Pereiti į pagrindinį turinį

Geriausio kūrinio konkursas atviras visiems

2014-01-08 19:00

Keturioliktą kartą vyksiantis konkursas "Geriausio metų kūrinio rinkimai" kviečia Kauno menininkus teikti praėjusiais metais sukurtus savo darbus.

Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Keturioliktą kartą vyksiantis konkursas "Geriausio metų kūrinio rinkimai" kviečia Kauno menininkus teikti praėjusiais metais sukurtus savo darbus.

Ragina nedelsti

Šis konkursas – gera proga parodyti savo darbą jungtinėje parodoje, ypač jauniems, pradedantiems menininkams, kuriems dažnai nėra taip lengva su savo kūriniais įsikurti galerijose.
Kauno paveikslų galerijos parodų rengimo skyriaus vadovė menotyrininkė Kristina Civinskienė pastebi, kad nuo 1999 m. "Geriausio metų kūrinio rinkimų" renginys keičiasi – daugėja konkursantų, vis rečiau darbus teikia pripažinti kūrėjai, kurių vietą po truputi užima jaunimas.

Tačiau, anot K.Civinskienės, visi turi vienodas salygas – baltas galerijos sienas.

Menotyrininkė ragina menininkus nesikuklinti, nešti savo autentišką kūrybą ir nelaukti paskutinės darbų pateikimo, sausio 10-osios.

Kūrinio rinkimuose lemiamą balsą reiškia publika – ji savo simpatijomis nulemia pagrindinį laimėtoją, kuris gauna Kauno savivaldybės įsteigtą piniginį prizą.

Atskirus prizus pagal dailės žanrus teikia ir Nacionalinės M.K.Čiurlionio muziejaus ekspertų ir VDU Menų instituto sudaryta komisija. Pastaraisiais metais sulaukiama ir privačių institucijų nominacijų.

Vilioja jaunuosius kūrėjus

Jaunosios kartos tapytoja Monika Adomavičiūtė konkurse dalyvaus jau ketvirtą kartą. Anot jos, šis renginys – gera proga pamatyti, kaip tavo darbas eksponuojamas muziejaus erdvėje, šalia kolegų menininkų kūrinių.

"Kadangi nėra atrankos kriterijų ir visi darbai priimami, galima nebijoti teikti darbus, kuriais tiki ir kurie atspindi tave", – sako kūrėja. M.Adomavičiūtė pateikia kolegės tapytojos, prieš porą metų laimėjusios vieną iš nominacijų pavyzdį.

Tąkart netikėtai aplankiusi sėkmė jaunąją menininkę paskatino ne tik drąsiau žengti savo keliu – ji sulaukė kvietimų galerijose surengti savo autorines parodas. "Abejojusi, ar teisingu keliu eina, po laimėjimo draugė sustiprėjo kaip tapytoja, gavo skatinančių stipendijų ir šiuo metu tvirtai žengia savo kūrybos keliu", – apie kolegės tapytojos sėkmingą istoriją kalba M.Adomavičiūtė.

Neškite autentiškus darbus!

Pastaruoju metu Kauno menininkų bendruomenėje nestinga ir subjektyvios kritikos konkursui – dėl esą neprofesionaliai eksponuojamų darbų, ypač paskutinėje galerijos salėje, kur daugybė darbų esą pateikiami eklektiškai, neatsižvelgus į atstumus. Kai kam kliūva ir tai, kad žymesnių kūrėjų darbai pateikiami esą geriau nei likusieji. Kita vertus, kliūva ir garsiems kūrėjams, akivaizdžiai nerodančiais didesnio susidomėjimo konkursu.

Keturis kartus "Geriausio kūrinio rinkimuose" publikos simpatijas pelnęs tapytojas Pranas Griušys ir šiais metais publikos teismui teiks savo kūrinį.

"Nesutinku su šio renginio ir "Eurovizijos" konkurso palyginimo – pastarajame juk yra atranka. O šis renginys labiau primena mugę, turgų – kiekvienam autoriui paliekame teisė dirbti visus metus ir atnešti savo užaugintus kūrybos vaisius. Tai tikra demokratijos išraiška, kuri visi kūrėjai turi lygias teises, o liaudis sprendžia, kas tinkamiausias geriausiųjų titului", – sako tapytojas.
P.Griušys džiaugiasi, kad rinkimuose gausėja jaunųjų menininkų ir drąsina pastaruosius nebijoti pristatyti savo autentiškų darbų, nes, tapytojo teigimu, dažnai pateikiami diplominiai darbai, kuriuose stipriai jaučiama dėstytojo įtaka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų