Pereiti į pagrindinį turinį

Žiurkių sala be žiurkių

2009-06-16 23:59

Netoli Aliaskos esančioje nuošalioje Žiurkių saloje pirmąkart nebeliko žiurkių, kurios čia įsitvirtino prieš 229 metus, kai keli agresyvūs graužikai išsigelbėjo iš vieno sudužusio japonų laivo.

Žiurkės ilgainiui saloje išnaikino beveik visus vietinius paukščius.

Praėjusį rudenį šioje Aleutų saloje pusantros savaitės buvo barstomi užnuodyti masalai, o šiemet čia nebuvo pastebėta jokių žiurkių veiklos pėdsakų, taip pat sugrįžo kai kurie paukščiai, nurodė JAV Žuvų ir laukinės gyvūnijos tarnyba.

Žiurkės viešpatavo šioje saloje nuo 1780 metų. Tai buvo pirmasis atvejis, kai Aliaskai priklausančioje teritorijoje apsigyveno nevietinės rudosios žiurkės.

2,5 mln. dolerių kainavusį graužikų išnaikinimo projektą Žiurkių saloje įgyvendino JAV federalinė vyriausybė, taip pat nevyriausybinės gamtosaugos organizacijos "Nature Conservancy" ir "Island Conservation". Tai buvo vienas didžiausių projektų, skirtų išnaikinti salose išplitusias nevietines rūšis.

Neseniai pastebėta, kad kelių rūšių paukščiai, tarp jų aleutinės berniklės, tundrinės žvyrės, sakalai keleiviai ir juodosios jūrų šarkos, vėl pradėjo perėti 26 kvadratinių kilometrų ploto saloje.

Tačiau kol kas per anksti teigti, kad žiurkių šioje saloje visiškai nebeliko: tai gali būti nustatyta tik po dvejus metus truksiančių stebėjimų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų