Pereiti į pagrindinį turinį

Iš nevilties – šuolis į tikėjimą

2015-11-23 18:45
Organizatorių nuotr.

Vilniaus mažasis teatras į Kauną atveža naujausią režisieriaus Rimo Tumino spektaklį "Minetis". Pagrindinį vaidmenį jame atlieka Nacionalinės premijos laureatas Vladas Bagdonas.

"Šis spektaklis yra savotiškas mano aktorystės rato, prasidėjusio spektakliu "Pirosmani, Pirosmani", vėliau besitęsusio Otelo ir Fausto vaaidmenimis, užbaigimas. Manau, kad Minečio vaidmeniu aš tą teatro ratą ir užbaigsiu. Daugiau didelių vaidmenų nebenoriu, nes juos parengti sunku", – yra sakęs V.Bagdonas, kurio labai pasiilgę Lietuvos teatro gerbėjai.

Šį spektaklį R.Tuminas kūrė su savo nuolatiniais kūrybiniais partneriais – kompozitoriumi Faustu Latėnu ir scenografu Adomu Jacovskiu. Šie iškilūs menininkai prieš 25 metus sukūrė ir savo unikalia kūryba išgarsino Vilniaus mažąjį teatrą.

Režisierius, pasirinkęs iki šiol Lietuvos teatre nestatytą Thomo Bernhardo pjesę "Minetis", prisipažįsta – jam artima Bernhardo pasaulėjauta: "T.Bernhardui būdinga tema – neviltis ir nuolatinis nepasitenkinimas. Nepasitenkinimas tuo, ką daro jis pats, ir tuo, kas vyksta aplinkui. Aš taip pat esu kupinas nevilties. Nevilties, kurią turiu nugalėti per žaidybos meną ir vėl pakilti į tikėjimą. Kad ir kur būčiau – Lietuvoje, Anglijoje, Izraelyje ar Rusijoje –  visuomet pradedu teatrą nuo nevilties ir einu į viltį. Tai vienintelis kelias."

"Minetis" – tai jautri pjesė apie 30 metų scenoje nestovėjusį ir paskutinį kartą karalių Lyrą svajojantį suvaidinti seną aktorių, kuris išlieja savo mintis apie menininko egzistenciją, vaidybos meną, tobulumo siekimą, santykį su publika, pramogų ir patogumų trokštančią visuomenę.

T.Bernhardo pjesė atveria keistą gyvenimo tikrovę, žmonių santykius, susvetimėjimą, vidinį žmogaus pragarą. V.Bagdonui patikėtas personažas sukrečia savo minčių srauto galia, jo skelbiamos tiesos žiūrovui teikia išlaisvinančios galios.

Pasak teatrologės Audronės Girdzijauskaitės, tai pjesė, kuri laukė savo aktoriaus, savo laiko. "Ji labai kinematografiška, labai feliniška. Šios pjesės scenarijus parašytas kiekvieno žmogaus biografijoje. Kiekvieno žmogaus gyvenime – kaip griaučiai – slypi nesėkmės, finalo scenarijus. Bet tas finalas kartu yra nepaprastai gražus", – sako teatrologė.


Kas? Vilniaus mažojo teatro spektaklis "Minetis".

Kur? Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

Kada? Lapkričio 24 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų