Pereiti į pagrindinį turinį

Septyni miegantys broliai nulėmė giedrą

2012-07-11 05:00
Septyni miegantys broliai nulėmė giedrą
Septyni miegantys broliai nulėmė giedrą / Shutterstock nuotr.

Klaipėdiečiai gali tikėtis, kad artimiausias septynias dienas ar net septynias savaites vyraus šilti ir vasariški orai. Tokias išvadas daro liaudies išminties šalininkai, nes vakar, Septynių brolių miegančių dieną, nelijo.

Nuo seno lietuvių liaudyje liepos 10-oji laikoma Septynių brolių miegančių diena. Šios dienos rytą pasirodo Sietyno žvaigždynas, sudarytas iš 7 žvaigždžių, kurios ir laikomos septyniais broliais.

Etnologų teigimu, Septynių brolių miegančių dienos pavadinimas kilęs iš legendos apie septynis brolius – tikėjimo kankinius, stačiusius šventovę Kijeve, o paskui užmigusius ir miegančius iki šiol. Tikėta, kad tie broliai turėję septynias Kristaus žymes ir galią nulemti vasaros orus.

Mūsų protėviai tikėjo, kad jeigu šią dieną be atvangos lyja, tai lis septynias dienas ar net septynias savaites. Jei tą dieną alina karštis – taip pat nėra gerai, nes visą vasarą vargins kaitra ir sausra, todėl nukentės derlius. Manyta, kad tokiu atveju derlius bus mažas.

Tačiau meteorologai tokiomis įžvalgomis nesivadovauja.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyriausioji specialistė Inga Stankūnaitė sakė, jog šią vasarą orai prognozuojami šiltesni nei įprastai Lietuvoje, tačiau tai nereiškia, kad visos dienos bus šiltos – neišvengsime ir vėsesnių orų. Kita vertus, kuo daugiau karštų dienų, tuo didesnė tikimybė ir labai pavojingų reiškinių – škvalų, krušos, stiprių perkūnijų ir smarkių liūčių.

„Tačiau visos vasaros susieti su viena diena, t.y. liepos 10-ąja, neįmanoma“, – tikino pašnekovė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų