Pereiti į pagrindinį turinį

Studentai kūrė Zoologijos sodo vizijas

2012-04-26 10:00
Studentai kūrė Zoologijos sodo vizijas
Studentai kūrė Zoologijos sodo vizijas / Artūro Morozovo nuotr.

Trijų šalių būsimieji architektai kūrybinėse dirbtuvėse atskleidė savo idėjas, kaip galėtų pasikeisti vienintelis Lietuvoje Zoologijos sodas. Vieni siūlė visą erdvę atiduoti gyvūnams, kiti – pastatyti apžvalgos bokštą, iš kurio lankytojai galėtų stebėti sodo gyventojus.

Tokios idėjos gimė Kauno technologijos universitete (KTU) surengtose tarptautinėse kūrybinėse dirbtuvėse „Kauno zoologijos sodo atgimimas“. Šį renginį inicijavo KTU Statybos ir architektūros fakulteto Architektūros ir kraštotvarkos katedra, o jame dalyvavo KTU, Rygos technikos, Latvijos agrokultūros ir Bialystoko technologijos universitetų studentai.

Keturias dienas dalyviai analizavo Kauno zoologijos sodo teritoriją. Bene visos kūrybinės studentų komandos įžvelgė tas pačias problemas – neaiškią sodo struktūrą, viršutinės ir apatinės terasų jungtis (sunku patekti neįgaliesiems ir tėvams su mažais vaikais), traukos objektų trūkumą ir nereprezentatyvias prieigas.

Studentai įžvelgė ir teritorijos privalumų. Tai išskirtinis reljefas, ypač tinkamas įvairių rūšių gyvūnams, netoli esantis miesto centras ir žaliųjų erdvių kaimynystė.

Geriausiu projektu buvo pripažintas Rygos technikos universiteto komandos „Into the Wild“ darbas „Change the Cage“. Pagrindinė Zoologijos sodo sutvarkymo idėja – gyvūnams skirti visą sodo teritoriją, o lankytojams įrengti specialias praeigas virš apatinės Zoologijos sodo dalies. Studentų teigimu, taip būtų pagerintos gyvūnų gyvenimo sąlygos, o lankytojai juos galėtų stebėti iš įvairių taškų.

Zoologijos sodo atstovai specialiuoju prizu apdovanojo Latvijos agrokultūros universiteto studentus, kurie pasiūlė pastatyti apžvalgos bokštą, kuris taptų traukos centru ne tik Zoologijos sodo lankytojams, bet ir miesto svečiams, norintiems apžvelgti Kauno panoramą iš kitos perspektyvos.

„Tokio pobūdžio tarptautinį renginį organizavome pirmą kartą. Džiugu, kad dalyvavo studentai iš trijų šalių ir penkių skirtingų universitetų. Kūrybiniai darbai tikrai buvo skirtingi ir kiekviename iš jų atsispindėjo savitas požiūris į problemas ir jų sprendimus. Tikiuosi, kad šios kūrybinės dirbtuvės taps tradicinės“, – sakė Architektūros ir kraštotvarkos katedros vedėjas Kęstutis Zaleckis.

Per kūrybines dirbtuves sukurtas vizijas vėliau bus galima išvysti Statybos ir architektūros fakultete bei Zoologijos sode.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų