Pereiti į pagrindinį turinį

Išgelbėtos gulbės įsikūrė Botanikos sode

2012-05-14 18:00
Išgelbėtos gulbės įsikūrė Botanikos sode
Išgelbėtos gulbės įsikūrė Botanikos sode / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Geraširdė kaunietė metų pradžioje nuo tikros pražūties tarp Nemuno ledų išgelbėjo keturias jaunutes gulbes – įkurdino jas savo sodyboje. Botanikos sodui sutikus, dabar šie vandens paukščiai vasaroja čia esančiuose tvenkiniuose.

„Dvi jaunikles ir porelę ūgtelėjusių gulbių parsivežiau į namus nuo Nemuno, kur jos, bado ir šalčio išsekintos, nebūtų sulaukusios pavasario. Įkurdinau žiemoti ūkiniame pastate, tačiau dabar, atšilus orams, joms reikia vandens. Todėl labai apsidžiaugiau, kai VDU Botanikos sodo direktorė prof. Vida Mildažienė sutiko priimti mano globotines vasaroti į tvenkinius“, – pasakojo gulbes į Botanikos sodą atgabenusi kaunietė Loreta S.

Sparnuočių ketvertukas jau draugiškai plaukioja atokesniame nuo lankytojų sodo tvenkinyje, o ne agresyvaus vietinio senbuvio gulbino Pikčiurnos kontroliuojamuose JG formos tvenkiniuose, kuriems tokią formą suteikė jų ir dvaro įkūrėjas Juzefas Godlevskis. 

„Naujakures įkurdinome Pikčiurnai nepasiekiamame tvenkinyje, nes šis gulbinas gali užvaikyti jam patikusią ar, atvirkščiai, nepatikusią gulbę. Jis turi įprotį plaukti paskui pasirinktą auką išskėstais sparnais, garsiai šnypšdamas. Be to, jis tokiu būdu kartais kamuoja ir kitą sodo gulbę našlę, kuri jau penkeri metai žiemoja su juo sodo tvartelyje. Todėl ir atskyrėme sparnuotas naujakures nuo Botanikos sodo lankytojams įprastos gulbių porelės, kurioje dominuoja gulbinas Pikčiurna“, – aiškino V.Mildažienė.

Naujakurės dar bijo žmonių, nieko neima net iš jas vasaroti priėmusios V.Mildažienės rankų, nes per žiemą buvo įpratusios prie savo gelbėtojos Loretos. Beje, moteris ir čia jas lanko – atneša šiems karališkiesiems paukščiams lauktuvių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų