Pereiti į pagrindinį turinį

Paroda pirmojo kosmonauto gimtadieniui

2009-04-21 09:00
Eksponatai: parodoje eksponuojami vokai ir pašto ženklai, skirti pirmajam kosmonautui J.Gagarinui.
Eksponatai: parodoje eksponuojami vokai ir pašto ženklai, skirti pirmajam kosmonautui J.Gagarinui. / KD fotomontažas

Pirmajam kosmonautui Jurijui Gagarinui (1934–1968) šiemet būtų sukakę 75-eri. Šiai datai paminėti kaunietis Henrikas Kebeikis surengė filatelijos parodą iš asmeninių rinkinių.

"Mes per daug skirstome herojus į savus ir svetimus. Pirmasis skrydis į kosmosą ir liks pirmuoju žmonijos istorijoje, nesvarbu, kad jį atliko rusų herojus", – sako H.Kebeikis.

1961 m. balandžio 12 d. apskriejęs Žemę kosminiu laivu "Vostok" ir tapęs pirmuoju žmogumi, pakilusiu į kosmosą, garsiausias rusų kosmonautas žuvo 1968 m., atlikdamas bandomąjį skrydį lėktuvu MIG-15. Sakoma, kad J.Gagarinas treniravosi rengdamasis skrydžiui į Mėnulį. "Netiesa, kad jis buvo prasigėręs. Visi kosmonautai pagerdavo – kad nuimtų nervinę įtampą", – pasakojo kosmonautikos istorija besidomintis filatelistas.

Parodoje eksponuojama apie tūkstantį laiškų ir vokų, vaizduojančių pirmąjį kosmonautą ir jo skrydį. H.Kebeikiui brangiausias parodos eksponatas – 1961 m. Indijoje išleisti J.Gagarino žygdarbiui skirti vokai, kuriuos tarptautinėje filatelijos rinkoje jis medžiojo 35 metus.

Ekspozicija, pelniusi aukso medalį tarptautinėje filatelijos parodoje Anglijoje, iš Kauno keliaus į tarptautinę parodą Bulgarijoje.


Filatelijos paroda Ryšių istorijos muziejuje (Rotušės a. 19) veikia iki balandžio 30 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų