Pereiti į pagrindinį turinį

Ar tikrai birželis – vasaros pradžia?

2009-06-02 23:59

Lakštingala dar gegužės viduryje savo čiulbėjimu pranašavo sausą ir karštą vasarą, tačiau sinoptikai žada šaltą ir lietingą birželio pradžią.

Tiesa, rytoj dar mėgausimės vasaros pradžiai tinkama šiluma, tačiau nuo trečiadienio, papūtus vėjams iš šiaurės, oras smarkiai atvės (trečiadienio ir ketvirtadienio naktimis Kaune temperatūra nukris iki 7–9 laipsnių, o dieną tepakils iki 14oC). Penktadienį temperatūra naktį ir dieną nukris dar vienu laipsniu, o kitą savaitę orai bus dar šaltesni.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vyriausioji specialistė Izolda Marcinonienė ragina nenustebti, jei sulauksime ir šalnų: kitą savaitę jos galinčios pasirodyti pietinių šalies rajonų dirvos paviršiuje. Anot ekspertės, Lietuvoje tik liepą šalnų nebūna. Tiesa, artimiausios šarmos tikimybę gali sumažinti stiprus vėjas, įmirkęs nuo lietaus dirvožemis. Akivaizdu, kad vyresnio amžiaus daržininkai, pomidorų lauke nesodinantys iki pat birželio dešimtosios, teisūs.

Kaunietės, jau imančios nuogąstauti, ar turės progos pasipuikuoti nauju vasarišku apdaru, gali pasiguosti bent jau tuo, kad, kaip sako liaudies sinoptikai, šalta birželio pradžia reiškia karštą vasarą ir nešaltą gruodį. Apraminti galėtų ir birželio orų įnoriai, kuriuos yra užfiksavusi Lietuvos meteorologijos tarnyba. Štai Šventosios gyventojai 1977 m. vieną birželio naktį kentė beveik trijų laipsnių šaltį, o Druskininkų gyventojus 1885 m. vasaros pradžioje svilino 35 laipsnių karštis. 1986 m. birželį Birštone praūžė viesulas, kurio greitis siekė net 50 m/s. Sunku patikėti, kad krušos ledėkai gali sverti 300 g. Būtent tiek svėrė 1964 m. Alytuje iškritęs didžiausias krušos ledėkas. 1971 m. Pasvalyje per didžiausią liūtį per valandą iškrito 93 mm kritulių.

Šį birželį vidutinė oro temperatūra numatoma artima vidutinei daugiametei (vidutinė daugiametė +15,4oC). Mėnesio kritulių kiekis numatomas šiek tiek didesnis už vidutinį daugiametį (vidutinis daugiametis 68 mm). Šios vasaros vidutinė temperatūra numatoma 1–2 laipsniais aukštesnė už vidutinę daugiametę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų