Pereiti į pagrindinį turinį

Kauniečiams D. Beinarytei ir R. Daugėlai už nuveiktus darbus – kūrybinės premijos

2020-04-28 14:48

Lietuvos chorų sąjunga (LCHS) šių metų vasario mėnesį paskelbė ir organizavo konkursą Lietuvos chorų vadovams – laureatams paskirtos premijos už produktyvią kūrybinę veiklą chorinės kultūros srityje 2019 metais. Šiomis premijomis siekiama įvertinti chorų dirigentus, savo veikla plėtojančius chorinę kultūrą, puoselėjančius chorinės muzikos tradicijas ir kuriančius naujas, garsinančius Lietuvos chorų vardus šalyje ir už jos ribų.

Už produktyvią kūrybinę veiklą 2019 metais paskirtos penkios premijos skirtingose kategorijose. Premijas finansavo Lietuvos kultūros taryba (LTKT).

Konkursui iš viso paraiškas pateikė 15 choro dirigentų. Paraiškas vertino ir konkurso laureatus išrinko kompetentinga komisija: pirmininkas – prof. J. Kalcas, nariai – prof. D. Puišys, prof. V. Masevičius, prof. Č. Radžiūnas, doc. G. Venislovas, doc. J. Kiaulakytė, V. Katinienė, R. Kraucevičiūtė, G. Kumpienė, R. Štreimikytė, A. Žigaitytė – Nekrošienė.

Net dvi LCHS įsteigtas premijas studentų choro dirigento kategorijoje laimėjo kauniečiai – Kauno technologijos universiteto akademinio choro „Jaunystė“ meno vadovė ir dirigentė Danguolė Beinarytė ir Kauno Vytauto Didžiojo universiteto akademinio mišraus choro „Vivere Cantus“ meno vadovas ir dirigentas Rolandas Daugėla.

D. Beinarytė

Dirigentės D. Beinarytės vadovaujamo choro „Jaunystė“ praėjusių metų veikla išties atrodo įspūdingai: tai koncertas su populiariosios muzikos atlikėja Monika Linkyte ir Londono bendruomenės gospelų choru, daug klausytojų subūręs koncertas „Aukso lašas“ Kauno Žalgirio arenoje, pasirodymas Kauno dainų ir šokių šventėje „Lietuva brangi“, dalyvavimas XI-ame aukštųjų mokyklų chorų konkurse – festivalyje „Juventus 2019“, programos atlikimas tarptautiniame vaizdo žaidimų kultūros renginyje „GameOn“, net du koncertiniai pasauliniai turai su britų dainininke Sarah Brightman (Rygoje ir Kaune).

Apie pastaruosius turus choro dirigentė D. Beinarytė atvirauja: „Tai neįkainojama patirtis – dirbti su muzikos profesionalais, kurie savo darbą atlieka techniškai tobulai. Kiekvienas choristas turėjo atskirą mikrofoną, natos buvo rodomos ekranuose, nes kūrinių programoje tikrai labai daug (net 27!). Operatoriai fantastiški, garsas kokybiškas, dainuoti vienas malonumas. Tai nutinka vienąkart gyvenime“. Taip pat reikėtų paminėti kasmetinį aukštųjų mokyklų chorų festivalį, vykstantį pamečiui keturiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Kaune), ir dar eilė koncertų, kuriuos tai metais choras turėjo.

2019-ieji dirigentės D. Beinarytės vadovaujamam Kauno technologijos universiteto akademiniam chorui „Jaunystė“ buvo turtingi skirtingų projektų ir programų gausa. Pati vadovė pripažįsta, kad jų atliekamos programos nėra nei itin lengvos, nei mažos savo apimti. Paklausus, kaip pavyksta pasiekti tokius rezultatus ir su kokiais didžiausiais iššūkiais tenka susidurti, D. Beinarytė atvirauja:

„Pagrindinis iššūkis yra rudenį prie choro prisijungiantys nauji nariai, jų integracija. Tai labai skirtingo pasiruošimo žmonės. Jei nori pasiekti ir išlaikyti tam tikrą choro lygį, turi daug dirbti. Kartais ir sukandus dantis. Būna, ir pati darau per negaliu. Nes rezultatą visi norime pasiekti. Svarbiausias yra kiekvieno į chorą atėjusio žmogaus atsidavimas muzikai. O rezultatas priklausys nuo paties kolektyvo noro ir pastangų. Studentų choras – tai nuolatinės permainos. Kiekvieną rudenį pasitinki su nežinia, kokius žmones chore turėsi: kas išvažiuoja pagal mainų programas, kas sukuria šeimas. Dalis viso choro narių išlieka, kita dalis yra nuolat judanti. Tad norint pasiekti gerus rezultatus, studentams reikia aukoti papildomą laiką. Aš suprantu, kad svarbiausia jiems – studijos. Tačiau yra žmonių, kurie verčiasi per galvą, kad tik viską padarytų vardan dainos ir buvimo kartu muzikoje. Chore dainuodami jie suranda draugus, meilę, antras gyvenimo puses ir savo balsais skleidžia geras emocijas ir nuotaikas“.

LCHS premijos laureatė giria ir teigiamai vertina LCHS požiūrį į chorų vadovus, tikisi, kad šios premijos bus steigiamos kasmet, kad tai bus ne paskutinis kartas: „Smagu, iš tiesų, kad mus įvertino. Atrodo, gyvename savo kampeliuose, neįsigiliname į tai, kas ką daro, o kai pats prisėdi visus koncertus surašyti, žiūri, ir tą padarei, ir aną, ir trečią. Sėkmingi mums buvo 2019 metai. Chorui reikės balių organizuoti – ne vienos bačkutės alaus reikės“, - optimistiškai nusiteikusi D. Beinarytė.

Choro dirigentė D. Beinarytė ne tik vadovauja Kauno technologijos universiteto akademiniam mišriam chorui „Jaunystė‘, tačiau yra ir tarptautinio XI-ojo aukštųjų mokyklų chorų konkurso – festivalio „Juventus 2019“ vyriausioji organizatorė ir meno vadovė; nacionalinės Kauno dainų ir šokių šventės „1924-2019 Lietuva brangi“, skirtos lietuvių profesionaliosios muzikos patriarcho Juozo Naujalio 150-osioms gimimo metinėms paminėti, kūrybinės grupės meno vadovė.

R. Daugėla

Su Vytauto Didžiojo universiteto akademiniu mišriu choru „Vivere Cantus“ jo meno vadovas ir dirigentas R. Daugėla 2019 m. taip pat pasiekė puikių rezultatų: 54-ame tarptautiniame prof. Jan Szyrockego choro muzikos konkurse pelnė du aukso diplomus – „Musica Sacra“ ir šiuolaikinės muzikos kategorijose – bei specialųjį Lenkijos chorų ir orkestrų asociacijos prizą; XI-ame aukštųjų mokyklų chorų konkurse – festivalyje „Juventus 2019“ laimėjo III vietą; dalyvavo V-ame Lietuvos muzikos patriarcho J. Naujalio tarptautiniame chorų festivalyje ir konkurse, XXVII-ame tarptautiniame sakralinės muzikos festivalyje „Cantate Domino“, Vytauto Didžiojo universiteto orkestro jubiliejaus šventiniame koncerte kartu su operos solistu Merūnu Vitulskiu ir kituose renginiuose. Iš viso jų 2019 m. choras suskaičiavo net 18-ka.

Pasiteiravus, ką asmeniškai choro dirigentui R. Daugėlai reiškia tapti LCHS įsteigtos premijos laureatu, jis neslepia pasitenkinimo: „Man ši premija suteikė didžiulį džiaugsmą ir yra labai svarbi. Ji suteikta už pasiekimus su dar visai jaunu, 5-erių metų studentų kolektyvu. Tai nuostabus jaunimas ir darni komanda, o jaunatviškas temperamentas veržiasi per kraštus. Kadangi studentų choro dirigento kategorijoje varžėsi be galo stiprių chorų vadovai, o ir jų veikla įspūdinga, daug vilčių neturėjau. Tad būti pastebėtam ir gauti premiją man buvo tikrai džiugus netikėtumas”. Mums kalbantis apie premijų steigimą, R. Daugėla teigia, kad šis LCHS organizuotas konkursas chorų vadovams yra būtinas ir sveikintinas. „Galbūt jis nėra visiškai tobulas, dar trūksta tam tikrų patikslinimų, tačiau choro dirigentui jis suteikia sparnus tolimesniam nenuilstamam darbui ir ieškojimams siekiant meninio tobulėjimo. Tokiu būdu mes išlaikome ir Dainų švenčių, aukštųjų mokyklų ir kitų jungtinių renginių meninį lygį”, - savo mintimis dalijasi choro „Vivere Cantus” vadovas.

Choro dirigentas R. Daugėla yra Kauno Vytauto Didžiojo universiteto akademinio mišraus choro „Vivere Cantus“ meno vadovas ir dirigentas ir Muzikos akademijos Muzikos teorijos ir pedagogikos katedros docentas; Kauno Vytauto Didžiojo bažnyčios kamerinio choro „Cantate Domino“ mano vadovas ir dirigentas; J. Naujalio muzikos gimnazijos mokytojas ekspertas ir moksleivių mišraus choro „Cantica“ meno vadovas ir dirigentas, taip pat jaunuolių ansamblio „6+“ įkūrėjas ir meno vadovas.

Kitos LCHS organizuoto konkurso premijos už produktyvią kūrybinę veiklą chorinės kultūros srityje 2019 m. skirtos:

– Miesto (vieno iš didžiųjų Lietuvos miestų) suaugusiųjų choro dirigentui (-ei) kategorijoje premija skirta Vilniaus kultūros centro moterų choro „Liepos“ meno vadovei ir dirigentei AUDRONEI STEPONAVIČIŪTEI – ZUPKAUSKIENEI;

– Miesto (vieno iš didžiųjų Lietuvos miestų) vaikų choro dirigento (-ės) kategorijoje premija skirta Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ meno vadovui ir dirigentui REMIGIJUI ADOMAIČIUI;

– Rajono (visų kitų Lietuvos miestų) suaugusiųjų choro dirigentui (-ei) kategorijoje premija skirta Varėnos kultūros centro mišraus choro „Harmonija“ meno vadovei ir dirigentei ILONAI ZALANSKIENEI;

– Rajono (visų kitų Lietuvos miestų) vaikų choro dirigentui (-ei) kategorijoje pateiktų paraiškų nebuvo. Dėl šios priežasties konkurso vertinimo komisija nusprendė premiją dalinti pusiau ir ją skirti dviem studentų choro dirigento (-ės) kategorijos kandidatams pagal reitingą bendroje lentelėje surinkusiems didžiausią balų skaičių po kategorijos nugalėtojo (-os). Tokiu būdu ši premija skirta Vilniaus universiteto (VU) akademinio choro „Gaudeamus“ ir VU merginų choro „Virgo“ vadovei ir dirigentei RASAI GELGOTIENEI, taip pat – Kauno VDU akademinio mišraus choro „Vivere Cantus“ meno vadovui ir dirigentui Rolandui Daugėlai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų