Pereiti į pagrindinį turinį

Sušis

2009-08-29 23:59 diena.lt inf.

Vasaros receptas

"Ant mūsų šeimos stalo jau seniai nėra mišrainių", – žaisdamas valgymo lazdelėmis prasitarė Vytauto Didžiojo universiteto Japonistikos studijų centro vadovas Aurelijus Zykas.

Bent kartą per savaitę vyras į rankas griebia bambukinį kilimėlį, ryžius, jūrų dumblių lapus, žalią žuvį ir formuoja vieno kąsnio užkandžius – sušius. A.Zykas šyptelėja: be šio patiekalo draugai ir artimieji jau neįsivaizduoja įvairių švenčių ir draugiškų pasisėdėjimų. Neretai svečiai ir patys namų šeimininkui padeda gaminti šį egzotišką patiekalą.

"Kokias klaidas daro lietuviai ruošdami sušius? Deda rūkytą arba sūdytą žuvį. Ji turi būti – žalia", – pabrėžė A.Zykas. Beje, Japonijoje vietiniai gyventojai sušius valgo ne su pagaliukais, o rankomis.

Specialių sušio ryžių,

jūros dumblių lapų – nori,

ryžių acto,

žalios lašišos,

avokado,

agurko,

krabų lazdelių,

sojos padažo,

imbiero,

japoniškų krienų pastos – vasabi.

Svarbiausia sušio sudedamoji dalis – ryžiai. Juos verdame 12–13 min. (1 stiklinei ryžių reikia daugiau nei pusantros stiklinės vandens). Į 60 ml acto įpilkite pusantro šaukšto cukraus ir šaukštelį druskos. Išmaišykite. Gautą masę užpilkite ant ryžių. Maišykite kapojamaisiais judesiais, o ne taip, lyg puode būtų bulvių košė. Žalią žuvį, agurką, avokadą ir krabų lazdeles supjaustykite šiaudeliais.

Paimkite lapą jūros dumblių ir paklokite jį ant bambukinio kilimėlio. Pasiruoškite stiklinę su vandeniu ir šlakeliu acto. Šiuo skysčiu nuolat sudrėkinkite rankas, kad nekibtų ryžiai. Mentele išdėliokite ryžius ant jūros dumblių lapo, viena kraštą palikdami neuždengtą.

Lašišą, krabų lazdeles ir daržoves ant ryžių dėliokite taip, kad jos būtų viduryje. Kilimėliu suvyniokite sušį ir gerai paspauskite. Likusią laisvą dumblių lapo dalį pašlapinkite vandeniu su actu, kad ji priliptų. Svarbu turėti aštrų peilį, kuriuo gražiai supjaustysite gautą suktinuką. Sušis valgomas pavilgius jį į sojos padažą su vasabiu ir užkandant imbieru. Šis patiekalas tinka prie sakės, alaus, brendžio ir kitų gėrimų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų