Pereiti į pagrindinį turinį

Žvejai Kuršių mariose pagavo krabą

2010-09-08 14:52
Laimikis: Kuršių mariose užkibęs krabas nustebino žvejus.
Laimikis: Kuršių mariose užkibęs krabas nustebino žvejus. / Portalo skaitytojo nuotr.

Į žvejybą prie Kuršių marių išsiruošusią klaipėdiečių porą nustebino neįprastas laimikis – ant meškerės kabliuko jie aptiko krabą.

Sekmadienį netoli Tarptautinės jūrų perkėlos žvejojęs Rolandas Mažrimas sukluso, kai ant meškerės užkibo laimikis. Su drauge Asta žvejojęs vyras tikėjosi, kad bus užkibusi dar viena stambi žuvis.

"Kas čia per velniava", – traukdami į krantą laimikį spėliojo žvejai, pamanę, kad ant kabliuko teras žolių krūvą. Tačiau porą gerokai nustebino spurdantis krabas.

Neįprasto laimikio subėgo pasižiūrėti ir kiti netoliese buvę žvejai. Jie puolė fotografuoti Kuršių mariose bei Lietuvoje vandenyse nematytą gyvį.

Sužvejotą delno dydžio krabą klaipėdiečių pora parsinešė namo. Kol sugalvos, ką su juo daryti, apgyvendino dubenyje su vandeniu. Nakčiai indą padėjo į vonią.

Tačiau porą netikėtai pažadino trenksmas. Pamaniusi, kad kažkas nukrito, Asta nubėgo į vonią. Tačiau ten išvydo, kad įnamis tiesiog nusprendė iš dubens persikraustyti į daug erdvesnę vonią. "Garso būta tokio stipraus, lyg kas plytą į vonią būtų įmetęs",– prisiminė moteris.

Klaipėdiečiai bandė krabą šerti sliekais, tačiau šis atsisakė tokio užkandžio. Dabar pora svarsto, ką daryti su neįprastu augintiniu – apgyvendinti akvariume ar atiduoti į specialistų rankas.

Lietuvos jūrų muziejaus Akvariumo skyriaus vedėjo Sauliaus Karaliaus toks radinys nenustebino. Jis neabejojo, kad klaipėdiečiai aptiko kiniškąjį krabą.

Pasak S.Karaliaus, apžėlusiomis lyg plaukais letenomis kiniškas krabas jau seniai okupavo visą Europą, tad ir Lietuvoje jis nėra egzotika. Krabų aptinkama jau keletą dešimtmečių ir Baltijos jūroje, ir Kuršių mariose. Kartą toks gyvūnas rastas Nemune, ties Smalininkais.

Muziejui tokį tinkluose aptiktą gyvį neretai padovanoja žvejai. Įleistas į akvariumą krabas atlieka sanitaro darbą – minta žuvų atliekomis, o lankytojai gali stebėti dar vieną gyvūną.

Tačiau, ar šiuo metu muziejus turi tokį augintinį, S.Karalius negalėjo pasakyti. Pasak specialisto, krabas galėjo išlipti iš akvariumo – jie mėgėjai pavaikščioti. Nuo vieno vandens telkinio iki kito jie gali nurėplioti sausuma. Tad gali būti, kad ir muziejaus krabas nusprendė persikraustyti į didesnį "akvariumą".

Šaltą vandenį mėgstantys krabai nėra lepūs augintiniai. Tačiau S.Karalius suabejojo, ar verta juos laikyti namuose. Stebėti nuolat kampe tūnantį krabą ne taip įdomu kaip žuvytes. Be to, norint, kad krabas neišliptų, akvariumą reikėtų laikyti uždarytą.

"Tegul krabą paleidžia atgal į gamtą arba atneša mums", – išeitį porai pasiūlė S.Karalius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų