Pereiti į pagrindinį turinį

Realybės šou – iš drugelių gyvenimo

2009-12-08 09:45
Lėliukės: būsimųjų drugelių startas.
Lėliukės: būsimųjų drugelių startas. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

VDU Botanikos sodo oranžerijoje vienas po kito iš lėliukių pradėjo ristis egzotiški drugeliai, atkeliavę specialiame termofore lėktuvu iš Airijos drugelių fermos.

"Sužinojome vienos drugelių fermos adresą internete, apsikeitėme laiškais ir praėjusią savaitę gavome oro paštu egzotinių drugelių lėliukių siuntą, – paklausta apie įspūdingą siuntą pasakojo sodo direktorė Vida Mildažienė.

Kokonus sodo darbuotojai patalpino į partnerių – Lietuvos miškų instituto specialius inkubatorius, kurių parūpino institute dirbantis entomologas Artūras Gedminas. "Jis, kaip ir fermos Airijoje specialistai, sakė, kad drugelius, besiritančius iš lėliukių, pamatysime tik po poros savaičių. Labai apsidžiaugėme, nes švenčių dienomis norėjome pateikti mūsų oranžerijos lankytojams malonią staigmeną. Tačiau kokonai nusprendė kitaip – drugeliai pradėjo ristis dabar, nelaukdami Kalėdų. Žodžiu, prasidėjo priešlaikinis jų gimdymas", – šmaikštavo V.Mildažienė.

Dėl nenumatyto įvykio oranžerijos darbuotojams teko skubiai iškelti iguanas iš jų voljero ir įkurdinti ten išsiritusius drugelius, pateikus jiems žydinčių gėlių. Vėliau gražuolius ketinama apgyvendinti vienoje oranžerijos patalpoje su augalais, užsandarinus ją tinkline užuolaida. Lankytojai galės palaikyti drugelius ant rankos, pamaitinti pernokusiais vaisiais, nes atrodo, kad tai – didžiausias šių skrajūnų skanėstas. Drugeliai noriai tupia ant žmogaus todėl, kad juos vilioja žmogaus kūno skleidžiama šiluma. Dėl šios priežasties jie greičiausiai tūptų ir ant stiklinių oranžerijos sienų, jei švystelėtų saulė.

Kol išsiris visi drugeliai (įvairių formų lėliukių gauta apie 100), Botanikos sodas ketina transliuoti savo interneto svetainėje šias fantastines virsmo akimirkas. Jas galima stebėti kompiuteryje http://aitvaras.vdu.lt:8021 arba http://193.219.38.53:8021

Suvedus šiuos adresus, užrašyti vartotojo vardą – demo, slaptažodžio eilutę palikti neužpildytą.

Botanikos sodo darbuotojai pastebi, jog vienu metu vaizdą gali stebėti tik 10 vartotojų, todėl susidomėjusieji įstabiu realybės šou, nepamirškite ir kitų gamtos mylėtojų, stebėkite drugelių gimimą tik 3–5 minutes.


Iš drugelių gyvenimo

Ne visiems drugeliams pavyksta sėkmingai ištrūkti iš savo lėliukų – tarp išsisukusiųjų iš kokonų yra ir susižalojusių sparnus arba, anot V.Mildažienės, su įvairias invalidumo laipsniais.

Negalia nekenkia žavesiui – tokių spalvingų, blizgančių, besimainančių spalvų sparnais drugelių Lietuvoje tikrai nėra.

Spalvingųjų VDU drugelių kilmės šalys – nuo Amazonės iki Taivano džiunglių, savo dydžiu jie panašūs į mūsiškius.

V.Mildažienė viliasi, kad ne visi drugeliai skubės ristis iš lėliukių, tačiau jiems, matyt, labai patiko lietuviška oranžerija – jie veržte veržiasi į šviesą, skubėdami gyventi ir smaguriauti.

Drugelių skonio receptoriai yra jų priekinių kojelių galiukuose, o siurbia nektarą jie straubliuku, kuris kažkaip staiga išsisuka, pajutus nektarą ar pernokusių vaisių kvapą.

Šie drugeliai gyvena nuo dviejų savaičių iki mėnesio. Tad delsti juos pamatyti – rizikinga. Juolab kad dabar, atėjus į oranžeriją, galima betarpiškai stebėti, kaip iš lėliukių ritasi drugeliai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų