Pereiti į pagrindinį turinį

Lūšiukams sunkiausia – keltis rytais

2009-08-11 23:59
Vaikystė: kol dar nesi profesionalus karys, gali atsipalaidavęs ir ledų porciją sukirsti.
Vaikystė: kol dar nesi profesionalus karys, gali atsipalaidavęs ir ledų porciją sukirsti. / Ievos Rukštytės nuotr

Vakar Laisvės alėja skubėję miestiečiai galėjo matyti būrį jaunų kareiviškomis uniformomis apsitaisiusių ir vėliavomis nešinų karių. Tai Generolo Povilo Plechavičiaus jaunojo kario mokyklos "Lūšiukai" stovyklautojai, su svečiais iš Prancūzijos bei Lenkijos susibūrę paragauti tikro kario duonos.

12–18 metų jaunuoliai stovyklauja jau nuo rugpjūčio 3 d.: savaitę savo jėgas bandė Kazlų Rūdoje, vakar svečiavosi Kaune, iš kurio vyko į Karmėlavą atlikti paskutinę stovyklos užduotį – praktinį šaudymą tikrais šoviniais.

Šiandien jaunieji kariai pajudės Vilniaus link. Pakeliui užsuks į Rumšiškes, Kernavę, Trakus. Vilniuje, Vidaus reikalų ministerijoje (VRM), jaunuoliams bus įteikti diplomai, įrodantys, kad šie baigė jaunojo kario mokyklos apmokymus.

Jaunojo kario mokyklos direktorius pulkininkas leitenantas Viktoras Daunys pasakojo, kad tokios stovyklos padeda vaikams ne tik fiziškai sustiprėti, išsiugdyti drausmę, bet ir pabendrauti su bendraminčiais iš svetur.

Stovyklautojams buvo sudaryta turininga programa: kliūčių ruožai, topografijos užsiėmimai, sportinės bei orientavimosi varžybos ir daugybė kitų užsiėmimų.

"Jaunuoliai buvo mokomi, kaip pasidaryti palapinę iš nieko – sugebėti išlikti sunkiomis sąlygomis irgi labai svarbu", – sakė V.Daunys. Paklaustas, kas buvo jauniesiems kariams sunkiausia, pulkininkas leitenantas juokdamasis atsakė, kad išsiropšti iš patalo rytais. "Keldavomės pusę šešių ryto, su vėliavos pakėlimu, o eidavome gulti 22 val., kai ją nuleisdavo", – karių rutiną atskleidė jis.

Vakarais, išvargę po dienos užsiėmimų, jaunuoliai neskubėdavo miegoti – kiekvienos šalies atstovai buvo parengę ir savo kultūrinę programėlę. "Šokome vieni kitų tautinius šokius. O štai vakar prancūzai, kaip ir jiems priklauso, net madas demonstravo", – gyrė jaunuolių aktyvumą V.Daunys.

Prancūzų grupės vadovas Morganas Bertaud "Kauno dienai" pasakojo, kad buvo nustebintas dėl karinės stovyklos programos.

"Žinojome, kad tai bus karinio tipo stovykla, tačiau, kad atliksime tokias užduotis ir gyvensime kaip tikri kariai nenutuokėme, – pasakojo svečias iš Prancūzijos ir prisipažino, jog nekantraudami laukia, kol galės pašaudyti.

Lietuvį Justiną į šią stovyklą suviliojo noras patirti tai, kuo gyvena karys. Paklaustas, ar pats norėtų tapti tikru kariu ateityje, Justinas sudvejojo. "Bet kitąmet į tokią stovyklą vėl mielai važiuočiau", – patikino vaikinas.

Jaunojo kario stovyklos organizuojamos takinant Viešojo saugumo tarnybai prie VRM. Pirmoji šią vasarą vyko karinio parengimo stovykla, antroji – buriavimo ir irklavimo, trečioji – ši, tarptautinė, o paskutinė ketvirtoji – šuolių su parašiutu. Į ją jaunieji bebaimiai vyks jau kitą savaitę.

Kiekviena stovykla – skirtingas karinio parengimo etapas. V.Daunys pabėžė, kad tik geriausiai pasirodę pirmoje stovykloje gali keliauti į kitą, ir taip iki paskutinės stovyklos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų