Sveika duona – pagal vokietės receptą
Nuo šiol neringiškiai ir kurorto svečiai galės maitintis sveikais duonos produktais. Vienoje Neringos kepykloje pradėta kepti sveika duona ir bandelės, kurių receptai atkeliavo iš Vokietijos.
Daugiau nei dvidešimt metų sveiką duoną ir bandeles nuosavame bioūkyje kepanti vokietė Christine Albert iš Fehmarno savo patirtimi mielai dalijosi su Neringos sveikatos klubo „Esuva“ moterimis, kurios sveikos mitybos paslapčių mokėsi keturias dienas vykusiuose kursuose.
Diplomuota sveikos mitybos patarėja Ch.Albert daugelį metų pačios kepamą sveiką duoną ir bandeles siūlo turistams.
Pagal Ch.Albert išbandytus receptus duona kepama iš ruginių ir kvietinių miltų, įdėjus į juos įvairių priedų – saulėgrąžų, sezamo sėklų, linų sėmenų, kmynų, pankolio, kalendros.
Kepiniams naudojami ne parduotuvėse pirkti miltai, dėl apdirbimo nebetekę vertingiausių savybių, o sveiki ekologiški grūdai, kurie sumalami čia pat, tik prieš gamybą.
Viena iš „Esuvos“ klubo narių, savo kepyklėlėje panorusi kepti sveiką duoną ir bandeles, Irena Bagdonienė sakė grūdų duonai pirkusi iš ekologiško ūkio Plungės rajone. Kadangi seno derliaus aruodai jau tuštėja, pavyko gauti tik maišytų rugių ir kviečių, iš kurių Nidoje kepama ir duona, ir bandelės.
Sveikuose viso grūdo gaminiuose išlieka gemalai, turintys gyvybinį grūdo „užtaisą“, kurio nebetenka visi parduotuviniai miltai. Suvalgęs riekę sveikos duonos ar bandelių, žmogus ne tik gauna daug naudingų organizmui medžiagų, bet ir ilgesnį laiką jaučiasi sotus.
Šiuo metu kepyklėlėje Neringoje gimsta eksperimentiniai gaminiai, kuriais vaišinami visi, duris pravėrę klientai, klausiama, kuri duona jiems labiausiai patiko.
Manoma, jog vienos viso grūdo bandelės kaina turėtų svyruoti nuo 70 centų iki lito, o kilogramas duonos kainuotų apie 8 litus.
Naujausi komentarai