Pereiti į pagrindinį turinį

Žydų gelbėtojams – padėkos vakarienė

2013-05-16 12:11
Žydų gelbėtojams – padėkos   vakarienė
Žydų gelbėtojams – padėkos vakarienė / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Gelbėję vokiečių okupacijos metais žydus lietuviai, pakviesti į Kauno žydų bendruomenės surengtą padėkos vakarienę, jautėsi ne tik pagerbti, bet ir jautriai reagavo į šį renginį atvykusios Izraelio ambasadorės Lietuvai ir Latvijai Hagit Ben – Jaakov žodžius, skirtus jos tautiečių gelbėtojams.

„Esu iš tų laimingųjų, kurios šeimos nepalietė milijonus mano tautiečių ištikusi tragedija. Už likusius gyvus Lietuvoje žydus esame dėkingi jums. Tokie lietuviai – tai tarsi šviesos blyksniai holokausto naktyje“, – tvirtino ambasadorė, reziduojanti Rygoje.

Ambasadorė priėjo prie ašaras braukiančios žilagalvės lietuvės ir ją apkabino. Pasirodo, tai 88 metų Elena Medziukevičienė – viena iš penkių Dominyko ir Marijonos Viščių, išgelbėjusių kaimyno žydo Arno Smolenskio gyvybę.

E.Medziukevičienė prisiminė, kad jai teko kartu su tėvais, broliais ir sesėmis stovėti basai speiguotą vakarą savo kieme, kol vokiečiai ieškojo sodyboje paslėpto A.Smolenskio. Vėliau viena iš Elenos sesių susirgo meningitu ir tapo visam gyvenimui neįgali. Pasirodo, vokiečiai šią egzekuciją surengė po to, kai Viščių namuose kalėdojęs dvasininkas pranešė okupantams apie ten pastebėtą žydų tautybės vyrą. „Manau, kad tokių kunigų Lietuvoje buvo tik saujelė“, – pastebėjo pašnekovė.

Tarp pakviestųjų gelbėtojų ar jų atstovų buvo ir Tito Masiulio mama Vitalija Krivickienė, kurios tėvai, Adomas ir Bronė Gecevičiai, išgelbėjo iš Vilijampolės geto dvejų metukų žydaitę.

Anot Kauno žydų bendruomenės Gelbėtojų komisijos narės Juditos Mackevičienės, šiuo metu Kaune gyvena 36 žydų gelbėtojai, iš kurių 21 apdovanotas Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi, o 15 gelbėtojų suteiktas Pasaulio tautų teisuolio vardas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų