Pereiti į pagrindinį turinį

Chorui „Cantica“ – aplodismentai muzikos mekoje

2024-10-23 19:00

Solidi ir profesionali Zalcburgo publika, kurioje – ir „Mozarteum“ universiteto profesorius, iš susižavėjimo liejo emocijas, stovėdami plojo ir trypė kojomis, prašė vėl ir vėl dainuoti, patys dainavo kartu – tokią reakciją sukėlė Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos choro „Cantica“, vadovaujamo Rolando Daugėlos, koncertinis pasirodymas Austrijoje.

Patirtis: choro „Cantica“ (vad. R. Daugėla) koncertinės kelionės Austrijoje akimirkos. Patirtis: choro „Cantica“ (vad. R. Daugėla) koncertinės kelionės Austrijoje akimirkos. Patirtis: choro „Cantica“ (vad. R. Daugėla) koncertinės kelionės Austrijoje akimirkos.

Austrijos politikų bisai

Koncerte, į kurį kvietė ir pagrindinis miesto laikraštis „Salzburger Nachrichten“, naujaliečiams buvo patikėta surengti 40 minučių pasirodymą. Choras „Cantica“ viršijo organizatorių lūkesčius tiek pasirodymo trukme, tiek kokybe.

Bendrame koncerte su Zalcburgo muzikos ir Zalcburgo Mocarto muzikos gimnazijų choru (vad. Thomas Huberis), merginų ansambliu (vad. Georgas Duernbergeris) ir jaunuolių ansambliu (vad. Thomas Schneideris) jaunųjų lietuvaičių pasirodymas sukėlė karštų emocijų audrą.

Spalio 2 d. Zalcburgo Kristaus bažnyčioje įvykęs koncertas buvo vienas iš trijų choro koncertinės kelionės Austrijoje koncertų. Koncertinę programą Austrijoje „Cantica“ pradėjo Zalcburgo žemių parlamente.

Nuskambėjus paskutiniam kūriniui politikai atsistoję plojo ir choristus kvietė bisui. Sveikinimo kalboje Zalcburgo žemių parlamento prezidentė dr. Brigita Pallauf sakė: „Mes visi esame europiečiai ir nepaprastai svarbu stiprinti ne tik politinius, bet ir kultūrinius ryšius.“ Po pasirodymo Zalcburgo žemių parlamentarai vaikus vaišino austriškais pietumis.

Organizatorių nuotr.

Sulaukė kvietimo sugrįžti

Choro „Cantica“ pasirodymas Zalcburgo muzikos ir Zalcburgo Mocarto muzikos gimnazijose buvo priimtas taip pat išskirtinai šiltomis ovacijomis. Jaunoji publika nenorėjo paleisti lietuvaičių nuo scenos, lingavo muzikos ritmu, laikydami rankose mobiliuosius telefonus su įjungtomis švieselėmis.

Parengti koncertinę programą, skirtą muzikos mekai, buvo nemenkas iššūkis gimnazijai ir chorui. Ne vienas kolektyvas suabejotų, ar įmanoma kokybiškai paruošti daugiau nei valandos trukmės koncertinę programą, repeticijoms turint tik nepilną mėnesį.

J. Naujalio muzikos mokyklos direktoriaus Raimundo Simanavičiaus pasitikėjimas gimnazijos mokiniais, choro vadovu, ir, svarbiausia, pasitikėjimas vieniems kitais leido įvykti lietuviškam muzikiniam stebuklui Zalcburge.

Koncertai susilaukė ne tik puikių publikos ir muzikos profesionalų atsiliepimų, bet ir kvietimo sugrįžti. „Tai buvo neeilinis įvykis Kauno J. Naujalio muzikos gimnazijos istorijoje ir pirmoji stebuklinga koncertinė choro „Cantica“ kelionė į muzikos meką – Zalcburgą“, – sakė J. Naujalio muzikos mokyklos direktorius R. Simanavičius.

Pranoko vadovo lūkesčius

Kauno J. Naujalio muzikos gimnazijos choras „Cantica“, solistai Rojus Gustas, Marija Širvinskaitė, Gustas Grigaras ir Augustė Gustaitė (mokyt. Rima Daugėlienė), fleitininkė Taja Sokaitė (mokyt. Aušra Lukopševičiūtė), fogotininkas Ignas Cesiulis (mokyt. Tomas Girskis) mušamieji Fusko Rojas Fabrizio Jose (mokyt. Karolis Jurgaitis), koncertmeisterė Aušra Gelusevičienė jautriai sekė dirigento R. Daugėlos vedamą muziką, atliko ją ne tik profesionaliai, pakiliai ir susikaupę, bet ir su šiluma ir gerumo dvasia, kurią jautė kiekvienas klausytojas.

„Įvyko neįtikėtinas stebuklas vaikų širdyse. Mažai koncertinės praktikos turintys choristai, pajutę publikos šilumą ir pripažinimą, uždainavo drąsiau, veržliau, pasijuto scenoje daug laisviau, todėl galėjau su jais muzikuoti taip, kaip nebuvome net ir surepetavę“, – įspūdžiais po koncertų dalijosi choro vadovas ir dirigentas R. Daugėla.

Kauno J. Naujalio muzikos gimnazijos choro „Cantica“ moksleiviai, besisvečiuodami muzikos ir kalnų krašte, susipažino su Austrijos kultūra, aplankė Vachau slėnį prie Dunojaus, lankėsi Zalcburgo „Mozarteum“ universitete, jo koncertų salėse, gavo galimybę paklausyti fortepijono paskaitos ir pučiamųjų instrumentų orkestro repeticijos. Ekskursijos universitete metu, Kauno J. Naujalio muzikos gimnazijos direktorius Raimundas Simanavičius pakvietė dainavimo profesorę Zoryaną Kushpler į J. Naujalio gimnaziją vesti meistriškumo kursų. Visi 30 choristų aplankė W. A. Mozarto gimimo muziejų ir druskų kasyklas.

Organizatorių nuotr.

W. A. Mozarto muzikos ambasadorius

Laisvu nuo pasirodymų laiku, jaunieji choristai turėjo turtingą ir įspūdingą pažintinę-kultūrinę programą Austrijos sostinėje Vienoje. Su muzikine istorija chorą supažindino Vienos muzikos ir scenos menų universiteto profesorius, Austrijos-Lietuvos draugijos prezidentas Wolfgangas Klosas.

Zalcburgo muzikos ir architektūros paslaptis atvėrė dirigentas, Zalcburgo „Mozarteum“ universiteto profesorius emeritas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos garbės daktaras prof. dr. Josefas Wallnigas. J. Wallnigas laikomas Zalcburgo ir W. A. Mozarto muzikos ambasadoriumi pasaulyje. Profesorius pasikvietė choristus į savo namus, kur vaikai turėjo galimybę žaisti W. A. Mozarto laikų originalius muzikinius žaidimus.

Prof. dr. J. Wallnigas po lietuvių koncerto rašė: „Mane iš tiesų sužavėjo jūsų choras ir linkiu jam ir Rolandui (R. Daugėlai – aut. past.) ir toliau tokios sėkmės. Apkabinu visus.“

Užsimezgusi draugystė

Choro kelionę organizavę ir vaikus lydėję Kauno J. Naujalio muzikos gimnazijos pedagogai: choro vadovas ir dirigentas doc. R. Daugėla, choro koncertmeisterė A. Gelusevičienė, gimnazijos direktorius R. Simanavičius, direktoriaus pavaduotoja Nijolė Noreikaitė buvo šiltai priimti Zalcburgo muzikos ir Zalcburgo Mozarto muzikos gimnazijų direktorės mag. Barbaros Tassatti, choro vadovo Thomo Huberio ir viso mokytojų kolektyvo.

Lietuvaičius Austrijos draugai išlydėjo dainomis, apibėrė dovanomis ir Austrijos mokinių ašaromis. Gimnazijų vadovai sutarė ir pažadėjo, kad bendrą Austrijos ir Lietuvos chorų koncertą abiejų šalių publika išgirs dar ne vieną kartą. Kauno J. Naujalio muzikos gimnazija kauniečius ir Kauno svečius į stebuklingą koncertą pakvies jau 2025 m. pavasarį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų