italijoje.

Salotos su braškėmis

TV3 nuotr.

Avokadas,

kelios braškės,

burata,

šiek tiek salotų,

smulkintų lazdyno ir kedro riešutų,

aliejaus,

druskos ir pipirų pagal skonį,

balzaminio acto.

Pirmiausia supjaustykite avokadą ir braškes.

Tuomet į lėkštę įdėkite buratą ir ją įpjaukite, kad sūris šiek tiek atsivertų.

Aplink buratą pradėkite dėlioti braškes, avokado skilteles ir plėšytas salotas. Galiausiai pridėkite smulkintų lazdyno ir kedro riešutų, užpilkite aliejaus ir salotas pagardinkite druska ir pipirais.

Nepamirškite užpilti šiek tiek balzaminio acto.

Sriuba – didžiausia šaltibarščių konkurentė

TV3 nuotr. 

Kulinarijos studijos šefas Arūnas Stoškus atskleidė, kaip pasigaminti šaltą ispanišką sriubą – gaspačą, kurios svarbiausias ingredientas – pomidorai. „Jei turite visus ingredientus, pagaminti sriubą užtruksite vos 5 minutes!“ – intriguoja Arūnas.

Gaspačo sriuba

TV3 nuotr. 

Šiek tiek kumino,

sultinio kubelis,

kelios čiabatos riekelės,

agurkas,

keli pomidorai,

raudonasis svogūnas,

paprika,

šiek tiek raudonojo vyno acto,

laiškinio svogūno baltoji dalis,

druskos, pipirų pagal skonį,

alyvuogių aliejaus.

Padažui:

skiltelė česnako,

kalendros,

petražolių,

svogūnų laiškų,

šiek tiek alyvuogių aliejaus,

druskos ir pipirų.

Pirmiausia sausoje keptuvėje pakepkite aitresnį skonį suteiksiančių kuminų. Tuomet puode užvirkite vandenį, įdėkite sultinio kubelį ir palikite jį pastovėti 10 minučių. Per šį laiką keptuvėje paskrudinkite čiabatos riekeles.

Pradėkite ruošti sriubą: nulupkite agurką, tuomet jį supjaustykite gabalėliais kartu su pomidorais, raudonuoju svogūnu ir paprika. Į dubenį, kuriame bus visos šios daržovės, įpilkite šiek tiek raudonojo vyno acto. Tuomet įdėkite skrudintą čiabatą, susmulkintą laiškinio svogūno baltąją dalį ir pagardinkite visa tai druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi.

Beliks visus sriubai skirtus ingredientus sutrinti, ir, jei norėsis, kad ji būtų kiek skystesnė, – įpilti sultinio ir pomidorų sulčių. Sriubą patiekite su žolelių padažu!

Žolelių padažui į trintuvą pirmiausia įdėkite česnako skiltelę, kalendros, petražolių, svogūnų laiškų ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Kai viską sutrinsite, papildomai padažą dar pagardinkite druska ir pipirais.

Rizotas, kuris pavyks visiems

TV3 nuotr. 

Žinomas kulinaras, TV3 laidos „Su Robertu lengviau“ vedėjas Robertas Ščesnavičius nustebino vasarišku, itališkų skonių prisodrintu patiekalu – rizotu, pagardintu morkų, smidrų ir grybų (shimeji) garnyru.

Itališkas rizotas su garnyru

TV3 nuotr. 

Rizotui:

150 g ryžių,

šlakelis alyvuogių aliejaus,

50 ml balto vyno,

800 ml krevečių ir šafrano sultinio (pagaminto iš krevečių ir šafrano pastos),

20 g sviesto,

40 g parmezano,

2 šaukštai maskarponės.

Garnyrui:

50 g mažų morkyčių,

3 šparagai,

100 g baltų grybų (shimeji),

druskos ir pipirų pagal skonį,

20 g ryžių makaronų,

keleto žirnių daigų.

Pirmiausia apkepkite ryžius su šlakeliu įkaitinto alyvuogių aliejaus. Tuomet įpilkite šiek tiek mėgstamo balto vyno. Nuolat maišykite, kad ryžiai nepridegtų. Ryžiams kiek apkepus, supilkite krevečių ir šafrano sultinį ir vėl, neatsitraukdami nuo puodo, nuolat maišykite.

Apkepkite nuluptą ir susmulkintą svogūną ir česnako skilteles, tada sudėkite į puodą su ryžiais. Pagardinkite sviestu. Smulkia trintuve tiesiai į puodą su ryžiais įtarkuokite kietojo parmezano, sudėkite maskarponę, viską išmaišykite ir nukelkite nuo viryklės. Rizotas jau pagamintas!

Gaminkite garnyrą. Nuluptas ir stambiai supjaustytas mažąsias morkytes apkepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus ir gabalėliu sviesto. Stambiai supjaustytus šparagus sudėkite į tą pačią keptuvę kartu su jau apkepusiomis morkytėmis. Sudėkite grybus, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį, šiek tiek apkepkite.

Serviravimo pasiūlymas:

Rizoto sudėkite į lėkštės vidurį ir padekoruokite patiekalą apkepintomis daržovėmis, grybais, papuoškite įkaitintame aliejuje iškeptais ryžių makaronais ir žaliais žirnių daigais.

Virtuvėje ilgai neužtruksite

TV3 nuotr. 

TV3 laidoje „Kotrynos burtai“ vedėja Kotryna Starkienė įsitikinusi, kad, pasitelkus jos receptus, galima sukurti patį geriausią vakarėlį. Svarbiausia, kad gardžius patiekalus paruošite itin greitai!

„Viskas, ko reikia gerai draugų vakarienei, yra skanus maistas, gera kompanija ir taurė gaiviojo gėrimo!“ – sako K. Starkienė.

Kukurūzų traškučiai su vištiena ir sūriu

TV3 nuotr. 

kukurūzų traškučių (isp. nachos),

vištienos filė,

raudonosios paprikos,

ropinio svogūno,

majonezo,

kelių rūšių sūrio (gerai besilydančio),

saldžiosios paprikos miltelių,

druskos.

Padažui:

riebios grietinės,

svogūnų laiškų,

druskos.

Pirmiausia vištienos filė supjaustykite nedideliais kubeliais ir gerai apkepinkite aliejuje. Nepamirškite pabarstyti druska ir paprikos milteliais.

Tuomet į kepimo formą sudėkite kukurūzų traškučius, o ant jų – keptą vištieną, kubeliais pjaustytą papriką ir smulkiai kapotą svogūną. Kad majonezas būtų šiek tiek skystesnis, gerai jį išmaišykite, tada juo padenkite traškučius. Sutarkuokite sūrį ir gausiai juo apiberkite visą patiekalo paviršių. Kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje, kol sūris išsilydys.

Kol traškučiai keps, paruoškite padažą – į grietinę sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, įberkite druskos ir gerai išmaišykite.

Iškeptus traškučius ragaukite gausiai mirkydami juos padaže.

Šokoladiniai pyragaičiai su apelsinine grietine

TV3 nuotr. 

150 g juodojo šokolado,

120 g sviesto,

2 kiaušiniai,

2 kiaušinių tryniai,

80 g cukraus,

šaukštas miltų,

šlakelio konjako.

Apelsininei grietinei:

puodelis šaltos grietinės,

šaukštas ar du cukraus pudros,

apelsinas.

Sviestą su šokoladu ištirpinkite puode. Kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios masės. Į ją supilkite šiek tiek atvėsusį šokolado ir sviesto mišinį ir viską gerai išmaišykite. Supilkite konjaką ir persijotus miltus. Atsargiai viską išmaišykite.

Keksiukų formeles gausiai ištepkite sviestu ir supilkite tešlą, tik palikite šiek tiek vietos pakilti. Kepkite orkaitėje 190 °C temperatūroje apie 10–12 minučių.

Iškepusius pyragaičius išimkite iš orkaitės ir ant keksiukų formos viršaus uždėkite medinę lentelę, kuri visiškai uždengtų visus pyragaičius. Atsargiai apverskite formą, kad pyragaičiai atsidurtų ant lentelės. Beliks atsargiai perkelti pyragaitį ant lėkštės, šalia įdėti šaukštą apelsininės grietinės ir papuošti kakava.

Šaltą grietinę gerai išplakite su cukraus pudra ir apelsino sultimis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų