Pereiti į pagrindinį turinį

Virėjai prisiminė griežčius

2009-04-11 09:00
Virėjai prisiminė griežčius
Virėjai prisiminė griežčius / Gedimino Bartuškos nuotr.

Kol lietuvių virtuvėje dar nebuvo atsiradusi bulvė, dažnas patiekalas ant pietų stalo būdavo griežčiai. Vėliau jie buvo nepelnytai pamiršti. Iš nebrangios, sveikos daržovės galima pagaminti puikių valgių.

Populiarėjant ekologinėms idėjoms maisto gamintojai atsigręžia į produktus, kuriuos lietuviai gali patys užauginti savo ūkiuose. Šio mėnesio "Forto dvaro" patiekalas – įdaryti griežčiai. Jų receptą maisto gamybos technologas Ramūnas Giraitis sužinojo bendraudamas su ūkininkais ekologiškų produktų Tymo turguje, iš kurių užsisakė šios retos daržovės.

Griežčius galima paruošti įvairiai: troškinti, iš jų gaminti apkepus su skirtingais įdarais, žalius naudoti salotoms. Pasigaminti įdarytus griežčius gana paprasta ir nebrangu (kilogramas griežčių Tymo turguje kainuoja 2–3 litus), jų skonis primena lietuvių mėgstamą patiekalą – balandėlius.

Reikės (1 porcijai):

1 didelio arba 2 mažų griežčių (apie 600 g), 150 g kiaulienos faršo, kiaušinio, lauro lapų, druskos, maltų juodųjų pipirų, mairūno.

Kaip pasigaminti:

Griežčius nulupame, jei dideli – perpjauname pusiau, dedame į vandenį ir verdame apie 20–30 minučių, kol jie suminkštėja. Į vandenį įdedame apie 5–6 g druskos ir porą lauro lapų. "Jų būtinai reikia, kad griežčiai įgautų skonį, kitaip bus tiesiog kaip ropė", – patarė R.Giraitis.

Išvirtus griežčius nupjaukite taip, kad iš tų pačių vėliau galėtumėte padaryti dangtelį. Griežčius be viršūnėlės išskaptuokite šaukštu. Išėmę vidų į juos galėsite dėti paruoštą faršą. Kiaulienos faršas suminkomas su puse kiaušinio, druska, pipirais ir mairūnu. Tokiu mišiniu galite kimšti griežčių puseles. Ant faršo uždėkite griežčio dangtelį.

Įdarytus griežčius statykite į kepti skirtą indą. Į skardą įpilkite vandens, kuriame griežčiai virė. Tiek, kad apsemtų maždaug trečdalį. Jei turite troškintuvą su dangčiu, uždenkite juo, jei ne, galite puodą uždengti folija. Taip paruoštus griežčius statykite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir palikite pusvalandžiui.

"Rekomenduojame šį patiekalą patiekti su raugintų kopūstų salotomis ir raugintais agurkais. O jei nerandate griežčių, galite vietoj jų naudoti kaliaropes", – siūlė R.Giraitis.


Kaip pasigaminti?

Pirmas žingsnis: griežčiai nulupami, išverdami, išskobiami ir nupjaunama jų viršūnėlė.

Antras žingsnis: kiaulienos faršas suminkomas su puse kiaušinio, druska, pipirais ir mairūnu.

Trečias žingsnis: į griežčių vidų sudedamas paruoštas faršas.

Ketvirtas žingsnis: prieš dedant į orkaitę įdaryti griežčiai uždengiami iš jų padarytais dangteliais.


Kas yra griežtis?

Griežtis – šakniavaisinis augalas, dažniausiai auginamas pašarui, bet yra ir daržovinių jo veislių. Paprastai valgomi griežčių šakniavaisiai, nors anksčiau maistui buvo naudojami ir lapai. Griežčiai labai maistingi, juose ilgai išsilaiko vitaminas C. Šios daržovės nerekomenduojama valgyti sergantiems ūmiomis skrandžio ir žarnyno ligomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų