Neringiškiai geriausiai gamina sterką
Iš keturiasdešimt Neringoje veikiančių kavinių ir restoranų tik septyni ryžosi laikyti meistriškumo egzaminą.
Komisijai vadovavo italas
Neringoje geriausiai žuvį gamina tradicinės lietuviškos virtuvės restoranai - „Nidos smiltė“ ir „Kuršis“. Tai paaiškėjo po pirmą kartą Nidoje surengtos žuvies patiekalų degustacijos.
Restorane „Nidos smiltė“ vykusiame konkurse patiekalus vertino profesionalūs degustatoriai, vadovaujami Italijos virėjų akademijos tikrojo nario Vincenzo Recupero.
Konkurso dalyviai turėjo kelias užduotis: gaminti iš Kuršių mariose sugauto sterko ir ungurio šaltą bei karštą patiekalus, taip pat - serviruoti stalą.
Paštetas pelnė komplimentų
Komisijos skirtas pirmas ir antras vietas išimtinai laimėjo valgiai, kuriuose dominavo sterkas.
Geriausiuoju šaltu žuvies patiekalu pripažintas restorano „Nidos smiltė“ virėjos Astos Kasparienės sukurtas sterko, lašišos ir špinatų paštetas su kaparėlių padažu.
Karšto žuvies patiekalo nominacijoje nugalėjo kavinės–restorano „Kuršis“ firminis valgiaraštyje jau esantis virėjos Dalios Pociūtės sterko kepsnys, paniruotas migdolais.
„Sterko pašteto skonis – gurmaniškas! Jis lengvas, o svarbiausia – išlikęs natūralios žuvies skonis“, - komplimentų „Nidos smiltės“ virėjai negailėjo patyręs meistras italas V. Recupero.
Pasigedo natūralumo
Degustatorių komisijoje savo nuomonę pareiškęs vienas garsiausių lietuvių virėjų, dirbęs šešių žvaigždučių užsienio restoranuose Rolandas Laurinaitis daugelyje patiekalų pasigedo natūralumo.
„Iš žuvies nieko nereikia daryti, nereikia įmantrumu slėpti jos skonio. Visa sėkmė – paprastume, kuris šiame konkurse ir nugalėjo“, - sakė jis.
Minimaliu grožiu bei elegancija konkurentus pralenkė stalą gražiausiai padengęs restorano „Nidus“ virėjas Robertas Savickas, savo serviruotę pavadinęs klasikine.
Tuo metu, kai komisija dirbo už uždarų durų, žiūrovų teismui buvo pateikti visi konkursiniai patiekalai, kurių paskanauti galima buvo tik pasibaigus konkursui. Žiūrovai balsuodami raštu savo simpatijas atidavė „Kuršio“ kavinei.
Naujausi komentarai