Quantcast

Europos dienos šventė – nuo senjorų patarimų iki klasikinės muzikos

Šiandien kauniečiai kviečiami šventiškai paminėti Europos dieną. Vidurdienį miesto centre šurmuliuos šventinis renginys „Kartos ant Europos žemėlapio“, o vakare Įgulos bažnyčioje skambės Europos klasika.

Dėmesys vyresniesiems

Europos diena minima gegužės 9-ąją – būtent šią dieną 1950 m. tuometis Prancūzijos užsienio reikalų ministras Robert'as Schumanas pasiūlė sukurti suvienytą Europą, siekiant išsaugoti taikius santykius tarp valstybių.

„Tai svarbi proga susivokti, – sako Europos judėjimo Lietuvoje generalinis sekretorius Giedrius Kalninis. – Esame ne tik unikalūs savo nacionaline kultūra ir savo etniniu identitetu lietuviai, bet ir atviri naujovėms, solidarūs, civilizuoti europiečiai, kuriems Europa – tai ne vien geopolitinis vienetas, teritorija, rinka, bet pirmiausia – bendrų, jungiančių ir vienijančių dvasinių, europinės kultūros vertybių, istorinės patirties ir bendrų ateities lūkesčių erdvė.“

Kasmečiai Europos dienos minėjimai tradiciškai yra skiriami pagrindinei Europos metų temai, 2012 m. atkreipiamas dėmesys į vyresnių žmonių aktyvumą ir kartų solidarumą. „Tai galimybė mums visiems pamąstyti, – pastebi G.Kalninis, – kaip, sulaukus garbaus amžiaus, išlikti veikliems ir savo gyvenimo patirtį perduoti jaunesnėms kartoms.“

Šventė Muzikinio teatro sodelyje

Vidurdienį Muzikinio teatro sodelyje prasidės šventinis renginys „Kartos ant Europos žemėlapio“, kuriam vykstant miestiečiai galės įsijungti į įvairias veiklas: stebėti Kauno jaunimo kolektyvų pasirodymus ir ekomadų kolekcijų pristatymus, klausytis saksofonininko Aleksandro Koževnikovo gyvai atliekamo europietiško džiazo, su „Lietuvos aitvarų judėjimo“ nariais bus galima išmokti pasidaryti ir paleisti aitvarus, dalyvauti viktorinoje „Ką žinai apie Europos Sąjungą?“

2012-uosius paskelbus vyresnių žmonių aktyvumo ir kartų solidarumo metais, šią temą atspindės kitos, netradicinės, renginio veiklos. Akcija „Patirties suoleliai“ pakvies visus norinčiuosius sveikatos klausimais konsultuotis su profesionaliais medikais – daugiausia jau senjorais, sukaupusiais didžiulę profesinę patirtį ir galinčiais ją perteikti kitiems. Ant trijų mėlynos ir geltonos spalvos suolelių bus konsultuojama kardiologijos, onkologijos, ekologijos ir sveikos gyvensenos, ginekologijos, akušerijos, slaugos, Rytų medicinos klausimais.

Susirinkę senjorai bus kviečiami dalyvauti akcijoje „Senjorų linkėjimai jauniesiems europiečiams“, dideliuose stenduose įamžinant savo palinkėjimus jaunajai kartai.

Renginio organizatoriai senjorus visą trečiadienį, gegužės 9-ąją, kviečia susitikti restorane „Miesto sodas“, pabendrauti, pasidalyti prisiminimais, patirtimi ir nemokamai pasivaišinti kava.

Koncertas Įgulos bažnyčioje

18 val . Kauno šv.Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje asociacijos Europos judėjimas Lietuvoje ir VšĮ „Muzika Festiva“ iniciatyva organizuojamas Europos dienai skirtas klasikinės muzikos koncertas „Klasikinė Europa“.

Koncerto programoje – Kauno valstybinio choro, smuiko virtuozo Vilhelmo Čepinskio ir pasaulinio garso vargonininko iš Liubeko (Vokietija) muzikos akademijos docento Sergejaus Čerepanovo muzikiniai performansai. Programoje skambės ir iškilių Europos kompozitorių Johano Sebastiano Bacho, Georgo Handelio bei kitų kūriniai.

„Šiuo renginiu akcentuojama aukštosios kultūros ir klasikinės muzikos kalba išreiškiamų, reflektuojamų krikščioniškųjų ir klasicizmo epochos vertybių ypatinga reikšmė", – pastebėjo G.Kalninis.


Šiame straipsnyje: Europos diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Copy

Copy portretas
Brangūs karo veteranai, antifašistinių kovų bendražygiai! Nuoširdžiai sveikiname Jus ir Jūsų šeimas Didžiosios Pergalės 67-ųjų metinių proga. Pergalė nuožmiausiame Pasauliniame kare – tai istorinis įvykis, kuris pademonstravo socialistinės Tarybų Sąjungos pranašumą žūtbūtinėje kovoje prieš kapitalistinę-nacistinę karinę mašiną ir antižmogišką ideologiją. Sunkus buvo kelias į Pergalę. Daug aukų pareikalavo ji. Tarybų Lietuvos liaudis kartu su kitomis tautomis irgi dalyvavo vieno iš žiauriausių pasaulio režimų – vokiškojo fašizmo - sutriuškinime ir turi teisę bei pareigą tinkamai pažymėti šią svarbią Pergalės datą. Pasaulyje ir Lietuvoje yra jėgų, kurios šiandien bando perrašyti istoriją, ją falsifikuoti, sukeisti vietomis aukas ir budelius. Daugiausiai falsifikuojama istorija, susijusi su Antruoju pasauliniu karu. Bet falsifikatorių pastangos bergždžios. Tiesa ir teisingumas galų gale nugalės, kaip nugalėjote Jūs, brangūs mūsų veteranai! Bėga metai, bet Jūsų žygdarbis neblėsta. Amžina mūsų padėka Jums! Amžina šlovė žuvusiems ir gyviems Didžiojo Tėvynės karo kareiviams, išvadavusiems Europą nuo fašizmo. Linkime visiems sveikatos ir kareiviško ryžto! SU PERGALE! Algirdas Paleckis, Socialistinio Liaudies Fronto primininkas Vilnius, 2012-05-09

vaida

vaida portretas
SOS visi kam brangi dar islikusi Lietuva ir jos ateitis vaikai-skubiai kvieciami i Garliava, i Klonio gatve ,nes siandien butent bus stengiamasi paimti mergyte

Nu jo...

Nu jo... portretas
Istorijos nesuklastosi. Gali švenčių nešvęsti, bet tai nereiškia, kad nebuvo karo ir žmonių, jame kraupiai žuvusių...Pagarba nekaltai žuvusiems ir nužudytiems. Amžinoji ugnis jiems tedega.
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių