Pereiti į pagrindinį turinį

Kviečia Žalioji klasė

2009-06-06 23:59
Stebuklas: į Raudonąją knygą įrašytų plačialapių gegūnių žiedai pamalonins kiekvieno Botanikos sodo lankytojo akį.
Stebuklas: į Raudonąją knygą įrašytų plačialapių gegūnių žiedai pamalonins kiekvieno Botanikos sodo lankytojo akį. / Tomo Raginos nuotr.

Sekmadienį, Tėvo dienos proga, VDU Botanikos sode bus galima pasižvalgyti po specialistų sukauptą retų ir nykstančių Lietuvos augalų kolekciją, sužinoti apie vertingiausius jos eksponatus (apie juos pasakos jauni sodo specialistai). Netoli Botanikos sodo oranžerijos jau baigiami įrengti suolai, stendas, kurie primins, kad čia laukiami smalsiausieji. Būtent jiems čia atvers duris Žalioji klasė, įkurta edukaciniams tikslams.

"Retų ir nykstančių augalų auginamas yra viena iš jų rūšių genofondo išsaugojimo būdų. Su retų ir nykstančių augalų kolekcijos augalais atliekami moksliniai tyrimai, įvertinamas jų gebėjimas daugintis ir kitos savybės bei galimybės, nes, norint saugoti augalus, pirmiausia reikia juos gerai pažinti", – įsitikinusi Botanikos sodo vyresnioji biologė Kristina Stankevičienė.

Žaliojoje klasėje sodo lankytojai pamatys gamtoje nykstančius ir saugomus augalus. Daug informacijos apie juos, įrašytus į Lietuvos raudonąją knygą, pateikiama specialiame stende. Jame yra informacijos ir apie Europos svarbos augalų rūšis.

Šiuo metu Kauno botanikos sode auga daugiau kaip 60 rūšių retų ir saugomų Lietuvos floros augalų, tarp kurių yra lietuviškų orchidėjų (gegužraibinių šeimos augalai), ledynmečio reliktų – beržų keružių, labai retai sutinkamų trilapių blignų (Lietuvoje žinomos tik dvi jos augavietės), dirvinių raugių (javų piktžolės, su kuriomis buvo itin sunku kovoti).

Sodo lankytojus, greičiausiai, sudomins dekoratyvios išvaizdos laukiniai augalai: lieknosios plukės, didžiosios astrantijos, miškinės lelijos, pieviniai šalavijai, miškinės žiomenės, vaistinės raitinytės ir kt.

Kaip sakė K.Stankevičienė, visi šie saugomi augalai buvo paimti iš gamtinės aplinkos, gavus Aplinkos ministerijos leidimą. Kolekcija skirta mokslo, švietimo, mokymo tikslams, muziejų kolekcijoms papildyti bei šioms rūšims veisti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų