Pereiti į pagrindinį turinį

Ateikite pagerbti garsų žydų gelbėtoją

2017-05-04 18:49 diena.lt inf.

Kauno žydų bendruomenė kviečia pagerbti žymaus žydų gelbėtojo  Pasaulio tautų teisuolio Vladimiro Zubovo atminimą. Garsios grafų Zubovų giminės ainis, žinomas architektas ir architektūros istorijos tyrinėtojas mirė prieš dešimtmetį.

V.Zubovas
V.Zubovas / Valstybinio Vilniaus Gaono muziejaus archyvo nuotr.

Mikalojaus Konstantino Čiurlionio žentas V.Zubovas (1909–2007) suprojektavo visų kauniečių mėgstamą Ąžuolyno parką ir Dainų slėnio amfiteatrą, rašytojo Balio Sruogos gyvenamąjį namą, paskelbė publikacijų apie Lietuvos baroką, Kauno senamiestį ir kt., dėstė Vytauto Didžiojo universitete (VDU) ir Dailės institute. Vokiečių okupacijos metais, rizikuodamas savo ir savo artimųjų gyvybėmis, kartu su žmona Danute Čiurlionyte-Zuboviene ir jos mama rašytoja Sofija Kymantaite-Čiurlioniene gelbėjo žydus.

Pabėgėliai iš Kauno geto Zubovų-Čiurlionių namuose buvo apgaubti nepaprasta šiluma, nuoširdumu ir rūpestingumu. Tačiau pabėgėliams čia užsibūti buvo pavojinga, todėl V.Zubovas nuolat ieškodavo jiems saugesnio prieglobsčio, važinėdamas dviračiu po kaimus, palaikydamas ryšius su savo draugu, vaikų gydytoju Petru Baubliu, našlaičių namų "Lopšelis" direktoriumi, kitais drąsiais, humaniškais žmonėmis.

V.Zubovas įvairiais būdais globojo geto kalinius, stengdamasis parūpinti jiems maisto, gauti dokumentus. Tarp Vladimiro ir Danutės išgelbėtųjų – garsaus inžinieriaus Anatolijaus Rozenbliumo, kuris suprojektavo Kauno sporto halę ir daug kitų svarbių objektų, penkių asmenų šeima, gydytojas epidemiologas Leonas Gurevičius, maža mergytė Estera Elinaitė, vėliau tapusi garsia pianiste.

Kauno žydų bendruomenė kviečia pagerbti šio išskirtinio Lietuvos inteligentijos atstovo, jautusio atsakomybę už lietuvių tautos orumo ir garbės išsaugojimą, atminimą koncerte.

Programoje skambės kūriniai, kuriuos mėgo ir, turėdamas gražų balsą, net ir pats dainuodavo V.Zubovas. Koncerte fortepijonu skambins V.Zubovo vaikaitis Rokas Zubovas, dainuos baritonas Steinas Skjervoldas (Norvegija). Renginys nemokamas.


Kas? Koncertas V.Zubovui atminti.

Kur? VDU Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7).

Kada? gegužės 6 d. 17 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų