Ponios Birutos aistra – kulinarija, jos receptai ir patarimai sugula į kulinarinį tinklaraštį „Romas and Mo“. O cepelinai yra ponios Birutos vizitinė kortelė – ji ypač mėgsta juos gaminti, o anūkai valgyti. Biruta cepelinus gamina pagal seną receptą – taip, kaip ruošdavo jos mama. Laidos žiūrovams ji pademonstruos, kaip pagaminti tarkuotų bulvių cepelinus su mėsa ir su varške.
Ponia Biruta verda cepelinus tik iš savo darže užaugintų bulvių, o tiems, kas jas perka, pataria rinktis „Veneta“ rūšį, kad bulvės būtų krakmolingos.
„Cepelinai atkeliavo į mūsų virtuvę prieš 100-150 metų. Cepelinų prototipus gaminome jau anksčiau, bet vietoje bulvių, nes jų tuo metu dar nebuvo, naudojome rugius“, – įdomybes apie cepelinus pasakojo nuolatinis laidos šefas, istorinės lietuvių virtuvės žinovas T. Rimydis.
Tomas pataria nebijoti improvizuoti ir tradicinį cepelinų įdarą – mėsos faršą – keisti į daržoves, grybus. Laidos metu jis paruoš virtų bulvių cepelinus su pastarnokais ir triušiena bei cepelinus su burokėliais ir jautiena.
„Kaip gaminti cepelinus teoriškai žinau, bet praktiškai gaminsiu juos pirmą kartą“, – išsidavė kitas laidos šefas V. Blauzdavičius. Kaip jam seksis gaminti cepelinus su peletrūnu ir peletrūno padažu bei keptus cepelinus – žiūrėkite sekmadienį laidoje „La Maistas“ per TV3.
Siūlome pasigaminti Tomo cepelinus su burokėliais ir jautiena
Gaminimo trukmė: apie 1 valanda.
Ingredientai:
Bulvių masei:
1 kg bulvių;
100 g varškės;
100 g pieno;
1 kiaušinis;
5 g džiovintų burokėlių (nebūtina);
pagal skonį druskos.
Įdarui:
200 g jautienos išpjovos;
50 g raudonų svogūnų;
5 g petražolių;
2 g peletrūno;
druskos, pipirų.
Gaminimas:
Bulvės smulkiai sutarkuojamos ir nusunkiamos. Nedelsiant užverdamas pienas, kuriuo užplikomi bulvių tarkiai. Į juos sudedamas lengvai paplaktas kiaušinis, džiovinti burokėliai, gerai pertrinta varškė. Viskas gerai išmaišoma ir pagal skonį pagardinama druska.
Įdarui jautienos išpjova supjaustoma mažais kubeliais ir sumaišoma su smulkiai pjaustytais svogūnais ir smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Pagardinama druska bei pipirais.
Iš bulvių masės formuojamas paplotėlis, į jo vidurį dedama įdaro ir rankomis užspaudžiama, suformuojant norimo dydžio cepeliną. Cepelinai dedami į verdantį pasūdytą vandenį. Verdama 20-30 minučių, priklausomai nuo cepelinų dydžio.
Cepelinus labai tinka tiekti su rūkyto kumpio padažu.
„La Maistas“ laida – sekmadienį 9 val. per TV3,
Naujausi komentarai