Pereiti į pagrindinį turinį

Visgi „Microsoft“ man patinka...

2010-05-10 14:28
Visgi „Microsoft“ man patinka...
Visgi „Microsoft“ man patinka... / mooreslore.corante.com iliustr.

„Spėju, už tokią frazę „linuxistai“ ir kiti Atviro Kodo fanai mane pasmerks amžinoms pragaro kančioms dar net gyvam būnant. Ramiai!“

Blog de la Kroitus“ autorius aiškina, kodėl jam „kažkuo patinka dėdės Bilo įmonė!“

„Nors kai kas gali ir nesutikt, tačiau jei ne „Windows“, tai kažin, ar iki dabar būtų taip išpopuliarėję asmeniniai kompiuteriai. Žinoma, prieš juos jau buvo „MacOS“ su patogesne grafine sąsaja. Bet „Apple“ produkcija tuo metu buvo itin brangi, o pati OS priklausė nuo techninės įrangos. Tačiau į IBM architektūrą galima buvo diegti bet ką. Štai čia ir tiko DOS bei paskui „Windows“. Šis derinys vis tiek buvo pigesnis nei pirkti „Macintoshą“. Ir tada prasidėjo pakankamai agresyvi firmos politika kišant visur savo langus. Ir jiems pavyko – beveik 100 proc. pasaulio namų kompiuterių turi „Windows“. Tokiam marketingui galima tik paplot.

Ir buvo laikas, kai visi kalbėjo, koks „Microsoft“ blogas, o kitos firmos daro gerai. Juk net galima teigti, kad ir Atviro Kodo bendruomenė išsiplėtė su mintimi „mes prieš M$“. Tačiau dabar, bent jau mano akyse, ši kompanija pradėjo po truputį reabilituotis. Kodėl? Gal todėl, kad kiti šios rinko žaidėjai pradėjo darytis agresyvesni, o patys MS atrodo atlaidesni, palyginus su jais.

Kuo gi tie kiti darosi blogesni? Pavyzdžiui „Apple“. Atviro kodo šalininkai anksčiau lyg ir neturėjo nieko prieš šią kompaniją. Juk naujoji „MacOS“ naudojo „FreeBSD“ elementus (bent jau toks gandas buvo). Tačiau tai, kas vyksta dabar, man labiau panašu į didelės arogancijos demonstravimą. Maždaug: mes su jūsų įrenginiais galėsim daryt ką norėsim; mes gaminam ką norim – jūs vis tiek pirksit kaip išprotėję, nors to jums greičiausiai visai nereikia; ką ir kaip daryt – nurodysim mes, o ne jūsų norai bei galimybės; mums nepatinka kažkokia firma, todėl jos produktų mes šalinsim iš saviškių… Mačiau parašytą argumentą, kodėl Apple nenori palaikyt „Adobe“ produktų. Pasirodo, vienas pagrindinių argumentų – „flash“ technologija nėra atvira. Sakytum, jie patys labai atviri… Juo labiau, kad net patentuoja savo vartotojo sąsajos elementus.

„Google“, atrodo, tokia teisinga firma, net šūkį turi „don’t be evil“. Bet vis tiek jos elgesy jaučiasi šis tas arogantiško. Daugelis dar atsimena įvykį su „Buzz“. Taip pat krūvos idėjų, kurios iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad bus „uber awesome“, bet galiausiai lieka kažkur pakeliui… Taip pat jaučiama „Google“ tendencija – perimt idėjas iš kitų ir pateikt kaip savo. Na, bet bent jau oficialiai teigia, kad remia atvirą kodą. Juk ir „ChromeOS“ bei „Android“ kuriami „Linux“ pagrindu.

O ką tuo metu daro „Microsoft“? Taiso savo „bug’us“, leidžia naujus produktus, džiaugiasi, kokie jie populiarūs. Kartais bando suvaldyt piratines savo produktų versijas (gal nelabai sėkmingai), bet juk visi kažką dėl to daro. Kas man keisčiausia, tai kad pati korporacija dalyvauja kuriant konkurentų produktus. Jie remia „Apache“ fondą, pateikia savo tvarkykles „Linuxui“, teikia specifikacijas apie .NET „Mono“ projektui. Ir netgi nutilo apie ketinimus paduot „Linux“ kūrėjus į teismą dėl patentų. Taip pat bando kurt naujus dalykus, kuriuos paskui perima kiti. Savaime aišku, jie irgi iš kitų „pasiskolina“ idėjų…
Aišku, aš jokiu būdu nesakau, kad „Microsoft“ pasidarė labai gera ir garbintina. Vis tik dar daro reklamines kampanijas iš serijos „Windows“ turi viską, kitos OS – nieko“. Tiesiog mano akimis žiūrint, ji tapo nebe tokia, kurios reikia labiausiai nekęst. Aišku, niekada ir nesakiau, kad nekenčiu „Windows“ ar panašiai. Pats „Ubuotu“ naudoju dėl labai paprastos priežasties – ji labiau atitinka mano poreikius. Ypač finansinius, kadangi noriu turėt legalų daiktą. Be to, pats neseniai įsigijau „Xbox“ – irgi MS produktas, bet nežadu aš ten diegt jokio „Linux“ ar kaip kitaip išsidirbinėt.

Manau, kad tikriems „freetardams“ (asmenims, visur ir visada propaguojantiems TIK tai, kas turi GPL licenciją) reiktų šiek tiek apsiraminti su „Microsoft“ nekentimu – yra dabar kitų veiksnių, trukdančių plėstis atviram kodui. Ir kartais vienas tu veiksnių – patys skleidėjai, persistengiantys ir atbaidantys paprastus žmones…“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų