Pereiti į pagrindinį turinį

Taupymo planas mokyklai

2009-03-16 09:00
Taupymo planas mokyklai
Taupymo planas mokyklai / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Šluotos: ekonominė krizė privers kai kuriuos Vokietijos mokinius daryti tai, už ką suaugusieji gauna pinigus.

Vokietijos Hildeshaimo miesto mokiniai taps valytojais: nuo balandžio 1-osios šiame 100 tūkst. gyventojų turinčiame Žemutinės Saksonijos mieste 27 mokymo įstaigas samdoma tarnyba tvarkys ne penkias dienas per savaitę, kaip buvo ligi šiol, bet dvi.

"Kitomis dienomis mokiniai patys turės rūpintis švariomis grindimis ir lentomis, tuštinti šiukšlines", – paaiškino vienas miesto savivaldybės atstovas.

Miesto savivaldybės administracija apie tokį sprendimą mokyklų direktoriams pranešė raštu. "Šluotų, šepečių ir semtuvėlių bus parūpinta tiek, kiek reikės", – dienraštis "Die Welt" citavo vieną šių raštų.

Tiesa, naujosios pareigos nebus privalomos pradinių klasių mokiniams: mažiausiųjų klases prižiūrės vyresni vaikai.

Tokį sprendimą miesto vadovams padiktavo ekonominė krizė, žymiai sumažėjusios biudžeto pajamos. Naujoji tvarka leis sutaupyti 150 tūkst. eurų per metus. Tiesa, mokiniams neteks dirbti paties nemaloniausio darbo: tualetus ir toliau kasdien valys profesionalai.

Kauno "Atžalyno" vidurinės mokyklos direktorė Nijolė Jukštienė prisimena laikus, kuomet pati buvo moksleivė ir kartu su bendraklasiais rinkdavo pasuolėse paliktus popiergalius. "Turėjome savo klasę, todėl prižiūrėjome ne tik tvarką joje, bet ir klasės draugus, kad pastarieji nešiukšlintų", – pasakojo N.Jukštienė.

Tačiau ar lietuvaičiai palaimintų kolegų iš Vokietijos iniciatyvą, pedagogė nedrįso prognozuoti. "Manau, kad moksleiviams nepatiktų. Dabar jie migruoja iš vienos klasės į kitą, todėl imtų piktinsis, kad turi rinkti kitų mokinių numestas šiukšles", – svarstė mokyklos direktorė.

N.Jukštienė neslėpė, kad tokia vokiečių siūloma tvarka priverstų moksleivius labiau tausoti klasės inventorių ir prižiūrėti tvarką, tačiau jai nerimą kelia, kaip dėl sumažėjusio darbo išgyventų valytojos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų