Pereiti į pagrindinį turinį

Vagį atpažinsi iš dūmų

2008-12-18 09:00
Vagį atpažinsi iš dūmų
Vagį atpažinsi iš dūmų / Tomo Raginos nuotr. Eksperimentas: iš modifikuotos alyvos vos paragavusio VST mikroautobuso pasipylė aitraus kvapo balti dūmų kamuoliai.

Pamatę laukuose pupsintį traktorių, skendintį pilkšvų dūmų debesyje ir užuodę jo skleidžiamą nemalonų, aitrų kvapą, galite būti tikri, kad prieš jūsų akis – technika, varoma vogta transformatorine alyva. Lygiai taip galite nė neabejoti, kad tokiu kuru aprūpinta žemės ūkio technika bet kada gali sustoti. Norint ją "prikelti antram gyvenimui", remontas pareikalaus didelių išlaidų, prireiks naujo variklio ir kitų agregatų.

Bendrovės VST specialistai skambina pavojaus varpais. Anot jų, suprastėjusi ekonominė situacija šalyje vėl paakino vagišius siaubti elektros linijas ir transformatorines. Nusikaltėlių neatbaido net žinia, kad jau keleris metus elektros tinklų bendrovės naudoja modifikuotą alyvą, į kurią įmaišyta 5 proc. specialių komponentų, nepataisomai niokojančių vidaus degimo variklius.

Šias priemaišas dar prieš trejus metus išrado Kauno technologijos universiteto mokslininkai. Nustatyta, kad taip modifikuota alyva nekenkia elektros transformatorinėms, bet transporto priemonių agregatus tiesiog žudo, mat specialūs komponentai savo "darbą" atlieka tik esant itin aukštai temperatūrai bei degimui.

"Pastebima, kad vagys itin suaktyvėja pavasarį ir rudenį. Vogta alyva dažniausiai vietoje dyzelino pilama būtent į žemės ūkio techniką. Tikriausiai ūkininkai susivilioja galimybe pigiau įsigyti šio kuro, bet niekas nepagalvoja apie pasekmes, nes po kiek laiko alyvoje esančios priemaišos sugraužia variklio detales, o remontas atsieina kur kas daugiau, nei buvo sutaupyta kurui", – sakė VST Vidaus kontrolės tarnybos departamento vadovas Ignas Šulinskas.

Beje, pačios bendrovės specialistai taip pat išbandė tokius "degalus": į tarnybinį mikroautobusą įpylė modifikuotos alyvos. "Pabandėme iš Kauno nuvykti iki Raseinių. Akimirką variklio galia sumažėjo, manėme, kad toliau teks kulniuoti pėsčiomis", – juokėsi VST specialistai. Autobusiukas vis dėlto atsigavo, tąsyk tinklų darbuotojai grįžo į Kauną, tačiau neabejoja, kad automobilio dienos suskaičiuotos.

Šiuo metu VST žinioje – beveik 17 tūkst. transformatorinių, kuriose gali būti nuo keliasdešimties iki 300 litrų alyvos. Šiemet vagys jau ištuštino apie 23 tonas alyvos, sugadino 34 transformatorius, nugvelbė per tris tonas aliuminio laidų. Dėl to daugiau nei tūkstantis gyventojų trumpam buvo likę be elektros. Iš viso per 11 mėnesių šalies mastu suskaičiuota beveik 150 vagysčių, kurių daugiausiai įvykdyta Šiaulių apylinkėse. Antroje vietoje – Kauno regionas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų