Be mėsos negalite nė dienos – atsisakykite savo pomėgio, jei jums svarbi jūsų sveikata. JAV mokslininkai nustatė, kad žmonės, kurių valgiaraštyje vyrauja raudonoji ir perdirbta mėsa, labiau rizikuoja mirti dėl įvairių sveikatos sutrikimų, tokių kaip širdies ligos ir vėžys.
JAV Nacionalinis vėžio institutas atliko vieną iš didžiausių tyrimų, siekdamas atsakyti į itin emocingai vertinamą kontroversišką klausimą, ar mėsos valgymas iš tiesų kenkia sveikatai.
Rashmi Sinha ir jos bendradarbiai apklausė 500 tūkst. 50-71 metų amžiaus žmonių apie jų mitybos įpročius ir gyvenimo būdą.
Nustatyta, kad netgi atsižvelgiant į kitus veiksnius (šviežių vaisių ir daržovių valgymą, rūkymą, mankštą, nutukimą) daugiausiai mėsos valgantys asmenys labiau rizikuoja mirti per artimiausius 10 metų negu žmonės, kurie mėsos valgo mažiausiai.
"Raudonosios ir perdirbtos mėsos vartojimas susijęs su nedaug padidėjusiu bendruoju mirtingumu, taip pat mirtingumu nuo vėžio ir širdies bei kraujagyslių ligų", - nurodoma R.Sinhos ir bendraautorių straipsnyje, kuris buvo paskelbtas žurnale "Archives of Internal Medicine".
Pasak tyrėjų, tūkstančių mirčių būtų galima išvengti, jeigu žmonės tiesiog valgytų mažiau mėsos.
"Vertinant pagal bendrą mirtingumą, 11 proc. vyrų ir 16 proc. moterų tikriausiai būtų išvengę mirties, jeigu būtų vartoję tiek pat mėsos, kiek jos valgė pirmojo kvintilio atstovai", - rašo mokslininkai.
Naujausi komentarai