Pereiti į pagrindinį turinį

Vaistai ne vien nuo saulės smūgio

2009-03-06 09:00
Vaistai ne vien nuo saulės smūgio
Vaistai ne vien nuo saulės smūgio / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Laiku: dar tik nedaugelis sodų šeimininkų jau pasirūpino vaismedžių kamienų apsauga.

Jei orai kovą bus giedri, trečdalis mėnesio dienų gali būti saulėtų. Tokiomis dienomis kyla saulės smūgio vaismedžiams pavojus, nes dieną jų kamienai labai įkaista, o naktį, temperatūrai nukritus iki -12 ar daugiau, smarkiai atvėsta. Būtent staigi temeperatūrų kaita pažeidžia vaismedžių žievę (ji įtrūksta), pagelsta dekoratyviniai spygliuočiai.

Būtent dabar, o ne balandį ar gegužę (tokiu laiku dažoma vien dėl grožio, o ne naudos) reikia baltinti vaismedžių kamienus specialiu skiediniu, kurio galima nusipirkti specializuotose sodo – daržo reikmenų parduotuvėse. Dabar baltinant kamienus, iš dalies sunaikinamos kai kurių grybų sporos, obuolinio vaisėdžio vikšrai bei kiti kenkėjai, žiemojantys žievės plyšiuose. Šiam darbui parenkama nelietinga diena, kai termometro stulpelis pakilęs aukščiau nulio.

Nuo saulės smūgio, bet ne nuo kenkėjų kamienus apsaugos ir lentelės, kuriomis pridengiamas kamienas iš pietų ir pietvakarių pusės. Taip pat tinka kitos parankinės priemonės (pvyzdžiui, storesnis popierius ar maišinis audeklas). Zapyškio medelyno Augalų skyriaus vedėja Ingrida Vainauskienė ragina kuo skubiau apsaugoti specialiu tamsiu šešėliniu audiniu (jo galima nusipirkti specializuotose parduotuvėse) jautrius spygliuočius ir visžalius augalus (pavyzdžiui, rododendrus), kad jie nepagelstų nuo saulės.

Saulės smūgiui labai jautrios jaunos obelaitės – pravartu užmesti šieno ant jaunučių, vos 1,5 m aukščio vaismedžių šakelių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų