Pereiti į pagrindinį turinį

Grakštus reveransas kompozitoriui F. J. Haydnui

2018-02-27 08:22 diena.lt inf.

Kauno Aleksandro Kačanausko muzikos mokykla muzikos gurmanus kviečia į netradicinį koncertą, skirtą kompozitoriaus Frantzo Josepho Haydno (1732–1809) kūrybai.

XVIII a. pabaigoje tapytas paveikslas, vaizduojantis karalių Liudviką XVI
XVIII a. pabaigoje tapytas paveikslas, vaizduojantis karalių Liudviką XVI / pl.wikipedia.org nuotr.

Nepaprastas svečias

Renginys publiką turėtų nustebinti savo spalvingumu – koncerto metu bus galima išgirsti ne tik fortepijonu skambinamus F.J.Haydno kūrinius. Programą paįvairins styginiai instrumentai ir solistų balsai.

Ypatingu koncerto svečiu būtų galima pavadinti gana neįprastą instrumentą spinetą, kuris laikomas savotišku klasicizmo laikotarpio muzikos ambasadoriumi. "Išskirtinę progą ne tik išgirsti autentiško to laiko klavišinio instrumento skambesį, bet ir šiais net dviem instrumentais paskambinti suteikia brolių Bazarų įmonė, be kurios nedrąsiai užgimusi idėja pabandyti surasti ir išsinuomoti klasicizmo laikotarpiui būdingą klavišinį instrumentą niekada nebūtų virtusi apčiuopiama realybe", – prisipažino viena iš koncerto organizatorių A.Kačanausko muzikos mokyklos mokytoja Paulė Galinienė.

Pasak pedagogės, daug mokinių baigia muzikos mokyklą tiesiog groję aštuonerius metus savo pasirinktu instrumentu muzikos mokyklos klasėje, retkarčiais koncertuodavę miesto renginiuose, galbūt pasirodę ir kituose miestuose ar užsienio šalyse. Tačiau nemažai mokinių niekada nėra bandę groti ar net matę savo akimis jokio autentiško instrumento.

"Šiame koncerte muzikos mokyklos mokiniams bus unikali galimybė ne vien pamatyti, bet ir šiais įstabiais instrumentais paskambinti savo išmoktus kūrinius. Tai yra labai svarbi sąlyga visavertiškai meniškai tobulėti", – įsitikinusi P.Galinienė.

Šiame koncerte muzikos mokyklos mokiniams bus unikali galimybė ne vien pamatyti, bet ir šiais įstabiais instrumentais paskambinti savo išmoktus kūrinius.

Vaizdas ir skambesys

"Šiame renginyje kompozitorių F.J.Haydną muzikos mylėtojams norime pristatyti kaip įvairialypę asmenybę ir įdomų kūrėją, todėl pasiruošimas pareikalavo didelio kruopštumo", – prisipažino muzikos mokyklos mokytoja koncertmeisterė Agnė Tilindytė.

Anot jos, įgyvendinus vieną idėją – suradus spinetą, meninis apetitas ėmė sparčiai augti: išstudijavus daugybę įvairių portretų, eskizų ir plakatų, specialiai šiam koncertui Rolandas Galinis nutapė iškilaus kompozitoriaus, kurio kūrybą bus galima išgirsti koncerte, portretą.

Pagrindiniu renginio akcentu taps du jaunosios kartos operos solistai, papuošiantys koncertą savo išskirtiniais balsais. Tai sopranas iš Latvijos, šiuo metu gyvenanti Lietuvoje Monta Martinsonė ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro bei Kauno valstybinio muzikinio teatro solistas, tarptautinių konkursų laureatas Žygimantas Galinis, kuris yra baigęs A.Kačanausko muzikos mokyklą, joje mokęsis skambinti fortepijonu. Ž.Galinis dabar aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir kitose Europos šalyse, kuria įvairius vaidmenis Lietuvos operos teatruose. M.Martinsonė bendradarbiauja su ryškiais Latvijos vargonininkais, Rygos baroko muzikos orkestru ir choru, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, M.K.Čiurlionio kvartetu ir Lietuvos nacionaliniu kameriniu orkestru.

"F.J.Haydnas ne itin pasižymėjo kaip operų ar vokalinės muzikos kūrėjas, tačiau vėlyvuoju kūrybos laikotarpiu sukūrė dvi įstabias oratorijas – "Pasaulio sutvėrimas" ir "Metų laikai". Būtent šių kūrinių ištraukos – keli soliniai ir ansamblių numeriai nuskambės šiame koncerte", – žadėjo solistas Ž.Galinis.

Skambins keturiomis rankomis

Solistei M.Martinsonei akompanuos A.Kačanausko muzikos mokyklos mokytoja Goda Stanionytė, žadanti ir daugiau muzikos gurmanams patiksiančių akimirkų. "Kartu su mokytoja Paule Galiniene keturiomis rankomis spinetais skambinsime išskirtinio F.J.Haydno kūrinio – partitos Hob. XVII a. – pirmąją dalį. Surasti šio kūrinio natas buvo nemenkas iššūkis", – šyptelėjo G.Stanionytė.

Anot organizatorių, idėja surengti būtent kompozitoriui F.J.Haydnui skirtą koncertą gimė dar pernai rudenį, ruošiantis paminėti jubiliejinę sukaktį – 285-ąsias kompozitoriaus gimimo metines, kai Kauno A.Kačanausko muzikos mokyklos mokiniai išmoko skambinti įvairius kompozitoriaus kūrinius.

A.Kačanausko muzikos mokyklos fortepijono skyrius rengia įvairių kompozitorių kūrybos vakarus. Prieš kelerius metus VDU Didžiosiojoje auloje skambėjo rusų kompozitoriaus Piotro Čaikovskio kompozicijų garsai, o pernai surengti renginiai, supažindinę su garsiojo vokiečių kompozitoriaus Johano Sebastiano Bacho ir čeko Petro Ebeno kūryba.


Kas? Koncertas, skirtas F.J.Haydnui.

Kur? VDU Katalikų teologijos fakulteto didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7).

Kada? 2018 m. vasario 27 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų